Montaż oryginalnych ksenonów

Kali_33

Nowy
Auto
GTV 2.0TS 1997
witam,
zamierzam zmienić lampy na oryginały ksenon, elektrykę już rozgryzłem, wtyczki mam z pandy i pasują, jest natomiast problem z poziomowaniem. Chciałbym podłączyć to pod regulacje z kabiny, wiem że nie jest to proste, ale podobno wykonalne. Czy ktoś rozgryzł może temat sensorów przy wahaczach - czy to są zwykłe potencjomentry czy działa to na innej zasadzie?

Chciałbym podłączyć to pod regulacje z kabiny, wiem że nie jest to proste, ale podobno wykonalne. Czy ktoś rozgryzł może temat sensorów przy wahaczach - czy to są zwykłe potencjomentry czy działa to na innej zasadzie?

niestety nic z tego nie będzie.układ sampoziomowania działa inaczej niże ręczna regulacja z kabiny.
w lampach xenon są bardzo szybkie silniczki które wymagają specjalnego zasilania. i nie da się tego ot tak po prostu podpiąć pod ten potencjometr.

składnikami układu samopoziomowania są czujniki potencjometry przy zawieszeniu i centralny komputer sterujący połączony z body kompem auta i wreszcie siłowniczki w lampach.

miałem podobny problem kiedy montowałem oryginalne xenony do swojej 147 2005r.
podłączenie nie było problemem natomiast układ poziomowania sobie odpuściłem.
ustawiłem światła na stałe i jest ok.

http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/21006-xenony_ar_147_f_l.html

czy lampy już masz zamontowane??

pozdrawiam!

niestety nic z tego nie będzie.

na szczęście się mylisz, rozwiązanie jest bardzo proste, już niedługo będzie manual

dzięki chłopakom z forum vectry wszystko stało się jasne

lampy jeszcze nie zamontowane, ale elektryka już sprawdzona i świecą, jednak dopóki nie zrobię poziomowania nie zakładam

odgrzewam temat bo zamontowałem xenony, mam jednak problem z migającymi światłami przy przełączaniu na długie, wiem że trzeba to przerobić tylko za bardzo nie mam pomysłu - czy ktoś już rozgryzł ten temat?

odgrzewam temat bo zamontowałem xenony, mam jednak problem z migającymi światłami przy przełączaniu na długie, wiem że trzeba to przerobić tylko za bardzo nie mam pomysłu - czy ktoś już rozgryzł ten temat?

napisz dokładnie co się dzieje i z czym jest problem.

w swojej 147 wymieniłem zwykłe lampy na oryginalne xenonowe i nie ma żadnych problemów.wszystko działa jak należy.

podejrzewam że twój problem tkwi w podłączeniu. np.w moich lampach musiałem doprowadzić dwie masy.

czy przy włączaniu świateł lampy resetują się? (opuszczają i podnoszą do pierwotnego stanu)

Witam, mam ten sam problem. Jak na przykład chcę mrygnąć długimi to powtórnie zapala się xenon (tylko mijania), a jak mijania nie mam zapalonych to przy włączeniu drogowych również włączają się mijania na xenon'ie.

napisz dokładnie co się dzieje i z czym jest problem.

w swojej 147 wymieniłem zwykłe lampy na oryginalne xenonowe i nie ma żadnych problemów.wszystko działa jak należy.

podejrzewam że twój problem tkwi w podłączeniu. np.w moich lampach musiałem doprowadzić dwie masy.

czy przy włączaniu świateł lampy resetują się? (opuszczają i podnoszą do pierwotnego stanu)

nie, na poziomowanie nie dałem jeszcze zasialania więc nie działa.
Po FL zmieniono połączenia i być może nie ma tego problemu, ale u mnie po przełączeniu na długie gasną na chwilę ksenony, wiem że to wina przekaźnika, który przełącza się na inny obwód i chwilowo brakuje zasilania. Trzeba to przerobić tylko jeszcze nie doszedłem jak a może już ktoś to rozpracował.
Sprawe sam bym rozwiązał ale brakuje mi styku w przełącznikach pod kierownicą, na którym będzie "+" po włączeniu krótkich niezależnie od włączenia świateł długich, może ktoś wie czy jest i gdzie go znajdę?

