• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Moja Bella

A jeśli chciałbym wymienić tę kostkę na coś mniej wilgociopodatnego to co powinienem kupić?

Oruentuje się ktoś jaką dokładnie kostkę powinienem kupić aby podmienić tą od PDC która znajduję się za zderzakiem?? Trochę zależy mi na czasie, ponieważ prowadzę dzisiaj samochód do mechanika to przy okazji dałbym mu tą kostkę aby podmienił.

Mógłby ktoś poradzić mi jakie kupic opony w rozmiarze 225/40/r18 ??
Jeśli mógłbym Ci zaproponować to bardziej rozmiar opony tu wybrał bym 225 45 18, więcej gumy co za tym idzie lepszy komfort i większe koło ładnie wypełni nadkola Belli. Co do marki to jest teraz tak ogromny wybór że wszystko zależy ile chcesz wydać.

Wstępnie zdecydowałem się na Goodyear Eagle F1 Assymetric 3. A co do rozmiaru to osobiście też wolałbym 45 ale aktualnie mam zalozone 40 i na ten moment chciałbym wymienić tylko przód. Po niedzielnym BARDZO niemilym wydarzeniu jedna opona z przodu poszła do kosza. Ze względów finansowych mogę sobie pozwolic na opony tylko na przednią oś, a muszę kupić już jutro. No chyba że do jutra stanie się cud i ogarne kasę na cały komplet to wtedy zdecydowalbym się na 45. Ale póki co wstępnie muszę kupić 2 opony o profilu 40.

Dzięki, ten tył to ciężki temat ;)
Wracając do opon to mogę kupić goodyery tylko na przednią oś za 400zl/szt lub Goodride (chyba chinczyk) za 200zl/szt. W przypadku chinczyka mógłbym wziąć komplet i zmienić profil na 45. Miał ktoś osobiście takie opony?? Przyznam że ja trochę się boję.

Dzięki, ten tył to ciężki temat ;)
Wracając do opon to mogę kupić goodyery tylko na przednią oś za 400zl/szt lub Goodride (chyba chinczyk) za 200zl/szt. W przypadku chinczyka mógłbym wziąć komplet i zmienić profil na 45. Miał ktoś osobiście takie opony?? Przyznam że ja trochę się boję.
Boże broń...:)
Akurat właśnie w tamtym sezonie letnim doświadczyłem tego wynalazku, ale z przymusu,były z felgami które kupiłem. W dwóch zdaniach...głośno i ślisko.

No to tak, jaki będzie optymalny rozmiar opony dla tej felgi, bo mi te oznaczenia nic nie mówią ;>

Jak już będzie wiadomo jaki rozmiar, to może ktoś zasugerowalby model opony. Wiadomo jak najlepsza i jak najtaniej, no ale tak to raczej nie ma bo jakość kosztuje.

Ostatnia edycja:
No to tak, jaki będzie optymalny rozmiar opony dla tej felgi, bo mi te oznaczenia nic nie mówią ;>

Jak już będzie wiadomo jaki rozmiar, to może ktoś zasugerowalby model opony. Wiadomo jak najlepsza i jak najtaniej, no ale tak to raczej nie ma bo jakość kosztuje.
A nie możesz napisać kolego co tam jest wyryte?słabo widać ,widzę że masz mnóstwo pomysłów na lato;)

8Jx18H2. Oznaczenia co do ET nie znalazłem.
Z mojej strony to nie wygląda na kolejny pomysł a raczej na sytuację awaryjną. Do poprzedniej niedzieli jeszcze miałem komplet opon letnich które miały przejechać ten sezon. Ale tak się wydarzyło że w czasie jazdy odkrecilo mi się koło. Nie pytajcie jak się to stalo, bo sam K...A nie wiem, a jest pewien że dokrecilem wszytskie śruby podczas zmiany kół na letnie. Na szczęście stało się to na lotnisku na pustej drodze, szczęście w nieszczęściu. Stąd też jestem zmuszony do zakupu opon, a uwzględniając wizyte u mechanika mój budżet jest mocno ograniczony.

