Moja pierwsza Alfa 147

przemek1

Użytkownik
Auto
Była Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V, Alfa Romeo 159 2.0 JTDM, jest Alfa Romeo 159 1.75 TBI
Witam wszystkich, chciałem pokazać moją bellę, którą nabyłem pół roku temu i narazie jestem bardzo zadowolony a wręcz zachwycony właściwościami tego samochodu. Dość moich wrażeń trochę danych belli:
- Alfa Romeo 147 rocznik 2004 a więc przed FL
- silnik 1.9 JTD 16V 140KM (bez modyfikacji jeszcze)
- skórzana tapicerka z wersji TI
- lato felgi 17 opony continental, zima 15 opony vredestein
- zawieszenie obniżone o 40mm
Po zakupie oczywiście wymienione filtry i olej (Shell 5W40), świece żarowe(BOSCH), czujnik światła cofania, założona końcówka tłumika ULTER(ponieważ zwykła rura wyglądała okropnie), zamontowany wzmacniacz i skrzynia basowa(MAC). W planach oczywiście wymiana rozrządu, i montaż lotki z wersji TI (mam plan okleić folią carbonową) Samochód już pewnie kojarzą Alfaholicy bywający na cyklicznych spotkaniach w Katowicach na 3 Stawach.
17042012127.jpg17042012125.jpg17042012128.jpg17042012123.jpg

Witam kolegę!:)...super 147:)...teraz My musimy razem się zgadać i swoje Belle pooglądac;]

no swoja pokazales, teraz czas na moja hehehe. auto widywane bardzo czesto, bardzo ładne i dbane :) a pomysl z lotka bardzo fajny. No trzeba by sie wkoncu zebrac pod szyldem CC zeby pokazac moc alfy romeo :)

... już Nas kilku jest:], więc musimy, bo co niektórzy nie pokazali osobiście swoich (ja) ;]]]

no ja myślę że zawitam do Was tylko muszę mieć wolny weekend bez żadnych wyjazdów

to podobnie jak u mnie, ale czekajmy...będzie taki weekend:]]

dziś wymieniłem wieszaki gumowe układu wydechowego, gumy zakupione w ASO Fiata po 8 zł za sztukę

Dziś wreszcie został wymieniony filtr kabinowy mojej Belli

Dziś dokonałem wymiany bocznych kierunkowskazów na białe

Ponieważ moja Bella przejechała już ok. 16tys. km zaszła potrzeba wymiany kilku podzespołów, której dokonałem w piątek.
Założone nowe elementy:
- wahacz dolny przedni prawy marki TRW
- rolkę napinacza paska rozrządu SKF
- rolkę paska rozrządu SKF
- pasek rozrządu Contitech
- pompa wody SKF
- filtr oleju KNECHT
- filtr paliwa KNECHT
- filtr powietrza KN
- olej silnikowy Valvoline Durablend diesel 5W40
- olej przekładniowy do skrzyni biegów Valvoline Durablend 75W80

Po zmianie oleju w skrzyni zauwazyles jakas roznice na plus badz minus? Mechanik mi mow zebym do skrzyni nie lal nic innego jak oryginal TUTELA. Ty widze zalales Vavoline wiec pytam :)

Od czasu wymiany przejechałem tylko 300km różnicy na razie żadnej jak skrzynia pracowała wg mnie płynnie tak dalej pracuje, jak coś się będzie działo to będę o tym pisał, a wziąłem Valvoline jak radzili klubowicze na spotach

Dziś stuknęło mojej belli 200.000 km przebiegu w sobotę trzeba to oblać. Oczywiście aby zapamiętać tą chwilę zrobiłem kiepską fotkę bo pech chciał że sytuacja miejsce miała na autostradzie A4.

Sto lat, sto lat niech żyje, żyje nam...:)

P.S. przemo wstyd po A4 jeździć 20km/h

Wczoraj Alfina dostała na "dzień kobiet" górne wahacze przód TRW, łączniki stabilizatorów przód i tył również TRW i kpl. tarczy hamulcowych na tył BREMBO i kpl. klocków hamulcowych na tył Ferodo.

Fajna Alfetka.
Masz może jakąś fotkę licznika? Te srebrne obwódki to jakieś wstawki? Czy to cały licznik inny? U mnie są zwykłe czarne.

Fajna Alfetka.
Masz może jakąś fotkę licznika? Te srebrne obwódki to jakieś wstawki? Czy to cały licznik inny? U mnie są zwykłe czarne.

Jak masz 147 po FL a taką widzę w avatarze to nie masz obwódek bo masz brzydkie zegary bez tub a w 147 przed FL to jest seria.

Dzięki za info, dopiero wgłębiam się powoli w tematy, mam ją od tygodnia. Fajne są te przed liftowe, moja jest z 2006 roku. Czyli po lifcie licznik popsuli. Szkoda.

Amortyzatory
Powrót