• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

moduł MA wymienia się jak są błędy typowe dla zużycia MA, i odpowiednio zdiagnozowane, a nie problemy jakieś okołozapłonowe i na pałę wydaje się kasę... dobry mechanik i zrobi wywiad i zrobi dobrą diagnostykę. jeśli jest problem tylko przy dużej wilgoci, to tak, najpierw szuka się czegoś innego a nie zaczyna od wymiany MA

nie może byc tak że jak jest sucho to działa ok, a jak wilgotno to szwankuje - to wskazuje na zawilgocenie instalacji. Ktis tu nawet opisał że wymienił modul MA, a i tak miał wypadanie zapłonów na nowym - ewidentnie nietrafiona naprawa inwestycja

No to oczywiste. Myślałem tylko, że jest może jakaś konkretna złączka zidentyfikowana jako ta "wnosząca" problem z MA.

Hmmm
To jak te wtyczki zabespieczyc przed wilgocią?
Zwykła taśma izolacyjna to druciarstwo i nic nie da, naciągnąć koszulki termokurczliwe i zagrzać?

Hmmm
To jak te wtyczki zabespieczyc przed wilgocią?
Zwykła taśma izolacyjna to druciarstwo i nic nie da, naciągnąć koszulki termokurczliwe i zagrzać?

Jak cewki modułu MA ( nie zapłonowe) dostają przebicia to szpreje, izolacje czy koszulki pomogą jak umarłemu kadzidło. W wilgotne dni po zimnym rozruchu daje popracować 30-40 sek na biegu jałowym i dopiero ruszam

I takie czekanie uchroni przed uszkodzeniem wtyczek, cewek, lub kabli?
Bo o to pytałem

Wymiana multiair ok 1.4 roboczogodziny także dużo roboty nie ma zwłaszcza, że wystarczy zdjąć pokrywę zaworów.

I takie czekanie uchroni przed uszkodzeniem wtyczek, cewek, lub kabli?
Bo o to pytałem

Nie uchroni ale na pewno lepiej zbuduje ciśnienie oleju w module i jest szansa na odparowanie potencjalnej wilgoci. Często jest tak, że zapłon zaczyna wypadać w momencie wrzucenia D, spadku obrotów i zwiększenia obciążenia. U żony tak się trafiało w giulii, kiedy stosuje w chłodne i wilgotne dni tą zasadę i czeka te pół minuty jest już drugi rok spokoju.

Dzięki za wyjaśnienie, warto stosować.
Ja do oleju leje Archoil 9200v2, który ogranicza tarcie, może i to ma łagodzacy wpływ na te tłoczki w MA?

Dzięki za wyjaśnienie, warto stosować.
Ja do oleju leje Archoil 9200v2, który ogranicza tarcie, może i to ma łagodzacy wpływ na te tłoczki w MA?
Też to dodaje do oleju, olej stosuje amsoil ss 5w30, i w giulii i w stelvio mam po niecałe 90tkm, oba z 2017 roku. Jak przyjdzie robić moduł to po prostu wymienię i nie będę dramatyzował.

Tak, metalowe sitko, które mój kolega na moim miejscu by wywalił zanim się zapcha
Tak mi doradził :D

Tak, metalowe sitko, które mój kolega na moim miejscu by wywalił zanim się zapcha
Tak mi doradził :D

Nie ma co doszukiwać się problemu w filtrze MA, nie wiem jak zaniedbany serwis olejowy musiałby byc żeby dławić przepływ oleju do modułu.

Tak czy inaczej, skoro jest metalowe - nie powinno być problemu z jego wyczyszczeniem.

Ale nie ma do niego dostępu.
Trzeba głowice zrzucić żeby się dostać.

Ale nie ma do niego dostępu.
Trzeba głowice zrzucić żeby się dostać.

