• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Moja pierwsza Alfa 147

no w koncu masz te wymarzne TI :) fajnie sie prezentuje, teraz ja musze zglebic jeszcze i robimy sesje :)

Przed świętami w alfie pękła rura łącząca IC z kolektorem dolotowym zdjęcie już po małej tymczasowej naprawie:D
Proszę aby doradzić czy kupić nową rurę gumową czy zamówić ze stali u kolegi misiu7911 i jak wygląda montaż takiej rury stalowej?

Kup stal i masz problem z bani tym bardziej ze koszt chyba jest podobny dla obu
Jak jest robiona na wzor org itp to montaz czi minuty opaskami/ cybantami przez zlaczki sili i juz
Sa i tacy co stara gume tna i wykorzystuja jako zlaczki i tez hula

I tak chyba będzie kupię stal bo cenowo wychodzi to samo a stal raczej już nie pęknie.

Dziś założyłem stalową rurę dolotu od forumowicza misiu7911 plus łączenia silikonowe fmic.

Czerwone łączki jak u mnie...;)Co do rury to wszystko Ci pasowało? U mnie Misiu się chyba nie postarał i mam zły kąt na kolanku przy kolektorze;( Zamierzam delikatnie skrócić ten fragment i "nadrobić" łącznikiem...

Co do felg...a mówiłeś, że nie chcesz wzoru Ti i wolisz Tristary o ile dobrze pamiętam:)

Ostatnia edycja:
widzisz przekonałem sie do TI i jeszcze weszły mi w ręce za śmieszne pieniądze to żal było nie brać a rura pasuje idealnie.

Czas odświeżyć temat. Alfa dalej żyje i nawet jeździ ale nie bez przygód w końcu to alfa.
A więc często przepalały mi się przednie pozycje więc założyłem moduł świateł dziennych ze świateł drogowych. Możecie krytykować ale spełnia swoje zadanie i mundurowi przez 4 miesiące jeszcze się nie zorientowali.

Z poważniejszych problemów to tydzień temu uległa zniszczeniu pompa wody firmy SKF. Dodam że miała przejechane 38 tys. km i półtora roku. Z reklamacji niestety nici więc wydatek na cały rozrząd. Dodam, że stary był firmy SKF a napinacz po przebiegu 38 tys. szumi. Więc osobiście odradzam firmę SKF. Obecnie Bella posiada komplet rozrządu INA i pompę wody DOLZ taki zestaw polecił zaufany mechanik zobaczymy co będzie wart.

No to pomimo nieszczęscia miałeś jednak farta że wyłapałes w pore usterkę:-)

Ja zwracam na ten samochód szczególną uwagę!

A zapomniałem jeszcze tydzień temu założyłem nowe klocki hamulcowe z przodu firmy Ferodo tarcza została zmierzona i jest w połowie zużycia.

a propos rozrządu - SKF jest dobry, no chyba że podróbka. Tutaj brakiem profesjonalizmu wykazał się mechanik, bo mógł źle wyregulować napinacz paska rozrządu.

W sobotę Alfina zastrajkowała i postanowiła nawet nie zakręcić rozrusznikiem. To, że ja się spieszyłem do szkoły podnoszę maskę żeby odpalić samochód "na kable" od sąsiada a tu maska spada na głowę.
Tak więc dziś 147-ka dostała:
1. Nowiutki akumulator Bosch Silver S5 12V 74Ah 750A
2. Siłownik maski jakiejś firmy KROSNO ( jedyny dostępny od ręki w Inter Carsie)
3. Filtr paliwa KNECHT

Nie jakiejś firmy Krosno tylko bardzo dobrego i ogromnego producenta. Cudze chwalicie swego nie znacie. Piona za wspieranie polskich firm:)

piona za wspieranie polskich firm i pała za określenie "jakiejś" ...:P

No magneti marelli było tańsze od Krosna tylko niedostępne.

Jeszcze byś sie zdziwił kto produkuje dla mm :)

Ważne, że działa. Bo normalnie kumulacja usterek akumulator padł, a maska na głowie wisiała. Ale to tylko Alfa Romeo jest.

W tygodniu założyłem nowy, (używany) zawias klamki zewnętrznej drzwi kierowcy.

Amortyzatory
Powrót