• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

Co do różnych wersji MA lub wprowadzonych zmian z czasem; do kogo kompentnego trzeba byłoby wysłać takie zapytanie? Prostu do producenta? Bo zastanawia mnie faktycznie czy były wprowadzane jakieś zmiany w produkcji MA. Na razie wszyscy tylko gdybaja a to byłaby znaczącą wiedza...

pozostawiając kwestie partacwa w serwisach na boku (ASO i niezależnych polecam kanał EKG na yt - np ostatio jak np zgubiona śrubka pokrywy zaworów w BMW 5 zablokowała ...silnik ) ciągle szukam jakieś zależności- na razie jest jedna - przypadki padu MA w 200 konnych niemal nie występują.
wychodzi na to że częsta wymiana oleju np o 7,5 tkm nie ma raczej znaczenia- problemy praktycznie we wszystkich zaczynają się około 90 -100 tkm.
Pekniecia cylindrów to efekt pracy na 3 baniaki i późniejszego zapłonu zalanego paliwa w niedziałającym cylindrze. Dlatego tak istotne jest w miarę szybka reakcja.
No właśnie mam wątpliwości czy 200HP ma lepiej - może po prostu jest ich mało na rynku, bo większość aut to 280HP (EU Veloce i podobne + wszystko z USA). Jeszcze pytanie czy USA tak samo padają?
Co do przebiegów - kumpel miał 2021 Veloce TI EU, w 3 lata machnął 160tys km i sprzedał. Zero problemów z MA. Jeździ mocno dynamicznie i dużo tras + trackadye jakieś ze 2 razy w roku. Pytanie czy bardziej pomogło zapierd...nie, czy miał fuksa a może w MY21 już jest dużo lepszy MA. Z drugiej strony na pewno silnik miał lżej - mniej cykli startów silnika/pracy na nierozgrzanym i to mimo że olej przy takich przebiegach wymianiał nominalnie co 15kkm.

Co do różnych wersji MA lub wprowadzonych zmian z czasem; do kogo kompentnego trzeba byłoby wysłać takie zapytanie? Prostu do producenta? Bo zastanawia mnie faktycznie czy były wprowadzane jakieś zmiany w produkcji MA. Na razie wszyscy tylko gdybaja a to byłaby znaczącą wiedza...

Nic konkretnego się nie dowiesz od nich - osoby z którymi będziesz pisał o i le w ogóle odpowiedza, to będą to ludzi w stylu konsultanci i albo dostaniesz że nie mają wiedzy, albo że nie ujawniają szczegółów, albo co najwyżej CI powiedza że były wprowadzane zmiany bo jest na przestrzeni lat ileś numerów części.

Cięzko do tego dojść - każdy zna pojedyncze przypadki aut z różnego okresu, różnie użytkowanych, różnie wymieniany olej na różne, jedni leją dodatki, inni pałują na zimnym a jeszcze bazuje się na subiektywnych deklaracjach użytkowników i jakoś statystykę/konkluzję chyba się z tego ciężko lepi. Podpytam jeszcze 2 speców od Alf (Kamil Czeszejko i Adrian Pawłowski) - oni tego się nawymieniali to i pewnie lepiej widza relacje po większej ilości aut. Jak coś się dowiem, dam znać.

na odlewie modułu jest logo INA i jakiś numer katalogowy. przy pomocy znajomego z IC próbowaliśmy tą cześć namierzyć - przyjanmniej nam wychodzi, że nie występuje jako cześć zamienna INA.

Na nowym module "pozmianowym" nie znalazłem żadnego loga marki - nie pamiętasz gdzie konkretnie to logo było? A starego modułu przesadnie dokładnie nie oglądałem - chociaż nic straconego, mam go w garażu...

Pabla pytajcie (Pablo z forum ).

- - - Updated - - -

Andrzejku napisze Ci jeszcze raz- nie masz nic do powiedzenia nie pisz - tyle.
A inwektywy i obrażanie zachowaj dla siebie ok?

Dareczku, ale ja mam - wtop konstrukcyjnych nie uleczy zmienianie oleju co 5 czy 7 tys jak sugerowałeś.
Co do pekania cylindrów ciekawa teoria, do przedyskutowania . Paliwo nie spalone w komorze zwiększa kompresje gdy w końcu zapłon nastąpi . Ale takie płynne niechętnie wybucha.
Wspomniane przez epsonixa a usunięte z forum przypadki pękniętych cylindrów byly przy znikomych przebiegach. Przy takich MA nie padały lejąc paliwem. Szukaj dalej.

Panowie kupiłem dzis auto klientowi. Trafiło w moje ręce na serwis. Doradzcie w końcu który olej warto zakupić. Bo już się pogubiłem....

I jakie świece są dedykowane do tego auta? I jak sprawdzic czy auto ma DPF?

Pabla pytajcie (Pablo z forum ).

