Multi Air

Czy ty przeczytałeś chociaż te ogłoszenia? Czy ślepo wrzucasz?
Jeśli nie to doczytaj, że ten moduł MA jest niekompletny bo brakuje 2 krzywek...
O tej ofercie silnika też była dyskusja w którymś wątku i konkluzja była taka, że to jest jakiegoś 2 sortu..

w ASO moduł MA do silnika 2.0 GME wraz z wymianą to jest 8-10 kPLN. To nie jest taka łatwa wymiana jak w Giulietta - zobaczcie sobie filmik na YT ile trzeba się z tym grzebać.

Ja poddaję w wątpliwość skąd czerpiesz swoje informacje... Tonale nadal ma być na "FCA Small Wide 4×4"? Skoro jesteś tak doinformowany to koniecznie musisz też powiedzieć jakie masz źródła :)

Dlatego powstrzymuje się od komentarza.
Z wymianą nie ma problemu jest dobry dostęp 3-4 h pracy.
Nie rozumiem dlaczego ludzie robią z tego ideologię po raz kolejny tworzona bajka na temat awaryjności Mair.

Mair 3-4 tys
Wymiana + normalia 500-800zł

- - - Updated - - -

Jakby kolego troszkę siedział w temacie to wiedział by że krzywki można przełożyć z starego one są prawie niezniszczalne.
Proszę tu masz nowy moduł na nasze 4250zł ( przy obecnym kursie ) do tego uszczelka 20zł ( może sprzedają jeszcze bez swojego podatku obecnie)

http://www.alfaworkshop.co.uk/parts/Stelvio_Multiair.shtml

Taką cenę za moduł z wymiana usłyszałem w ASO. Nie będę udawał, że sam jestem mechanikiem i wymieniałem moduł MA więc jeśli jest możliwość przełożenia/ zakombinowania z krzywkami to zwracam honor. Co nie zmienia faktu, że ten który wkleiłeś był niekompletny :)
Byłem przy wymianie MA w Giulietta kolegi, tam to rzeczywiście wydawało się proste. W giulii jest jednak wiecej z tym roboty - to wiedzę jednak czerpię tylko z jedynego dostepnego filmu na YT z tej wymiany. Już samo to spaghetti robi robote.
Nie mniej jednak dobrze wiedziec, że z tego co mowicie da się tą operację przeprowdzić dużo taniej. Chociaż najlepiej jej unikać.

Taką cenę za moduł z wymiana usłyszałem w ASO. Nie będę udawał, że sam jestem mechanikiem i wymieniałem moduł MA więc jeśli jest możliwość przełożenia/ zakombinowania z krzywkami to zwracam honor. Co nie zmienia faktu, że ten który wkleiłeś był niekompletny :)
Byłem przy wymianie MA w Giulietta kolegi, tam to rzeczywiście wydawało się proste. W giulii jest jednak wiecej z tym roboty - to wiedzę jednak czerpię tylko z jedynego dostepnego filmu na YT z tej wymiany. Już samo to spaghetti robi robote.
Nie mniej jednak dobrze wiedziec, że z tego co mowicie da się tą operację przeprowdzić dużo taniej. Chociaż najlepiej jej unikać.

Podstawa to olej z
wysokim HTHS powyżej 2.9mPa/s oraz
TBN min 8 KOH/g
wskaźnik lepkości powyżej 175.
REGULARNA wymiana 10-12 tys/km.
Mam na warsztacie julki z 2011 z lpg z przebiegiem 180-200 tys na ori module i śmigają dalej.
Zresztą są tutaj użytkownicy na forum wyżej ww. julek :)

Podstawa to olej z
wysokim HTHS powyżej 2.9mPa/s oraz
TBN min 8 KOH/g
wskaźnik lepkości powyżej 175.
REGULARNA wymiana 10-12 tys/km.
Mam na warsztacie julki z 2011 z lpg z przebiegiem 180-200 tys na ori module i śmigają dalej.
Zresztą są tutaj użytkownicy na forum wyżej ww. julek :)

Które oleje spełniają te parametry o których piszesz powyżej? Jakieś przykłady?

Które oleje spełniają te parametry o których piszesz powyżej? Jakieś przykłady?
Do Julek i 1.4 MA oraz do t-jet idzie 8100 xclean 5w40
Do stelvio giulia wlewam 8100eco clean 5w30 rzecz biorąc Marka oleju ma tutaj marginalne znaczenie liczą się parametry oleju i regularna wymiana.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Do Julek i 1.4 MA oraz do t-jet idzie 8100 xclean 5w40
Do stelvio giulia wlewam 8100eco clean 5w30 rzecz biorąc Marka oleju ma tutaj marginalne znaczenie liczą się parametry oleju i regularna wymiana.

Cześć,
Tak sprawdzałem co kolega napisał, no i wychodzi na to, że zalewając olejem Motul 8100 eco-clean 5W30 nie spełniasz podstawy o jakiej pisałeś.
Ten olej posiada następujące parametry :

HTHS viscosity at 150°C (302°F) 3.1 mPa.s - OK
Viscosity Index ASTM D2270 164.0 - poniżej wartości
TBN ASTM D2896 7.9 mg KOH/g - poniżej wartości

Cześć,
Tak sprawdzałem co kolega napisał, no i wychodzi na to, że zalewając olejem Motul 8100 eco-clean 5W30 nie spełniasz podstawy o jakiej pisałeś.
Ten olej posiada następujące parametry :

HTHS viscosity at 150°C (302°F) 3.1 mPa.s - OK
Viscosity Index ASTM D2270 164.0 - poniżej wartości
TBN ASTM D2896 7.9 mg KOH/g - poniżej wartości
Przepraszam literówka ecoclean 0w30.