---------- Post dodany o godzinie 20:52 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:50 ----------

Witam, mam ten sam problem. Jak na przykład chcę mrygnąć długimi to powtórnie zapala się xenon (tylko mijania), a jak mijania nie mam zapalonych to przy włączeniu drogowych również włączają się mijania na xenon'ie.

tak sobie niestety to włosi wymyślili, a jak przełączasz na długie to xenon ci nie gaśnie na chwilę?

koledzy,ilu pinowe macie przetwornice??

cztero czy może dwunasto pinowe.chodzi mi o gniazdo w przetwornicy.

koledzy,ilu pinowe macie przetwornice??

cztero czy może dwunasto pinowe.chodzi mi o gniazdo w przetwornicy.

moja ma na pewno więcej niż 4.

Ale mam kolejny problem, jeden żarnik mi czasem nie odpala, co ciekawe zawsze odpala gdy po ok. 10 min. wyłączę i ponownie włączę światła. Temperatura, wilgoć nie ma na to wpływu, dzieje się to w różną pogodę i o różnej porze dnia. Zamieniałem żarniki, przetwornice, reflektory miejscami i nic - jeden odpala na tych częściach i instalacji a drugi nie. Co to może być?

Ostatnia edycja:
Oryginalny xenon w AR147 2001 r.

witam,
planuję w swojej Alfie zamontować oryginalne lampy od GTA z soczewką i xenonem. Czy ktoś wie co mnie czeka? :D mam fabryczne spryskiwacze, więc zostaje kwestia innej kostki w wiązce świateł oraz poziomowanie... z góry dziękuję za pomocne informacje :agree:

rozwiązałem ten problem, trzeba odłączyć pin 86 z przekaźnika J45 (izolujemy końcówkę taśmą), w jego miejsce wpinamy kabel z pin 87a i problem migania mamy z głowy. Ale przy włączeniu długich gasną nam ksenony, więc trzeba się dobrać do przełączników pod kierownicą. Wypinamy kabel z pinu 2 wtyczki B i wpinamy go do pinu 5 wtyczki C przełączników pod kierownicą. Potrzebna będzie ok. 10 cm przedłużka kabla, bo jest za krótki. Po tych operacjach wszystko działa jak należy.

W załączniku dodałem plik z rysunkiem manetek i oznaczeniem wtyczek.

Ostatnia edycja:
rozwiązałem ten problem, trzeba odłączyć pin 86 z przekaźnika J45 (izolujemy końcówkę taśmą), w jego miejsce wpinamy kabel z pin 87a i problem migania mamy z głowy. Ale przy włączeniu długich gasną nam ksenony, więc trzeba się dobrać do przełączników pod kierownicą. Wypinamy kabel z pinu 2 wtyczki B i wpinamy go do pinu 5 wtyczki C przełączników pod kierownicą. Potrzebna będzie ok. 10 cm przedłużka kabla, bo jest za krótki. Po tych operacjach wszystko działa jak należy.
Jutro z samego rana się za to biorę:D

Ostatnia edycja:
Ale mam kolejny problem, jeden żarnik mi czasem nie odpala, co ciekawe zawsze odpala gdy po ok. 10 min. wyłączę i ponownie włączę światła. Temperatura, wilgoć nie ma na to wpływu, dzieje się to w różną pogodę i o różnej porze dnia. Zamieniałem żarniki, przetwornice, reflektory miejscami i nic - jeden odpala na tych częściach i instalacji a drugi nie. Co to może być?

odgrzewam bo może komuś się przyda: przyczyną nieodpalania lampy był zapłonnik (zwany też starterem), który znajduje się niestety wewnątrz lampy nr AL/Bosch 1 307 329 058, pasuje od m.in. VW Golfa V, Opla Vectry itp. Nie życzę nikomu takiej awarii bo lampy ksenonowe są sklejane na stałe i piekarnik nie pomaga - trzeba wydłubać klej śrubokrętem co nie należy najprzyjemniejszych prac.

oryginalny xenon w 147 przed liftem

witam,
podłączał ktoś oryginalne lampy xenonowe w instalację do halogenów?
kostki od pandy juz mam ale jest w nich po 7 pinów a w lampach 8 i chyba 12.... POMOCY :)