- - - Updated - - -

Dareczku, ale ja mam - wtop konstrukcyjnych nie uleczy zmienianie oleju co 5 czy 7 tys jak sugerowałeś.
Co do pekania cylindrów ciekawa teoria, do przedyskutowania . Paliwo nie spalone w komorze zwiększa kompresje gdy w końcu zapłon nastąpi . Ale takie płynne niechętnie wybucha.
Wspomniane przez epsonixa a usunięte z forum przypadki pękniętych cylindrów byly przy znikomych przebiegach. Przy takich MA nie padały lejąc paliwem. Szukaj dalej.

Andrzejku - masz tendencje wciskania innym slow których nie powiedzieli o odwracania kota ogonem ale do rzeczy. Watek jest po to aby szukać przyczyny stąd dyskusja użytkowników nie teoretyków gawędziarzy.
1. Wtop konstrukcyjnych jest sporo nie tylko w alfach - to tak na początek
2. Nigdzie nie sugerowałem że wymiana oleju której tak się czepiłeś co 5-7 tkm ma pomóc lub jest panaceum na MA- po prostu napisałem że wymieniam co 7,5 tkm i nie pomogło. czytaj co się pisze i nie zmyślaj.
3. pękanie cylindrów - nie wiem czy pęknięcia po 60 -70 tkm to znikomy przebieg a ja takie przypadki znam.
4. Napełnianie cylindrów nadmiernym paliwem- fajnie koloryzować o zalaniu cylindrów ale dobrze wiesz że to "napełnianie" to nie są litry - naprawdę to nie kabaret.
5. Też nikt nie napisał że to jest przyczynia usterki MA ale efekt wtórny awarii który może - jeszcze raz napiszę abyś zrozumiał MOŻE być przyczyną poważnej awarii silnika.
6. pannie kolejny MA - 3- 4 h pracy i ciesze się dalej fajnym autem nie walcze z korozja nie wyciągam silników - proste.

Wiec tak naprawdę siedząc przy przysłowiowym kielichu wieczorem mocno wysilając się intelektualnie znów nic nie wniosłeś do tematu wciskając mi czego nie napisałem i dodatkowo powtarzając co inni tu napisali.
Więc odezwij się jak coś konstruktywnego wniesiesz do tematu. Ja bym sugerował zakup Stelvio Giulii z MA i będziesz się doktoryzował do woli.
I na koniec - każdy twój post nie wnoszący nic do tematu będzie zgłaszany do usunięcia.

- - - Updated - - -

I jakie świece są dedykowane do tego auta? I jak sprawdzic czy auto ma DPF?

jest osobny wątek olejowy.

Ostatnia edycja:
... Ja bym sugerował zakup Stelvio Giulii z MA i będziesz się doktoryzował do woli.
..
Dziękuję za radę dobrego wujka, ale ...
Jak to było....tylko głupiec próbuje wciąż tego samego licząc na inny efekt. Ale powodzenia.

Szukać rozwiązań problemów gdy producent ani Autoryzowane przez niego serwisy nie potrafią.. powodzenia ponownie.
Ale choć doszedłeś do tego, co dawno temu w erze twinsparkow bylo oczywistością - olejem alfy nie naprawisz .

tylko czy mamy aż taki problem? kupujemy gokarta w wygodnym i ładnym opakowaniu Giulii za dobrze ponad 200k (2.0) i co - najwyżej po iluśtam latach trzeba zmienić MA - może niemiło wydać 9tys za wymianę (w niezaleznym warsztacie), ale porównując do wartości auta/ceny zakupu to też nie zabija. mam giulię ponad 6 lat, narazie oznak MA nie ma. na codzień za to mam fun - tu parę odcinek, tam jakiś mikro ślizg na rondzie, banan ciągle jest. zawsze można sobie kupić 1.4 tsi i wymieniac łańcuchy rozrzadu co 50tys km albo 1.8 i dolewać litr oleju co drugie tankowanie...
zdjęcie dla atrakcji - Kielce '21
DSC_8328.jpg

A jakaś myśl w kwestii może pozytywnego wpływu filtrów OCT (czy OCC- różnie nazywają) na MA poprzez utrzymywanie oleju i dolotów w lepszej kondycji?

tylko czy mamy aż taki problem? kupujemy gokarta w wygodnym i ładnym opakowaniu Giulii za dobrze ponad 200k (2.0) i co - najwyżej po iluśtam latach trzeba zmienić MA - może niemiło wydać 9tys za wymianę (w niezaleznym warsztacie), ale porównując do wartości auta/ceny zakupu to też nie zabija. mam giulię ponad 6 lat, narazie oznak MA nie ma. na codzień za to mam fun - tu parę odcinek, tam jakiś mikro ślizg na rondzie, banan ciągle jest. zawsze można sobie kupić 1.4 tsi i wymieniac łańcuchy rozrzadu co 50tys km albo 1.8 i dolewać litr oleju co drugie tankowanie...
zdjęcie dla atrakcji - Kielce '21
Pokaż załącznik 290087

