Motor control system failure JTD

Powiedziałbym, że to nie nadaje się do analizy. Widać, że jest ZAJEBISTE przeładowanie (pomiar aż do granicy pomiarowej czujnika !) ale co można wyciągnąć z jednego parametru ? Zawsze zaznacza się wartość mierzoną i żądaną. Przy takim przeładowaniu jak już jeździsz, to rób to delikatnie, bo szkoda uszczelki lub głowicy, a i turbina rozkręca się znacznie powyżej swoich możliwości. Co ci mogę poradzić ? Masz trzy możliwości. Czujnik kłamie, overboost nie upuszcza podciśnienia lub kierownice chodzą nie w pełnym zakresie.

Powiedziałbym, że to nie nadaje się do analizy. Widać, że jest ZAJEBISTE przeładowanie (pomiar aż do granicy pomiarowej czujnika !) ale co można wyciągnąć z jednego parametru ? Zawsze zaznacza się wartość mierzoną i żądaną. Przy takim przeładowaniu jak już jeździsz, to rób to delikatnie, bo szkoda uszczelki lub głowicy, a i turbina rozkręca się znacznie powyżej swoich możliwości. Co ci mogę poradzić ? Masz trzy możliwości. Czujnik kłamie, overboost nie upuszcza podciśnienia lub kierownice chodzą nie w pełnym zakresie.

Overboost okazał się winowajcą :)
Dzięki.

Sprawdź styki na wtryskach

witam.dzisiaj zaświeciła się kontrolka motor control system failure i przy odpalonym silniku świeci cały czas,silnik lekko przerywa a wskażnik paliwa spada do zera i zapala się kontrolka-nie wiem co jest przyczyną??? oczywiście jutro jadę na warsztat ale może ktoś miał podobny problem lub wie co jest nie tak...

Cześć,
Dziś miałem to samo, tylko że silnik mocno przerywał.
Pomogła banalna sprawa: odpiąłem i zapiąłem wiązki na wtryskach.
Co prawda kontrolka dalej się świeci ale poziom paliwa przestał wariować i auto jeździ bez zarzutu.
Błąd musisz skasować kompem niestety
Mam nadzieję, że pomoże

Cześć,
Dziś miałem to samo, tylko że silnik mocno przerywał.
Pomogła banalna sprawa: odpiąłem i zapiąłem wiązki na wtryskach.
Co prawda kontrolka dalej się świeci ale poziom paliwa przestał wariować i auto jeździ bez zarzutu.
Błąd musisz skasować kompem niestety
Mam nadzieję, że pomoże

Prawdopodobnie obaj macie problem z wtyczką 3ciego wtryskiwacza - problem znany w JTD i bliźniaczym oplowskim CDTI.
Odpięcie i zapięcie wtyczki to tymczasowe rozwiązanie, tak samo używanie kontakt-sprayu oraz podginanie styków.

Jeżeli chcecie się tego pozbyć porządnie raz na zawsze musicie wymienić wtyczkę na przeprojektowaną przez opla, link: http://sklep.dixi-car.pl/zestaw-naprawczy-wiazki-przewodow-wtryskiwaczy-p-2191.html

Możecie koledzy podpowiedzieć gdzie i jaki kabel kupić do samodzielnej diagnostyki Alfy GT i skąd wziąć oprogramowanie ?

też miałem podobną sytuację ostatnio i błąd p2455 - okazało się że winowajcą był sparciały kabelek :D

Witam a umnie kupulacja zastanawiam.sie czy komp się nie posypał bo awarie z wszystkich niemal że czujników

Błędy zgłoszone:
2019/07/03 15:38:09.095
Wystepuja usterki.
P0489
P0047
P1639
P1612
P0101
Kod błędu: P0489
Ster zaworu EGR
Kod błędu: P0047
Sygnal silownika turbo
Kod błędu: P1639
Ster zaworu przepustnicy
Kod błędu: P1612
Ster przekaznika podgrzew. filtra paliwa
Kod błędu: P0101
Przeplywomierz
Wymieniono:
Przepływomierz
Filtry powietrza
Turbo boost i przewody
A teraz EGR z uszczelką 4 dziurki zalecane na tym forum
Oczywiście sprawdzone i wyczyszony kolektor ,klap brak .
Teraz. Skoro wymienione wszystko oprócz przepustnicy to już niewiem jakieś sugestie ? Pomysły ?
Auto w trybie awaryjnym ledwo się toczy

Dziś ponownie rozebrałem wszystko sprawdzone pod aku EGR boat i gaszenie a efekt taki sam te same błędy pokazywałem i nic odrazy wyskakują tesame czyżby sterowanie silnika ?

Witam, mam właśnie problem dokładnie jak w temacie. 2 tygodnie temu w mojej GT 1.9 jtdm przy chwili jazdy około 180 km/h wyskoczyła kontrolka i przełączyło samochód w tryb awaryjny. Usunąłem błąd na komputerze, wyskoczył tylko jeden z podciśnieniem turbiny. Przejrzałem kable czy nie ma nigdzie przetarć, ale wyglądają ok, podejrzenie budzi za to sztanga gruszki, która ma bardzo słaby ruch, i bardzo słabo ciągnie powietrze pytanie czy w tej turbinie to norma czy rzeczywiście nie dostaje tyle powietrza ile powinna. Jestem umówiony u mechanika, aczkolwiek może miał ktoś podobny problem lub wie więcej w temacie gruszki turbiny, nie wiem czy to fachowa nazwa, ale myślę, że wiadomo o co chodzi. Chciałem jeszcze sprawdzić czy to nie była chwilowa usterka i jeszcze raz wywołałem ten sam problem tym razem już przy paru sekundach na 160 wywaliło błąd, tak więc problem z czymś jest. Dzięki z góry za każdą poradę!

Jakieś bzdury o tym "dostawaniu powietrza".
Jaki był numer błędu ? Bo to ważna sprawa, a z opisu wynika, że nic nie wynika.

Średnio u mnie z mechaniką, w dodatku to mój pierwszy diesel tak więc przepraszam, że opisuje to w taki a nie inny sposób. Niestety zawaliłem i nie zrobiłem zdjęcia kodu błędu, nie chce też strzelać, ale wydaje mi się że to P0238. Dziś chcę sprawdzić jeszcze czujniki mogące powodować taki błąd, widziałem na forum, że jest to gdzieś opisane. Po prostu po pierwszych kontrolach najwięcej podejrzeń budziła gruszka i jej sztanga przez to jej się tak uczepiłem. Zapomniałem dodać, że słychać delikatny świst z turbiny przy zejściu z obrotów.

Amortyzatory
Powrót