Hej. Podłączę się tutaj ze swoim tematem.
U mnie nie działa jeden elektrozawór. Konsultowałem z poprzednim właścicielem (to było auto salonu i serwisu AR) Giulii i mieli podobne objawy w tym aucie. Nawet wymienili aktywator ale okazało się, że to nic nie dało a problem był (i teraz pewnie też - oby!) w połączeniu elektrycznym do elektrozaworu. Poprawili i było ok (jakiś czas).
Czy ktoś miał/słyszał podobny problem?
Jutro jadę do mechanika to napiszę coś więcej

Witam
Gwarancje skończyłem we wrześniu. Pierwsze objawy szarpania miałem przy zimnym silniku ok 45000km. Obecnie 60000 pierwszy raz rano na zimnym szarpało w taki sposob ze zapalił się kontrolka silnika. W serwisie zamieniono cewki z pierwszego na trzeci cylinder (wypadł w pierwszym). Dziś powtórka - skontroluj silnik. Po zgaszeniu i zapaleniu samochodu pracuje normalnie. Samochód wszystkie przeglądy i wymiany zgodne z instrukcja ok.14000 - zalany selenia w serwisie Fiata Bielsko. Zobaczymy teraz czy to cewka czy jednak M. Wczesniej zgłaszałem te problemy to kasowali ustawienia skrzyni- bo nie wiedzieli co się dzieje - nie było błędu. Najgorzej ze pogwarancji :(

nie napisałeś tak na 100% czy świece były kiedykolwiek wymieniane (napisałeś że robione z instrukcją, chcę się upewnić)? One niby idą wg książki (o ile pamiętam) wymieniane są na 4lata 60tys km, ale wielu twierdzi że to za dużo i żeby zmienić przy 40-45. Niektórym pomogło, innym nie. Jeśli świec nie zmieniałeś jeszcze to zanim zwalisz na MM czy cewkę, zajmij się świecami.

nie napisałeś tak na 100% czy świece były kiedykolwiek wymieniane (napisałeś że robione z instrukcją, chcę się upewnić)? One niby idą wg książki (o ile pamiętam) wymieniane są na 4lata 60tys km, ale wielu twierdzi że to za dużo i żeby zmienić przy 40-45. Niektórym pomogło, innym nie. Jeśli świec nie zmieniałeś jeszcze to zanim zwalisz na MM czy cewkę, zajmij się świecami.

Wymieniłem przy 45000. Sorry nie napisałem

Dziś podpięty jeszcze raz po po porannych problemach i mimo zmiany cewki nadal błąd wypadania zapłonu na pierwszym cylindrze. Decyzja serwisu - do wymiany MA

Problemów z Multiair jak dotąd nie miałem, ale na giuliaforums oprócz typowych porad typu: wymiana oleju na inny niż Selenia, wymiana świec, wymiana modułu Multiair, jest jeszcze jedna: wymiana paska osprzętu. Tak, wydaje się niewiarygodne, ale niektórym rzekomo pomogło na wypadanie zapłonów.

Samochód po wymianie MAir.-nie ten samochód. Skończyło się szarpanie na zimnym które wcześniej zwalałem na skrzynie! Oczywiście również ewidentne wypadanie zapłonu tez ustało. Mam nadzieje ze teraz juz dociągnie do 250000 bez awarii. Ciekawe czy ktoś drugi raz wymieniał?

Samochód po wymianie MAir.-nie ten samochód. Skończyło się szarpanie na zimnym które wcześniej zwalałem na skrzynie! Oczywiście również ewidentne wypadanie zapłonu tez ustało. Mam nadzieje ze teraz juz dociągnie do 250000 bez awarii. Ciekawe czy ktoś drugi raz wymieniał?

Chodzi Ci o takie szarpanie po porannym odpaleniu wrzucasz D jedziesz do przodu i z 1 na 2 tak jak by przeciągnie z 2 na 3 też ? Później się rozgrzeje ( u mnie około 2km) i temat znika ? Co Ciekawe nie ma tego objawu gdy auto postoi na wolnych obrotach do momentu aż obroty spadna do normalnych (bez ssania)

ile wyszło jak to nie tajemnica?

ile wyszło jak to nie tajemnica?

Wydarzyło się to miesiąc po gwarancji. Więc pisałem pismo do Alfy z prośbą o jakąś bonifikatę. Po tygodniu sprawdzania historii serwisowania i że jestem pierwszym właścicielem oraz zgłaszania pierwszych problemów już przy 45000 przyznano mi bonifikatę w wysokości 90%.
Jak to się mówi prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie :).

Wydarzyło się to miesiąc po gwarancji. Więc pisałem pismo do Alfy z prośbą o jakąś bonifikatę. Po tygodniu sprawdzania historii serwisowania i że jestem pierwszym właścicielem oraz zgłaszania pierwszych problemów już przy 45000 przyznano mi bonifikatę w wysokości 90%.
Jak to się mówi prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie :).

Od jakiej kwoty?

Amortyzatory
Powrót