• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Modyfikacja ABS?

koskar

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.
Hejka, jakoś przed końcem roku uszkodził mi się czujnik abs z tyłu no i byłem bez tego systemu przez kilka dni. W tym czasie miałem jedno mocniejsze hamowanie i byłem w szoku jak to auto sprawnie się zatrzymywało tak do mniej więcej 20 kmh (z 70), bo potem niestety złapałem mokre pasy i wleciałem zblokowany czterema kołami bokiem na skrzyżowanie :P jak ABS powrócił do żywych to oczywiście hamowało mi się o wiele spokojniej (głównie w głowie :D ) ale zauważyłem że system bardzo szybko podbija pedał- czasem zdarzy się na to nawet na średnio mocnym hamowaniu na jakichś nierównościach. Teraz założyłem powiększone heble z Doblo (większy zacisk, tarcza 305x28) i jest oczywiście lepiej w porównaniu do 284x22, ale abs nadal wkracza o wiele za szybko i tak się zacząłem zastanawiać czy jest może opcja przełożenia jakiegoś modułu abs z nowszych 147 albo np GT...? Zagrałoby to w ogóle?

Tak czytam i mam wrazenie ze masz odruch jak niektorzy ludzie, że odpuszczsz trochę hamulec jak zaczyna kopać. Jak chcesz mocno zachamować to mocno wciśnij i nie odpuszczaj bo wtedy zmiejszasz siłę hamowania. Abs we wszystkich wersjach nie wydłuża drogi hamowania.

Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Kurde, wiem jak działają hamulce i uwierz mi że nie mam takiego odruchu. Chodzi mi o to że on po prostu za szybko wchodzi do akcji.

Kurde, wiem jak działają hamulce i uwierz mi że nie mam takiego odruchu. Chodzi mi o to że on po prostu za szybko wchodzi do akcji.

Masz dobre odczucia. To się dzieje szczególnie zimą. Jak się bawiłem GTA bez bezpiecznika ABS/VDC to samą noga później odpuszczałem niż ABS i udawało mi się wcześniej zatrzymać na prostym odcinku. System jest nadpobudliwy:) To też kwestia zliczania cyklów z bieżni łożyska. Najnowsze systemy mają więcej sygnałów przy obrocie koła i chodzi to płynniej a i sterowanie jest szybsze poprzez lepsze pompy i oprogramowanie oraz hardware.

- - - Updated - - -

Tak czytam i mam wrazenie ze masz odruch jak niektorzy ludzie, że odpuszczsz trochę hamulec jak zaczyna kopać. Jak chcesz mocno zachamować to mocno wciśnij i nie odpuszczaj bo wtedy zmiejszasz siłę hamowania. Abs we wszystkich wersjach nie wydłuża drogi hamowania.

To muszę Cię niestety wyprowadzić z błędu... Jak ktoś ma wyczute auto i zdrowy zawias to ABS w 156 na śniegu nie ma szans z takim kierowcą. Piszę o prostej bo łuki i skręcanie przemienne to już domena ABS'u itp. Poza tym wątpię, żeby koskar nie wiedział, jak ma hamować:)

No właśnie! O to mi dokładnie chodziło, tylko nie wiedziałem jak to sensownie przetłumaczyć.

Poszperałem na allegro i znalazłem sterowniki do 147 i mają inne numery niż te te do 156- ciekawe czy by to zagrało... koszt to ok 120 zł więc brzmi zachecająco.

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

No właśnie! O to mi dokładnie chodziło, tylko nie wiedziałem jak to sensownie przetłumaczyć.

Poszperałem na allegro i znalazłem sterowniki do 147 i mają inne numery niż te te do 156- ciekawe czy by to zagrało... koszt to ok 120 zł więc brzmi zachecająco.

Nie radzę kombinować ze sterownikiem ze 147. Najczęściej program i pompy są robione pod konkretne auto i jego wersję chociażby ze względu na rozkład masy, rodzaj zawieszenia itp. Dlatego np 159 ma kilka pomp nawet w jednej wersji silnikowej (różnice w masie sięgają od 80 do 120 kg w zależności od wersji wyposażenia i SW/Berlina).

Też o tym pomyślałem że mimo tylu podobieństw, jednak to będzie inne.

Kurde szkoda. :D bo w sumie duży potencjał czuć

Myślę że to kwestia opon i warunków. Założyłeś świeże klocki i tarcze i zaciski , ramię tez większe , opona puszcza wczesniej to i abs działa wczesniej. Opona zawsze jest najsłabszym punktem, dopóki oczywiście fading nie ma miejsca a o to trudno na ulicy.
Większe cięższe kola tez nie pomagają w hamowaniu.