Wydać żaden problem , to w końcu kwoty rzędu porządnych opon i hamulców - spr eksploatacyjne.
Tylko że to nie jest serwis ujęty w tabeli wymian okresowych - wymienisz co tyle i tyle i nie zaskoczy Cię na Eurotripie niedziałający cylinder .
Co do gokarta to grube naciągnięcie, w tej klasie i tak wagowo naciaganycy kupionych a nie zbudowanych drogowych aut jest conieco więcej Alpiny Lotusy Porsche itd

No wiesz, raczej Cię nie zaskoczy bo degradacja MA to proces postępujący i daje coraz wyraźniejsze sygnały, można reagować. U jednego sypnie się po 50tys km, u innego i po 200tys nic się nie dzieje, więc też nie można tego ująć zbytnio jako typowa sprawa w instrukcji że po x latach, y przebiegu wymiana (albo sobie dopisz, wymieniać co 50tys km, wtedy będziesz miał pewnosć). Z resztą trochę jak z klockami/tarczami - u jednego wymiana przód po 20tys u innego po 70tys dalej połowa klocków - zależy jak ktoś jeździ i gdzie. Po prostu sprawdza się stan, przy MA odpowiednikiem oceny zużycia może być kultura pracy i ewentualne pojawianie się błędów.

Alpina/Lotus/Porsche które wymieniłeś to jednak raczej auta niefunkcjonalne - jako daily/rodzinny/wakacyjny samochód się nie sprawdzą. Miałem na myśli auto w miarę normalne drogowe do zastosowań rodzinnych (choćby na siłę przewóz 5 osób), wyjazd na wakacje/narty itp choćby w 3 max 4 ,ale w którym masz lekkie uczucie jakbyś gokarta prowadził i daje frajdę - to właśnie w Giulii dostajesz a tego nie ma w większości aut na rynku.

Alpiny i Porsche pewnie dałoby radę podciągnąć pod to, tylko to jest cena x2 najmarniej.

Alpiny i Porsche pewnie dałoby radę podciągnąć pod to, tylko to jest cena x2 najmarniej.
zaraz, Alpine A110 to dwumiejscowe auto - koniec tematu. widzę że wypuszczają jeszcze jakiegoś elektryka A290 który może i ma 4 czy 5 miejsc (a może nie, nie ma zdjęć tylko jakieś szkice a nie chce mi się suzkać) ale ma nadwozie trzydrzwiowe, chyba jest dość mały, wiec nie spełnia cech o których wspominałem na auto dla rodziny na wakacje. Jeśli chodzi o Porsche, to samu: odrzucamy modele typowo sportowe małe/ 2/3 drzwiowe - jeśli zawęzimy do modeli które są daily/ nadają się wyjazd na wakacje z rodziną i bajbetlami czy montaż haka (platforma na rowery), to z tym gokartem może być już ciężko, a nawet jeśli podepnie się pod to któryś, to jak napisałeś, cena ciut wyższa

Ok, pomyślałem o BMW Alpina ;)

Jakby z giulii rwd zdemontować kanapę, wyjąć drzwi z tyłu wstawić o polowe mniejszy akumulator to niewiele zabraknie do alpiny ;)

Komputer mógłby wyliczać % degradacji MA!

To byłoby coś i po temacie .

Nie potrafi zaskoczyć MA ? mam powiedzmy 1,5-2tys km do domu i przestaje na cylinder palić i tak na trzech można jechać ?

Klocki , tarcze , opony - widać i wiadomo kiedy wymienić.

Co do gokarta - jest ideałem do którego się wszystko porównuje bo ... właśnie jest jednomiejscowy i nieużytkowy. Dlatego do niego porównuje się "sportowość" , czucie , reaktywność aut. To wszystko spada ze wzrostem użytkowosci, no niestety. Albo , albo. Żaden sedan 4 os ponad 1.5 tonowy nie jest gokatem. Moze być fajnym sedanem i jasne !

Inna sprawa że ja na trackdayach spotykam od jakiegoś czasu kierowcę co Giulią w dieslu przyjeżdża... ciągając na lawecie wyścigówkę Miniaka (zarejestrowany wiec moze i po okolicy sobie gokartowo-podobną nieco bardziej przyjemność czerpać bo waży zdaje się niecałą tonę) . Raczej dla pragnących wrażeń Gokara to jest lepsza droga (dwa auta - prawdziwie motoryzacyjne gokarto-podobne -więc lekkie i nieużytkowe (a jak ktoś ma siły i wydolność organizmu i nie boi sie przegranych z 7mio latkami to sam gokart oczywiście ) + cieżkie wygodne daily - co tam komu się podoba.

- - - Updated - - -

Jakby z giulii rwd zdemontować kanapę, wyjąć drzwi z tyłu wstawić o polowe mniejszy akumulator to niewiele zabraknie do alpiny ;)

Zabraknie bardzo wiele niestety. (niestety, bo sam chciałbym żeby Alfa takie Alpiny oferowała, czy choć MX5tki) .

chłopaki - dajcie na luz - Anrzej wie lepiej -on już jedyną łszłuszną diagnozę postawił dawno oraz wyciągnął jedyne słuszne wnioski - szkoda kopać się z koniem i robić bałagan w wątku.

Amortyzatory
Powrót