8Jx18H2. Oznaczenia co do ET nie znalazłem.
Z mojej strony to nie wygląda na kolejny pomysł a raczej na sytuację awaryjną. Do poprzedniej niedzieli jeszcze miałem komplet opon letnich które miały przejechać ten sezon. Ale tak się wydarzyło że w czasie jazdy odkrecilo mi się koło. Nie pytajcie jak się to stalo, bo sam K...A nie wiem, a jest pewien że dokrecilem wszytskie śruby podczas zmiany kół na letnie. Na szczęście stało się to na lotnisku na pustej drodze, szczęście w nieszczęściu. Stąd też jestem zmuszony do zakupu opon, a uwzględniając wizyte u mechanika mój budżet jest mocno ograniczony.
Nie denerwuj się kolego,pech to pech... 8 cali felga to czy masz furę obniżona czy nie proponuje 225 45 jest ok

Pech ale co by nie mówić sytuacja, która mocno mną wstrząsnęła. Mechanik mówił że na szczęście szkody nie są duże. Podobno nawet tarcza hamulcowa nie będzie do wymiany mimo, ze to ona przyjęła pieewsze uderzenie o asfalt. Z tego co mówił poprzedniej właściciel to podobno jest obniżony tylko przód. W mojej obecnej sytuacji widzę 3 wyjścia:
1: kupić 2 opony klasy premium 225/40 z tego względu że ten rozmiar mam na tylnej osi.
2: Komplet tanich opon 225/45 a nie ukrywam że chcialbum zmienić profil opon z 40 na 45. Znajomy ojca, sprzedawca opon poleca chinczyki firmy Goodride ale ja trochę się boję.
3: Ukraść kase i kupić komplet opon premium :D

Samochód będzie do odebrania od mechanika prawdopodobnie w poniedziałek więc nie mam dużo czasu do namysłu.

Pech ale co by nie mówić sytuacja, która mocno mną wstrząsnęła. Mechanik mówił że na szczęście szkody nie są duże. Podobno nawet tarcza hamulcowa nie będzie do wymiany mimo, ze to ona przyjęła pieewsze uderzenie o asfalt. Z tego co mówił poprzedniej właściciel to podobno jest obniżony tylko przód. W mojej obecnej sytuacji widzę 3 wyjścia:
1: kupić 2 opony klasy premium 225/40 z tego względu że ten rozmiar mam na tylnej osi.
2: Komplet tanich opon 225/45 a nie ukrywam że chcialbum zmienić profil opon z 40 na 45. Znajomy ojca, sprzedawca opon poleca chinczyki firmy Goodride ale ja trochę się boję.

Samochód będzie do odebrania od mechanika prawdopodobnie w poniedziałek więc nie mam dużo czasu do namysłu.
Wiesz co to bierz te Goodride 225 45 i po sprawie one jak są nowe to nie ma tragedii natomiast po roku coś się z nimi dzieje i jest słabo,tak czy siak jak się na nie zdecydujesz to na mokrym nie szalej;)

:( a jakie są szkody poza oponą?

Hmmm... Z tego co do tej pory wiem to:
-Opona do kosza
-Uszkodzona felga. Oddałem do serwisu który ją zregenerował. Potrzebne było prostowanie i wykonanie spawu na jej "kołnierzu" od uderzenia tarczy hamulcowej.
-Uszkodzona osłona tarczy hamulcowej.
-Wyskakujące koło uderzyło nadkole które pozostawiło wgięcie na karoserii. Nie wiem jak fachowo nazwać tą część ale to ćwiartka pomiędzy maską o drzwiami kierowcy.
-Połamane 2-3 zaczepy mocujące zderzak przy samym kole.
-Zgubione/zerwane śruby mocujące koło do piasty ;D

To chyba tyle. Co najbardziej mnie dziwi to podobno sama tarcza hamulcowa i piasta nie zostały uszkodzone. Dokładne info i wycene będę znał jutro lub w poniedziałek jak odbiorę Belle od mechanika.

Strach przed chińczykami zwyciężył. Zamówiłem Uniroyale Rainsport 3. Niestety w rozmiarze 225/40, bo cena w porównaniu do 45 to ponad 100zł na oponie ;0

Mały update, Bella potrzebowała trochę uwagi od czasu zakupu i parę rzeczy trzeba było zrobić:
- alternator do regeneracji
- wymiana koła pasowego
- zaprawki na progach przy nadkolach ponieważ pokazała się mała ruda
- wskoczyły nowe opony letnie po nieprzyjemnym incydencie

W następnym tygodniu Bella jedzie do mechanika na wymianę sprzęgła i koła dwumasowego, przy okazji zostanie zrobiony serwis filtrowo-olejowy. Przy okazji zakupu sprzęgła od razu wysłałem tarczę do obicia okładziną kevlarową. Problem w tym, że nie widzę zbytniej róznicy (może dlatego, że się nie znam) pomiędzy nową okładziną Valeo a kevlarową LuK. A oto efekt:

Jakby ktoś mógł fachowym okiem rzucić na fotkę i powiedzieć co o tym myśli. Mam nadzieję, że nie wyrzuciłem pieniędzy w błoto ;D

Amortyzatory
Powrót