Witam
trochę dziwie sie kolegom, że pakują sie w takie imprezy. Ja w swojej poliftingowej zamontowałem zestaw HID za 170 PLN z żarnikiem D2R 4300 K i powiem, że po wyregulowaniu mam pieknie oświetloną drogę w najczarniejszą noc. W przedliftingowej mam oryginalny xenon i oczywiscie wszystko działa pięknie iładnie świeci natomiast koszt w pezypadku jakiejś usterki jest nieporównywalnie wiekszy. Przetwornica 350 pln za sztukę żarniki 80 tańsze a philips 150. Niestety przerobiłem to na w łasnej skórze jak mi sie popaliły. Co gorsze to ,żeby cokolwiek dłubnąć musisz odkręcać zderzak i wyciągać lampy. W przypaku zakupu to same lampy uzywane po 600 pln minimum. Jak mówię mam na bieżąco porównanie w eksploatacji HIDów i oryginalnych ksenonów i w oświetleniu drogi jakiejść kolosalnej różnicy nie ma, a w kosztach niestety kilka razy więcej.
Dla przykładu jak mi sie kolor hidów nie podobał (6000 K) to bez mrugnięcia za 70 pln kupiłem parę 4300K.
Jeśli chodzi o samą soczewkę to można zamontować ją w oryginalnym reflektorze w zakłądach serwisujących lampy po ok 150 - 200 pln za lampę z materiałami. przy okazji pomaluja wkładkę n a czarno i z zewnątrz wygląda na oryginał i ładnie świeci.
Wiem, że trochę nie na temat , ale trochę pesos w kieszeni można zaoszczędzić.
pozdrawiam

Witam
trochę dziwie sie kolegom, że pakują sie w takie imprezy. Ja w swojej poliftingowej zamontowałem zestaw HID za 170 PLN z żarnikiem D2R 4300 K i powiem, że po wyregulowaniu mam pieknie oświetloną drogę w najczarniejszą noc. W przedliftingowej mam oryginalny xenon i oczywiscie wszystko działa pięknie iładnie świeci natomiast koszt w pezypadku jakiejś usterki jest nieporównywalnie wiekszy. Przetwornica 350 pln za sztukę żarniki 80 tańsze a philips 150. Niestety przerobiłem to na w łasnej skórze jak mi sie popaliły. Co gorsze to ,żeby cokolwiek dłubnąć musisz odkręcać zderzak i wyciągać lampy. W przypaku zakupu to same lampy uzywane po 600 pln minimum. Jak mówię mam na bieżąco porównanie w eksploatacji HIDów i oryginalnych ksenonów i w oświetleniu drogi jakiejść kolosalnej różnicy nie ma, a w kosztach niestety kilka razy więcej.
Dla przykładu jak mi sie kolor hidów nie podobał (6000 K) to bez mrugnięcia za 70 pln kupiłem parę 4300K.
Jeśli chodzi o samą soczewkę to można zamontować ją w oryginalnym reflektorze w zakłądach serwisujących lampy po ok 150 - 200 pln za lampę z materiałami. przy okazji pomaluja wkładkę n a czarno i z zewnątrz wygląda na oryginał i ładnie świeci.
Wiem, że trochę nie na temat , ale trochę pesos w kieszeni można zaoszczędzić.
pozdrawiam

ja kupiłem lampy po 500 zł/sztuka a stare sprzedałem za 100, więc wyszło 450/sztuka - mam wątpliwości czy opłaca się montować HID, który nie dość że oślepia (nie oszukuj się, jakbyś nie ustawił lamp to instalacja HID w lampie bez soczewek wali po oczach z kilometra) to jeszcze dowód można stracić przy pierwszej lepszej kontroli. A dołożenie soczewek do lamp to totalna rzeźba, koszt przeróbki przewyższa wtedy już znacznie koszt oryginalnych xenonów. Nie wspominając nawet o trwałości oryginalnej instalacji w porównaniu do chińszczyzny... moim zdaniem warto zainwestować 1000 zł i trochę pracy w oryginały niż nawet niech będzie te 700 zł w chińskie HIDy.

Amortyzatory
Powrót