Do wielu rzeczy nie ma dostępu w silniku i nikt nie podnosi larum z tego powodu, po prostu ten filtr nie generuje problemów z modułem więc mogli go nawet zrobić niewymiennym a i tak nie miałoby to wpływu na występujące awarie. W 1.4 był inny problem z filtrem na przewodzie turbiny bo zamontowana była tam mała siateczka, która się wyrywała i ograniczała smarowanie sprężarki, co doprowadzało do zatarcia. Filtr od MA był dostępny "na wierzchu" ale nie generował on problemów bo moduł i tak padał z innego powodu.

jak już coś piszemy to poprawnie. w 1.4 i 1.75 była śruba z siteczkiem plastikowym na turbo, tam się zasmarzał olej, zmniejszał się przepływ (choć i olej zasmarzał się w samych wężach), ograniczało się smarowanie turbiny i pady (chyba szczególnie 1.75TBi alfa 159 i Giulietta 2010-13, potem zmienili węże prowadzenie i pełna izolacja) do tego olej był słaby (5W40 selenia star pe, zwykły hydrocrack) i ten interwał wymiany oleju 35tys km haha. w swojej 1.75 od razu zmieniałem wężę na te ulepszone, siteczko nowe, dobry olej, interwały i płukanki czasem. to rozwiązywało problem siteczka. niektórzy usuwali siteczko od razu, ale nie było potrzeby, i tak przy złym oleju/interwale/przewodach olej mógł się zasmarzać w przewodach i blokować przepływ na turbinie.

jak siteczko się przerwało to przynajmniej wracało smarowanie i filterek nie był już problemem - taki szczegół, tylko wcześniej zanim się to stało to ewentualnie zmniejszało przepływ. to tak w ramach poprawności przekazywanych tu informacji :) pozdro

jak już coś piszemy to poprawnie. w 1.4 i 1.75 była śruba z siteczkiem plastikowym na turbo, tam się zasmarzał olej, zmniejszał się przepływ (choć i olej zasmarzał się w samych wężach), ograniczało się smarowanie turbiny i pady (chyba szczególnie 1.75TBi alfa 159 i Giulietta 2010-13, potem zmienili węże prowadzenie i pełna izolacja) do tego olej był słaby (5W40 selenia star pe, zwykły hydrocrack) i ten interwał wymiany oleju 35tys km haha. w swojej 1.75 od razu zmieniałem wężę na te ulepszone, siteczko nowe, dobry olej, interwały i płukanki czasem. to rozwiązywało problem siteczka. niektórzy usuwali siteczko od razu, ale nie było potrzeby, i tak przy złym oleju/interwale/przewodach olej mógł się zasmarzać w przewodach i blokować przepływ na turbinie.

jak siteczko się przerwało to przynajmniej wracało smarowanie i filterek nie był już problemem - taki szczegół, tylko wcześniej zanim się to stało to ewentualnie zmniejszało przepływ. to tak w ramach poprawności przekazywanych tu informacji :) pozdro

Bardziej szczegółowo się nie da :)

Wiem. Dlatego wyraziłem zdziwienie, że ktoś montował taki moduł naprawiany za 2500. Bo co tam w sumie można naprawić skuteczne.

naprawy innego elementu układu nie można wykluczyć- tj. tych magazynów olejowych aby moduł na sucho nie startował- tam uszczelka jest w posaci paska uszczelniacza/silikonu- czasem to puszcza - to owszem naprawisz ale reszta - nie słyszałem.
stąd częsta sugestia o niestosowaniu płukanek właśnie przed obawą wymycia uszczlenień

Obejrzałem jakiś film to jakieś popychacze wyglądają na wymienne. Elektrozaworki, sądzę, że dałoby się usunąć bez uszkodzenia bloku niszcząc je sukcesywnie od wewnątrz. Ale pozostaje problem skąd wziąć cały sprawny. Lipa.
Ale i tak raczej wygląda, że nie warto kupować całości przed rozebraniem i obejrzeniem co tak naprawdę w nim dupło.

Amortyzatory
Powrót