• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Montaż oryginalnych ksenonów

widze ze nie ma mocnych na moj problem i bede juz jezdzil tylko na mijania , a jak by sie miala wymiana przelacznikow ? dalo by to cos ?

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

nie wiem dlaczego nie popatrzysz na schematy które Ci przedstawiłem - tam jest dokładnie pokazana różnica w przekaźniku,

patrze ale nie bardzo rozumiem , dwa piny 30 i 87 grube musza byc sie rozlaczac bo jak je polacze to ok zmiana jest bez mrugniecia al juz nie wył. swiatel manetka , cienki niebieski z czarnym jest od dlugich a niebieski z szaro czerwonym od krotkich i robiac zmiane raz jeden obwod dziala a raz drugi przekaznik dziala jak wł laczy dwa grube piny i przez to ze przekaznik dostaja zasilanie na cefke raz z jednego a raz z drugiego pinu jest to blysniecie , a cienki szary nie mozna polaczyc z czarnym i ni jak kombinowalem bylo zle

potrzebuje pomocy w odczytaniu schematu podlaczenia przekaznika J45

Dodano po 3 minutes:

mam tak

Ostatnia edycja:
co to jest D1 oznaczone na schemacie xenon i idzie do J45 pin 86

Jutro rano Ci podpowiem z tym J45. Dam większe fotki/

no chcialem wstawic fotke poruwnanych tych dwuch schematow ale cos mi nie idzie chyba za duza rozdzielczosc , bo mam kilka pytan

D1 to złączka wiązki - jeśli dobrze pamietam to w okolicy pedału sprzęgła pod dywanem w stronę słupka A.
Sprawdź w elearnie - nie mam dostępu w tej chwili a pamięć moze juz zawodzić.

J45

A więc tak:

przy zwykłych lampach masz tak:
pin87 - +12 z akumulatora
pin30 - wyjście na lampy
pin85 - +12 z przełącznika zespolonego (załączenie świateł) kostka C pin 5
pin86 - masa

przy ksenonie masz tak:
pin87a - przełącznik zespolony kostka B pin 2
pin85 - masa
pin30 - wyjście na lampy
pin86 - przełącznik zespolony kostka B pin 1

Schemat, które załączyłem są dobrej jakości. Generalnie potrzebny jest inny przekaźnik od świateł i jego podłączenie do przełącznika zespolonego (dodatkowy przewód do przekaźnika).

wedlug schematu to twoj pierwszy opis jest od xenonu a drugi od zwyklych :) bo mam tak teraz i przy J45 pin 30 i 87 sie pokrywaja pozostaje mi doprowadzic z kostki C pin 5 do J45 pin 85, tylko nie wiem co to D1 przy xenon bo z tamtad musze doprowadzic przewod do J45 pin 86 , to w sumie ten 86pin nie wiem

Kuźwa mać.

Faktycznie na odwrót opisałem sobie fotki lol

Schemat na ksenon J45:
pin30 - wyjście na lampy
pin85 - +12 z przełącznika zespolonego (załączenie świateł) kostka C pin 5
pin86 - wyłącznik zapłonu (prawdopodobnie masa)

a drogowe to już nie pomylone.

Sorki za zamieszanie
:(

Ostatnia edycja:
spoko nic sie nie stalo :) to jak 86 to masa to moge uzyc pin 85 czarny schematu ze zwyklych lamp ? to zostalo by mi tylko doprowadzic pin 5 kostki C do J45 pon 85 :)

spoko nic sie nie stalo :) to jak 86 to masa to moge uzyc pin 85 czarny schematu ze zwyklych lamp ? to zostalo by mi tylko doprowadzic pin 5 kostki C do J45 pon 85 :)

Jeżeli na kostce C pin 5 po przekręceniu świateł pojawi się napięcie to wtedy możesz użyć czarnego masowego z halogenowego pin 85. Bo ogólnie ze schematu oba piny przy ksenonie od cewki idą na wyłącznik zapłonu (stacyjkę) tylko nie wiem, który jest zasilający a który powrót.

pin 5 kostka C po wł. swiateł jest napiecie tylko nie wiem czy po zmianie sie utrzyma , bo jak robilem wczesniej wedlug instrukcji "kamil_33" to tak jak by przy zmianie mi to napiecie znikalo :confused: czy to mozliwe ze po zmianie na dlugie moge nie miec tam napiecia ?

Przy drogowych światłach oba zasilania wychodzą z przełącznika B pin 1. Więc one nie mają wpływu. Sprawdź miernikiem czy na pin 5 kostka C nadal ma napięcie po zmianie na drogowe itp. Po testuj miernikiem to się dowiesz.

wydaje mi sie ze po zmianie nie mam nie mam , bo jak bym mial to by dzialalo wszystko po przelozeniu pin 2 kostki B do pin 5 kostki C , ale nie dzialalo bo krutki wraz gasl przy zmianie na dlugie , a u innych wszystko gralo :confused:

kostka C pin 5 napiecie sie utrzymuje po zmianie na drogowe wiec moge uzyc czarnego (masa) 85 pin zwykle lampy do J45 pin 86 xenon

Sprawdz czy jest przejscie na mase z tego czarnego.

juz wszystko gra jest zmiana swiatla pala sie razem ,przy wl krutkich pyknie przekaznik przy zmianie na dlugie przekaznik nie pyka :) musze tylko zobaczyc czy nie bedzie blysniecia xenonu przy samej zmianie

Dodano po 9 minutes:

jest ok :) , z kostki B zadnego pinu nie musze odpinac ? zostaje tak jak bylo orginalnie mam rozumiec ?

Ostatnia edycja:
Jak jest ok to zostaw. Po prostu będzie nie wykorzystany :)

Amortyzatory
Powrót