Pabla pytajcie (Pablo z forum ).
- - - Updated - - -
Dareczku, ale ja mam - wtop konstrukcyjnych nie uleczy zmienianie oleju co 5 czy 7 tys jak sugerowałeś.
Co do pekania cylindrów ciekawa teoria, do przedyskutowania . Paliwo nie spalone w komorze zwiększa kompresje gdy w końcu zapłon nastąpi . Ale takie płynne niechętnie wybucha.
Wspomniane przez epsonixa a usunięte z forum przypadki pękniętych cylindrów byly przy znikomych przebiegach. Przy takich MA nie padały lejąc paliwem. Szukaj dalej.
Andrzejku - masz tendencje wciskania innym slow których nie powiedzieli o odwracania kota ogonem ale do rzeczy. Watek jest po to aby szukać przyczyny stąd dyskusja użytkowników nie teoretyków gawędziarzy.
1. Wtop konstrukcyjnych jest sporo nie tylko w alfach - to tak na początek
2. Nigdzie nie sugerowałem że wymiana oleju której tak się czepiłeś co 5-7 tkm ma pomóc lub jest panaceum na MA- po prostu napisałem że wymieniam co 7,5 tkm i nie pomogło. czytaj co się pisze i nie zmyślaj.
3. pękanie cylindrów - nie wiem czy pęknięcia po 60 -70 tkm to znikomy przebieg a ja takie przypadki znam.
4. Napełnianie cylindrów nadmiernym paliwem- fajnie koloryzować o zalaniu cylindrów ale dobrze wiesz że to "napełnianie" to nie są litry - naprawdę to nie kabaret.
5. Też nikt nie napisał że to jest przyczynia usterki MA ale efekt wtórny awarii który może - jeszcze raz napiszę abyś zrozumiał
MOŻE być przyczyną poważnej awarii silnika.
6. pannie kolejny MA - 3- 4 h pracy i ciesze się dalej fajnym autem nie walcze z korozja nie wyciągam silników - proste.
Wiec tak naprawdę siedząc przy przysłowiowym kielichu wieczorem mocno wysilając się intelektualnie znów nic nie wniosłeś do tematu wciskając mi czego nie napisałem i dodatkowo powtarzając co inni tu napisali.
Więc odezwij się jak coś konstruktywnego wniesiesz do tematu. Ja bym sugerował zakup Stelvio Giulii z MA i będziesz się doktoryzował do woli.
I na koniec - każdy twój post nie wnoszący nic do tematu będzie zgłaszany do usunięcia.
- - - Updated - - -
I jakie świece są dedykowane do tego auta? I jak sprawdzic czy auto ma DPF?
jest osobny wątek olejowy.