• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Moja Bella

Lethe

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9JTDM 16V 191KM 395Nm
Witam, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 159 1.9 JTDm 16v :) Zacznę od tego, że kupiłem ją już po remapie. Poprzedni właściciel twierdzi że ma 191KM 395Nm. Osiągi tego auta robią na mnie duże wrażenie, w szczególności po przesiadce z Astry 68 KM ;D Samochód przy mocniejszym dodaniu gazu strasznie wkręca się na obroty, wskazówka dosłownie staje pionowo, a turbine dmucha na 1.6 bara w ułamku sekundy. Szczerze mówiąc to nawet nie wiem czy tak powinno być. Powiedzcie mi jak ją użytkować abym za tydzień nie miał skrzyni do wymiany ;D póki co jeżdżę bardzo spokojnie, chyba za dużo naczytałem się o bolączkach skrzyń M32. Ogólnie to samochód jest bajka, to jest to czego chciałem i czego szukałem. Czarny lakier, w środku jasne skóry, zrobiony podwójny wydech Ulter, no po prostu moje oczy się rozpływają :) Może po za jedną rzeczą, na klapie ma lotkę ale taką już ją kupiłem. Nowe emblematy już do mnie jadą bo stare są strasznie wytarte. Jest jeszcze kilka rzeczy do zrobienia, żarówki ksenonowe do wymiany, bo już umierają (możecie coś polecić do 300zł ??), jeden czujnik parkowania do wymiany ( noszę się z zakupem czujnika SWF, dobry wybór ?? czy polecacie cos innego ??), no i lusterka które korodują na obrzeżach. Ogólnie Bella ma trochę bolączek jak to 10 letnie auto ale z czasem doprowadzę ją do perfekcji :)

Bella 159, rocznik 2007. Zakupiona w polskim salonie w wersji Distinctive. Aktualny Przebieg to 152k km.

Jak już ktoś napisał, trochę "zwieśniaczona" tymi lotkami ale taka już była w chwili zakupu :)

Ostatnia edycja:
Fajny środek,faktycznie z tyłu dużo się dzieje ale ogarniesz tył i będzie pięknie. Pozdrawiam.

Takiego środka właśnie szukałem i po jakimś miesiącu poszukiwań trafił się niecałe 200km ode mnie :) Stan skór jest fantastyczny. Na wiosne czekają już felgi 18" które dostałem w cenie samochodu. Na dniach Bella jedzie do znajomego mechanika aby ją dokładnie przejrzał i dał mi znać czy coś jest faktycznie do zrobienia. W tym tygodniu zamierzam, jeszcze Odwiedzić hamownie aby zweryfikować słowa poprzedniego właściciela co do aktualnej mapy silnika. A co do tyłu to na jakiś czas musi zostać tak jak jest, chociaż na jakiś czas.

A teraz kilka pytań do was:
- takie trochę głupie ale jak jeździć aby nie zaszkodzić skrzyni, kiedy skrzynia pracuje pod największym obciążeniem? abym wiedział czego unikać
- Możecie polecić jakiś czujnik parkowania? Nie chcę kupować najtańszego szrotu z Chin ale z drugiej strony w ASO też nie zamierzam kupować. Póki co mój wybór padł na http://allegro.pl/czujnik-parkowania-alfa-romeo-147-159-166-gt-swf-i6922879124.html Dobry wybór?
- Bella ma już słabe światełka i planuje ich wymianę. Możecie polecić coś z D1S tak aby nie zrujnowało mojego portfela ??
- a właściwie to 159 mają xenony czy bi-xenony ?

M32 jeżeli nie była robiona to i tak padnie wcześniej czy później

- - - Updated - - -

Jeżeli oryginał to biksenon

Bierz coś z Philipsa lub osrama tylko uważaj na podróbki na aledrogo bo tego jest masa. Za 2 sztuki musisz liczyć od 350 do 500 zł jak chcesz coś porządnego i na lata.a co do barwy to moim zdaniem najlepiej coś z przedziału 4300/5000 wyżej już gorzej się widzi w nocy w deszcz.

Weź z General Electric tych raczej nie podrabiają mam takie u siebie. Sprawdź w jakim stanie masz odbłyśniki jak będą kiepskie to nowe wkłady niewiele dadzą. Tam są jak w większości bi-xenony czyli mijania i drogowe (po uchyleniu przesłonki) w jednym.
Ja mam 234 kkm i skrzynia nie ruszana (Sam zrobiłem 164 kkm a mam 180 KM i 400 Nm). (Swoja drogą chyba trzeba założyć jak przebieg uzyskano na dwumasie i skrzyni M32)
Pozdrawiam

M32 jeżeli nie była robiona to i tak padnie wcześniej czy później

- - - Updated - - -

Jeżeli oryginał to biksenon

Mimo wszystko wolałbym aby padła pózniej niż wcześniej.

A co do żarówek to wiem, że nie należy na tym oszczędzać ale przy aktualnych wydatkach nie stać mnie aby dać 500zł, bo jest jeszcze pare innych rzeczy do zrobienia. Widziałem, że poniżej 300zł można kupić zarówki firmy Bosma ale co do ich jakości to nie mam zielonego pojęcia.

Nie taki diabeł straszny jak go malują z tą m32 ja ostatnio przerabiałem temat i wymiana wszystkich łożysk 1200 pln więc to nie koniec świata.

Nie taki diabeł straszny jak go malują z tą m32 ja ostatnio przerabiałem temat i wymiana wszystkich łożysk 1200 pln więc to nie koniec świata.

To jest cena do zaakceptowania, myślałem że z przodu będzie 2 stała :)
Ale póki co nie interesuje się tematem, nie chcę wywoływać wilka z lasu. Póki co jeździ i chyba ma się dobrze ;D

Taki przebieg - piękne znalezisko. Skóry piękne, widać w jakim są stanie. Fajnie. Tył do ogarnięcia faktycznie, te 18nastki alfowskie?

Taki przebieg - piękne znalezisko. Skóry piękne, widać w jakim są stanie. Fajnie. Tył do ogarnięcia faktycznie, te 18nastki alfowskie?

Felgi 18" są to Oz ale dokładnie nie wiem co to za model. A to zdjęcie poglądowe od poprzedniego właściciela. A co do tyłu to jeszcze sam się nad nim zastanawiam, bo nie wiem czy da się to bezszkodowo usunąć. Powoli się do tego przyzwyczajam ;D

Felgi 18" są to Oz ale dokładnie nie wiem co to za model. A to zdjęcie poglądowe od poprzedniego właściciela. A co do tyłu to jeszcze sam się nad nim zastanawiam, bo nie wiem czy da się to bezszkodowo usunąć. Powoli się do tego przyzwyczajam ;D
To nie są przypadkiem OZ Botticelli?

Patrząc na wzór wyglądają chyba identycznie. W weekend podjade do hangaru i sprawdzę ;)

Ostatnia edycja:
Kolego, lotki jej nie wieśniaczą tylko dizel pod maską.

Widać, że Alfę Romeo kupiłeś z przypadku. Jakbyś był miłośnikiem marki to byś wiedział, że historycznie rzecz biorąc, dizel pod maską stanowił jakiś niewielki promil sprzedaży i najzwyczajniej w świecie dziś się nie godzi posiadać Alfy Romeo z dizlem. Dobrze, że to jeszcze nie kombi z dizlem, bo to już nawet Alfą Romeo nazwać by nie było można.
Podsumowując, sam wykazałeś się ignorancją.

Widać, że Alfę Romeo kupiłeś z przypadku. Jakbyś był miłośnikiem marki to byś wiedział, że historycznie rzecz biorąc, dizel pod maską stanowił jakiś niewielki promil sprzedaży i najzwyczajniej w świecie dziś się nie godzi posiadać Alfy Romeo z dizlem. Dobrze, że to jeszcze nie kombi z dizlem, bo to już nawet Alfą Romeo nazwać by nie było można.
Podsumowując, sam wykazałeś się ignorancją.

Człowieku o czym Ty piszesz ?? Gdzie zauważyłeś ignorancje z mojej strony ?? I jeśli chcesz wiedzieć to nie był to zakup z przypadku. Nigdzie nie zaznaczyłem, że jestem miłośnikiem marki. Jest to moja pierwsza Alfa i dopiero zakochuje się w tej marce. A diesel był to wybór rozsądku. Jak chcesz to dalej nadmuchuj swoje ego, że masz benzyniaka i jesteś super bo inne silniki się nie liczą ale proszę Cie rób to w innym temacie. I tak tak, już to kiedyś gdzieś słyszałem, "ropa jest do traktorów, a gaz do kuchenek"...

Amortyzatory
Powrót