[MiTo] MultiAir objawy

Poprawia kulturę pracy oraz działanie uni-air

Opis z multi
Procedura ta jest wariantem dla wersji z AFAS. Procedura ta skoryguje dyspersję powietrza spowodowaną rozrzutem produkcyjnym podzespołów (UNIAIR), który dotyczy nastawników (sterowania zaworami). W szczególności procedura ta poprawia mechaniczne błędy synchronizacji wałka rozrządu i dyspersję powietrza nastawnika UNIAIR.
UWAGA: Procedura musi być powtórzona jeśli jeśli kluczyk zostanie przekręcony w pozycję STOP przed jej ukończeniem.
Po wykonaniu procedury sprawdź wartość parametru 'Stan korekty nastawnika dyspersji UniAir'.
Do poprawnego wykonania procedury niezbędne są następujące warunki:
- silnik pracuje
- brak błędów
- silnik rozgrzany do temp. roboczej
UWAGA: Procedura trwa około 15 minut.

a co w przypadku gdy zmieniona jest mapa silnika? Rozumiem, ze ta procedura resetuje sterownik aktywatora i od nowa modul multiair "przyucza sie" do dzialania, tylko sie zastanawiam czy tez mapy seryjnej nie przywraca

Myslalem zeby to zrobic bo kultura pracy po 58 tys. nie jest juz tak aksamitna jak byla kiedys, silnik delikatnie halasuje przy "coastowaniu" (jazda z odpuszczonym gazem w szczegolnosci na niskich obrotach ponizej 3000). Nie to ze jakas tragedia ale troche ladniej moglby pracowac.

Pytalem w ASO, powiedzieli ze mozna przywrocic do fabrycznych i zeby od nowa sie nauczyl pracy - i teraz nie wiem czy mieli na mysli ta korekcje dyspersji czy to jakas bardziej ogolna procedura. Boje sie ze jak do fabrycznych przywroca to tzw. "chiptuning" szlag trafi.

Ktos sie orientuje jak to jest??

chiptunning nie ma nic wspólnego z resetem do wartości fabrycznych... reset nie rusza podprogramów chiptunningu... eeprom w ECU ma dwa podzakresy, adresy, drugi zakres jest ładowany fabrycznie, pierwszy zakres jest wykorzystany przy chip-tunningu... te zmienione mapy są własnie w pierwszym zakresie adresowym... zawartość eepromu po tunningu ma nie zmieniony drugi zakres, ECU z tunningiem róznia się tym pierwszym zakresem ... Trudno to jest sprawdzić w ASO bez odpowiednich narzędzi...

Ostatnia edycja:
ok, dzieki, jak ktos w tym nie siedzi ma prawo nie wiedziec dokladnie ;) Czyli reset do fabrycznych lub korekcja dyspersji nie zaszkodzi

- jeśli tylko ta procedura się wykona w twoim modelu.
- w moim modelu z 2010 roku, ECU nie posiada odpowiedniej funkcji (podprogramu) i zgłasza bład wykonania tej funkcji.
- co nie oznacza, że ECU nie wykonuje tej fukcji, wykonuje ale nie na żadanie diagnosty.

- w moim modelu z 2010 roku, ECU nie posiada odpowiedniej funkcji (podprogramu) i zgłasza bład wykonania tej funkcji.
- co nie oznacza, że ECU nie wykonuje tej fukcji, wykonuje ale nie na żadanie diagnosty.

czyli kiedy wykonuje? Rozumiem że jeśli robię procedure MES lub innym i program zgłasza gotowość do jej wykonania ( komunikat że warunki do rozpoczęcia sa spełnione) ale po uruchomieniu program zgłasza błąd i sterownik nie wspiera tej diagnozy - czyli wtedy chyba nie zostaje ona wykonana? Coś mi tu nie pasi a to dlatego że np.w starszych mito dało sie to zrobić i w nowszych julkach tez się da -czyli dodali te funkcje ktorej nie było w MY2010 -a skoro dodali to znaczy że jest potrzebna i wczesniej nie była wykonywana w żaden sposób, no bo niby kiedy i jak to sprawdzic?

w tych nowszych modelach dodali te funkcje ponieważ eeprom jest większy, jest miejsce aby dodać obsługę tej funkcji z poziomu diagnostyki... do tego jest potrzebna tablica na komunikaty, błędy, itd... a w starych modelach była ta funkcja wykonywana po wykonaniu resetu olejowego, nie było za to żadnego komunikatu dla diagnostyki, bo nie ma miejsca na tablice programistyczne, tak jak pisałem wyżej... w starym Mito mogli to dodać , bo do obsługi tego mikrusa nie trzeba było dużego programu...

Ostatnia edycja:
w tych nowszych modelach dodali te funkcje ponieważ eeprom jest większy, jest miejsce aby dodać obsługę tej funkcji z poziomu diagnostyki... do tego jest potrzebna tablica na komunikaty, błędy, itd... a w starych modelach była ta funkcja wykonywana po wykonaniu resetu olejowego, nie było za to żadnego komunikatu dla diagnostyki, bo nie ma miejsca na tablice programistyczne, tak jak pisałem wyżej... w starym Mito mogli to dodać , bo do obsługi tego mikrusa nie trzeba było dużego programu...
czyli wniosek jest taki że nie ma możliwości aby było tak jak wcześniej napisał kol. dziadzia82 (sugerując że funkcja korekty dyspersji w julce 2010 powinna działać już w MES 2.32) bo ta wersja ECU ma ograniczenie i sterownik nie obsłuży tej procedury . Dzięki za objaśnienie

Apropos objawów to u mnie przestawał chodzić na jeden gar po nagrzaniu się silnika. W ASO Fiata naprawili mi moduł przekładając wykręcającą się tulejkę z innego modułu + wkręcenie na klej pozostałych które się jeszcze nie poluzowały.

Ostatnia edycja:
Apropos objawów to u mnie przestawał chodzić na jeden gar po nagrzaniu się silnika. W ASO Fiata naprawili mi moduł przekładając wykręcającą się tulejkę z innego modułu + wkręcenie na klej pozostałych które się jeszcze nie poluzowały.

Ile płaciłeś za naprawę? Mnie tez to czeka. Codziennie rano mam problem z jednym garem.
I jeszcze pytanie, gdzie na Śląsku ktoś to fachowo może naprawić???

- błąd P1064 zgłaszany podczas problemów z aktywatorem.

Załączniki

• P1064 blad aktywatora.jpg
    P1064 blad aktywatora.jpg
    39.6 KB · Wyświetleń: 282
- zrobiona wymiana oleju, teraz czas na Uniair dyspertion correction.
- wersja auta z 2010 roku, alfaobd wersja 1.8.2 oraz MES wersja 2.4 za żadne skarby nie chcą się namówić na zrobienie tej procedury.
- zreszta jak ktos pisał wyżej, w logach niema tego parametru
Desired idle RPM: 750 rpm

UniAir dispersion correction enable: ???
UniAir actuator dispersion correction status: ???
UniAir electrovalve actuation mode: Late opening

Solenoid valve closing angle (command 1): 627,94 deg.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Ostatnio moje Mito ma dziwne objawy. Podczas jazdy np. kiedy dojeżdżam do świateł i wrzucam bieg jałowy lub w jakiejkolwiek sytuacji kiedy wrzucam z dowolnego biegu na bieg jałowy silnik przez chwilę po tym jak obroty spadną wibruje i nadmiernie klekoce. Dodam, że ten objaw nie występuje za każdym razem. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Aplikacja Torque pro na androida nie pokazała żadnych błędów w komputerze pokładowym.

Tzw. falowanie obrotów to najczęściej nieszczelność w układzie dolotu powietrza

Dźwięk był spowodowany obluzowaną osłoną silnika od podwozia. Przynajmniej tak powiedzieli w serwisie. Na razie objawów brak.

To że coś powiedzieli w serwisie (ASO?), to się nie sugeruj. Mnie już kilka razy mówili, że usterka jest naprawiona. Tak mówili po wymianie sondy lambda, potem po wymianie modułu MultiAir to już byli pewni, że jest OK, potem to samo było po wymianie przepustnicy, której tak naprawdę nie ma w silnikach MA, wiele mógłbym jeszcze wymieniać.

Posiadam BRAVO z 2011r z MA 140 KM. Wracając z wakacji (przejechałem już 800 km) zapalił mi się chek z kodem P1064.
Silnik pracował bez zastrzeżeń.
Zatrzymałem się, uruchomiłem silnik, bez zmian, błąd był nadal.
Skasowałem go następnie, po czym ruszyłem, praca silnika bez zmian.

Co radzicie w takim przypadku, błędu pd 800 km nie ma, silnik pracuje normalnie.
Przebieg auta 100k km
Wymieniony rozrząd, olej jakieś 2000 km.

Czy jechać z tym gdzieś (IRBIS Wrocław, czy ASO), czy nadal czekać ?

UNIAIR pozmianowy z 2013r.

Z góry dzięki za sugestie.

Posiadam BRAVO z 2011r z MA 140 KM. Wracając z wakacji (przejechałem już 800 km) zapalił mi się chek z kodem P1064.
Silnik pracował bez zastrzeżeń.
Zatrzymałem się, uruchomiłem silnik, bez zmian, błąd był nadal.
Skasowałem go następnie, po czym ruszyłem, praca silnika bez zmian.

Co radzicie w takim przypadku, błędu pd 800 km nie ma, silnik pracuje normalnie.
Przebieg auta 100k km
Wymieniony rozrząd, olej jakieś 2000 km.

Czy jechać z tym gdzieś (IRBIS Wrocław, czy ASO), czy nadal czekać ?

UNIAIR pozmianowy z 2013r.

Z góry dzięki za sugestie.

jak masz ogarniętego mechanika to ja bym to rozebrał i sprawdził czy nie wystarczy wkręcić na kleju tulei.

Amortyzatory
Powrót