Ale tak było też na standardowych zaciskach i tarczach :< szczególnie na wyboistych stromych ulicach, o której tak nietrudno w Gdyni [emoji14]

Panowie jak czytam ten temat to zaczynam watpic w moja wiedzę. Jednoczesnie w wiedzę inżynierow i fizyków. Z drugiej strony zastanawiam sie nad skonczeniem z udzielaniem tutaj.
Radzę wam się dokształcić a nie polegać na przeczuciu.
Możecie zacząć tu https://pl.m.wikipedia.org/wiki/ABS_(motoryzacja)

Panowie jak czytam ten temat to zaczynam watpic w moja wiedzę. Jednoczesnie w wiedzę inżynierow i fizyków. Z drugiej strony zastanawiam sie nad skonczeniem z udzielaniem tutaj.

Dobrze powiedziane :)
ABS w 156 jest skalibrowany "na sportowo" więc mie ma mowy o nadpobudliwości.
Jeśli koledze na wybojach działa zbyt szybko to niech przyjrzy się amortyzatorom nie centralce ABS

Jak masz się opierać o wiedzę z sieci to może rzeczywiście skończ się udzielać...
Chyba, że chciał byś porozmawiać z ludźmi, którzy jeżdżą wyczynowo i mają pojęcie o zaletach i wadach ABS'u to mamy kilku takich na forum.

Ostatnia edycja:
Jak masz się opierać o wiedzę z sieci to może rzeczywiście skończ się udzielać...
Chyba, że chciał byś porozmawiać z ludźmi, którzy jeżdżą wyczynowo i mają pojęcie o zaletach i wadach ABS'u to mamy kilku takich na forum.
Rozumiem że jesteś kierowcą rajdowym i twoja tachniką hamowania jest poślizg, bo abs wcześniej się nie włączy w sprawnym aucie. A wyczynowo to można jeździć krecac baczki pod tesco. Pokaż licenje rajdową. I pewnie jeździsz na codzień bez abs? Taka gadka jest bez sęsu bo droga publiczna nie służy do wyczynowej jazdy, tylko aby bezpiecznie i komfortowo przemieścić się z punktu a do b. No chyba że kolega nie napisał że On w Gdyni po torze głównie jeździ.

Rozumiem że jesteś kierowcą rajdowym i twoja tachniką hamowania jest poślizg, bo abs wcześniej się nie włączy w sprawnym aucie. A wyczynowo to można jeździć krecac baczki pod tesco. Pokaż licenje rajdową. I pewnie jeździsz na codzień bez abs? Taka gadka jest bez sęsu bo droga publiczna nie służy do wyczynowej jazdy, tylko aby bezpiecznie i komfortowo przemieścić się z punktu a do b. No chyba że kolega nie napisał że On w Gdyni po torze głównie jeździ.

Nie rozumiesz... Nikt tutaj nie twierdzi, że jazda bez ABS jest lepsza i bezpieczniejsza. Pisałem wyraźnie i prostym językiem, że to dotyczy tylko pewnych sytuacji.
Oczywiście najlepiej jest czytać po łebkach a potem pisać bzdury. Mi wystarczy, że koskar wie o co chodzi.

Koskar podjedź do jakiegoś tunera może w sterowniku są możliwości zmiany.

Nie rozumiesz... Nikt tutaj nie twierdzi, że jazda bez ABS jest lepsza i bezpieczniejsza. Pisałem wyraźnie i prostym językiem, że to dotyczy tylko pewnych sytuacji.
Oczywiście najlepiej jest czytać po łebkach a potem pisać bzdury. Mi wystarczy, że koskar wie o co chodzi.
Zrozumialym językem to kolega w pierwszym poście wysnuł tezę że u niego abs wydłuża drogę hamowania. Podparł tezę swoimi odczuciami. A Ty mu przytakujesz zamiast wyprowadzić z błędu.
Zaraz napiszesz że ziamia jest płaska, bo koledzy na forum tak piszą.

No akurat ABS to wydłuża drogę hamowania.Szczególnie na naszych,, super,, równych drogach.
I nie jest to 0-1.
ABS lepiej hamuje - bez gorzej.
Dla Kowalskiego ABS to super wynalazek.
Ale dla ludzi ,którzy korzystają auta wyczynowo już nie bardzo

No akurat ABS to wydłuża drogę hamowania.Szczególnie na naszych,, super,, równych drogach.
I nie jest to 0-1.

Wyczynowe auta to raczej nie mają ABS Kolego.A i wątpię bardzo by założyciel tematu opisując problem(którego nie ma w sprawnej 156) miał tor i wyścigi.

ABS wydłuża drogę na nierównościach szczególnie przy zużytych amortyzatorach.

I nie jest to 0-1.
Porosze o naukowy artykuł z badaniami potwierdzający tą rezę. Bo odczucica są względne.
Wiele osób myli moment aktywaci abs z maksymalna moca hamowania. A po aktywacji moża mocniej wcisnąć pedał i samochód szybciej się zatrzyma.

No już napisałem w jakich warunkach ABS wydłuża ,Lesio to uzupełnił.
Nie raz już to pokazywali w programach motoryzacyjnych.
ABS, sprawne auto ,super droga ,hamowanie super.
Kiepski stan zawiszenia,nierówna droga ,doły itd ABS niestety wydłuża

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót