Motor control system failure JTD

Szukałem troche i jedyny zawór z tymi samymi numerami jest od silo 1.9, niektóre rzekomo od alfy maja inne numery.

Przy jakis obrotach powinna uruchamiac sie turbina ? Lub to tylko moje wrazenie ze auto jest zamulone, bo przy zlym sterowaniu turbina uruchamiala sie od razu.

Turbina nie włącza się. Pracuje cały czas ale z różną wydajnością.

- - - Updated - - -

Szukałem troche i jedyny zawór z tymi samymi numerami jest od silo 1.9, niektóre rzekomo od alfy maja inne numery.

Jak masz numer części, to wejdź na www.arwit.pl i wpisz w prawym górnym rogu w szukajce. Wyjdzie ci wynik i tam sprawdzisz w jakich samochodach jest stosowany i sam dojdziesz do tego czy jest stosowany zamiennie.

Powiedzcie mi czy jeśli w tej rurze dolotowej do przepustnicy mam olejowy film/ sadzę na ściankach tych rur to jest źle ? Jak ściągnąłem ten wąż i zaglądnąłem do przepustnicy tak gdzie jest ta klapa gasząca to również na ściankach tych elementów miałem taki film olejowy / sadzę. Wszystko działa w porządku, błędów żadnych nie mam. Chciałem po prostu to profilaktycznie wyczyścić ale jak to rozebrałem to uznałem, że nie ma sensu. Zrobiłem słusznie czy nie ? Czekają mnie jakieś wydatki w najbliższym czasie ?

Tam zawsze jest taki tłusty film z par oleju które dostają się odmą

ja juz się powoli poddaje. Wymieniłem overboost na nowy, wyczyscilem ten mały elektrozaworek, sprawdzone przewody, wyczyszczony EGR razem z przepustnicą... już byłem pewny, że wszystko bedzie ok, niestety nie znów ten sam bład...
Co mi pozostało? Wykręcenie turbiny ?

Widzę, że każdy ma inny problem z błędem "Motor control failure system".

U mnie ten błąd pojawia się tylko wtedy kiedy temperatura spada blisko 3-4 stopni na plusie i niżej... I tylko zaraz po odpaleniu kiedy silnik nie odpali normalnie a pokręci chwile dłużej. Przez całe wakacje nie miałem z tym problemu, temperatura spadła i powtórka z rozrywki. Auto jak jest zimno ciężko odpala i co jakiś czas wyskakuje ten błąd. Dodam, że później znika ( po ok 24 h ). Wymienione były świece, zaślepiony EGR, wywalone klapy wirowe. Dziwne to jest bo jak jest ciepło to auto normalnie odpala i nie ma z nim problemu.

Spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem?

Ostatnia edycja:
Bo spadła temperatura i konieczne jest grzanie przynajmniej wtórne.

niestety czasami grzanie świec dwa razy nic nie daje. Auto dalej ciężko odpala na zimnym... Jest jakieś inne rozwiązanie tej zagadki ?

Świece żarowe w naszych samochodach, są świecami z grzaniem wtórnym. Jeśli temperatura na zewnątrz spadnie poniżej pewnej wartości, to przynajmniej grzanie wtórne jest uruchamiane. Jak jest uruchamianie i jest z tym problem, to pokazuje sie błąd. natomiast gdy jest ciepło, to ECU nie korzysta z tej funkcji i nie potrzebuje włączać centrali świec. Więc w ciepłe dni błędu nie ma.

No i właśnie pytanie czemu jest z tym problem ? Może coś nie tak z aparatem zapłonowym jest? Czy też może wszystkie jtd-ki ciężko palą jak jest zimno?

wie ktoś gdzie ta centralka grzania świec jest usytuowana na silniku? Może da się to jakoś przeczyścić czy coś?

Witam. Doświadczenia z alfą mam mało, ale z grzebaniem w autach już trochę większe. Mi kontrolka motor system failure też nie dawała spać i oil pressure low. Poradziłem coś wspólnie z poradami forumowiczów i całym forum. Problem z motor system failure rozwiązałem przerabiając EGR (czyszcząc go i przerabiając prowizorycznie zrobioną zaślepkę) przed
118.jpg
, po
119.jpg
. Kontrolka motor system failure umilkła.

Następnie zająłem się engine oil pressure low. Przeczyszczenie silnika dodatkiem do oleju, Nowy olej, filtr oleju i przeczyszczenie pompy podciśnienia
120.jpg
. Problem cisnienia oleju zamilkł. Wymiana Aku na nowy EXIDE 77Ah (ze starego 62Ah, nie wiem jak poprzedni wlasciciel sobie radzil na tym aku.. ale dla diesla to duzo za malo..). 2 dni mi zajęło wszystko. Jeżeli ktoś ma odrobinę pasji w grzebaniu w aucie to wypadałoby samemu pogrzebać.

Ps.: (EGR NIE JEST TYLKO WYCZYSZCZONY Z ZEWNĄTRZ :)). Rozebrany na części pierwsze i dokładnie przeczyszczony

Ostatnia edycja:
Czy ktoś miał więcej "nieprzyjemności" związanej z EGR niż uciążliwa kontrolka CHECK? Ponieważ wybieram się w trasę około 1.500 km w jedną stronę i nie wiem czy zaślepić, czy tylko wyczyścić i pojechać tą trasę, bo i tak bedę chciał później nowy kupić zawór.

Zależy jaki masz błąd i jaki sterownik. Jeśli będziesz miał pecha w postaci błędu elektrycznego lub P1238 w sterowniku EDC16C39, to możesz załapać tryb awaryjny.

P0401 mi dziś wyskoczyło, akurat zaślepka do egru przyszła, to założyłem - bo chciałem zobaczyć może brudny bardzo jest EGR, ale nie był w sumie. Założyłem zaślepkę no i pojechałem do kolegi po kabelek, usuneliśmy błąd i znowu wyskoczył po paru km. Nie patrzyłem czy ten sam, ale podejrzewam, że tak. Zaślepka fiatowska z dziurkami jakby co. Jakbym usunął EGR z ECU to by ten problem nie mógł wyskakiwać?

Niby błąd przez za mały przepływ powietrza, ale tam syfu nie było zbytnio, a myślę, że był chyba cały czas otwarty na dodatek, bo po zaślepieniu auto lepiej jedzie (myślałem, że w tym silniku jest taka duża turbodziura, po zaślepce już wiem, że to nie była turbodziura :D).

Zapomniałem dodać, że błąd wyskoczył przed założeniem zaślepki, więc to nie jej wina na 100%. A to, że akurat przyszła sprawiło, że od razu tam nos wsadziłem bo miałem podwójny powód ;)

Sytuacja uległa lekkiej zmianie, jednak konkretnie wziąłem się za czyszczenie i usunąłem dużo syfu (rozebrałem EGR "na pół"), dalej wyskakuje ten sam błąd... Ma ktoś jakiś pomysł co może być powodem? P0401 - EGR chodzi wg mnie bez zarzutu, czy może to być wina samego elektromagnesu? Czy jeżeli odepne zawór wyskoczy taki właśnie błąd czy inny?

Ostatnia edycja:
Witam,
chłopaki, mam problem z przeładowaniem.
GT 1.9 jtd.
P0238 - czujnik cisnienia doladowania - sygnal wysoki
P1238 - masa przeplywu powietrza - sygnal niski

Zawsze pojawiaja sie razem, powyzej 3,5k obrotow.
Do 3.5k żadnych problemów. Powyżej złapie check oraz tryb awaryjny, uruchomienie ponowne silnika, i tryb awaryjny się wyłącza. Czyli standard.

Zmienna geometria się porusza, czyli zapieczona nie jest.
EGR wyczyszczony i zaślepiony oryginalną blachą z dziurkami. Mechanizm w środku chodzi dobrze, nie zacina się niby.
Czujnik doładowania w kolektorze wyczyszczony.
Rurki podciśnieniowe całe.

Overboost klejony, nie mogę go rozebrać.
Wydać 200 zł na nowy czujnik w ciemno...

Możecie ocenić po wykresie z MESa czego to wina?
Overboost dziwnie się zachowuje jak na moje na wykresie.
Przechwytywanie55.jpg

P1238 - masa przeplywu powietrza - sygnal niski

P1238 to jest problem z EGR. EGR jednak się zacina. Inaczej tego by nie było.

P0238, to owszem jest przeładowanie. Skąd wiesz, że geometria nie jest sprawcą ? Zapewne ruszałeś gruszką. To nie jest test. Overboost od kogoś pożycz na chwile i podmień. To najlepszy sposób aby go wyeliminować jako sprawcę.
Zrób porządne logi. Ja obstawiam jednak geometrię.
Czwarty bieg. Zaczynasz od 1500-1800 obrotów z gazem w podłogę. Kończysz na 3500-4000 obrotów. Logujesz tylko i wyłącznie doładowanie. Wynik zamieść tutaj. Tylko nie screen ! Plik w formacie csv.

- - - Updated - - -

Ma ktoś jakiś pomysł co może być powodem? P0401 - EGR chodzi wg mnie bez zarzutu, czy może to być wina samego elektromagnesu? Czy jeżeli odepne zawór wyskoczy taki właśnie błąd czy inny?

Ja mam pomysł ;)
A poważnie, to ten EGR dalej nie działa jak powinien. To jest błąd przepływu.

P1238 to jest problem z EGR. EGR jednak się zacina. Inaczej tego by nie było.

P0238, to owszem jest przeładowanie. Skąd wiesz, że geometria nie jest sprawcą ? Zapewne ruszałeś gruszką. To nie jest test. Overboost od kogoś pożycz na chwile i podmień. To najlepszy sposób aby go wyeliminować jako sprawcę.
Zrób porządne logi. Ja obstawiam jednak geometrię.
Czwarty bieg. Zaczynasz od 1500-1800 obrotów z gazem w podłogę. Kończysz na 3500-4000 obrotów. Logujesz tylko i wyłącznie doładowanie. Wynik zamieść tutaj. Tylko nie screen ! Plik w formacie csv.
.
Czyli EGR do wyłączenia pójdzie.

Plik csv - https://megawrzuta.pl/download/3201998fb2ce61c9113a32936d930274.html
Tak jak mówiłeś - od 1500 do 3500 obrotów.

Amortyzatory
Powrót