Mixol + ON - dlaczego dolewamy oleje 2T do ropy? - w pigułce.

• Autor wątku Autor wątku Avari
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A to common rail to jakiś ewenement? Może był ale w 97 roku aktualnie zdecydowana większość produkowanych klekotów to CR czy to JTD, czy TDI czy CDTi czy inne D4D.

Orlen 2T czerwony w przeźroczystej butelce.

Dokładnie tego używam od ponad pół roku i sprawdza się doskonale.

witam .. może na poczatek sie przedstawię .. na imie mam Grzesiek i trafiłem na Wasze forum z forum Opla za pomocą linka jakie ktos u nas umieścił. Przeczytałem cały wątek .. a jest już tego trochę :) .. i mam jeszcz ekilka pytań i wątpliwości. Po pierwsze dalej mnie zastanawia .. dlaczego tak ważna jest temperatura zapłonu, aby była zbliżona lub równa temperaturze ON. Przecież podczas spalania i tak jest temperatura dużo wyższa. Wiec nie ma jakiejś obawy, że czynnik sie nie spali?? a tak sugerujecie .. dla mnie wazniejszym parametrem jest temperatura samozapłonu .. jaka dla ON wynosi ok. 330C. Niestety takiego parametru dla dwusuwu nie ma, bo jest niebadany.
Dlaczego więc uważacie, że półsyntetyk jest lepszy od syntetyka .. choc inne parametry poza temperaturą zapłonu ma lepsze syntetyk.
Zastanawia mnie jeszcze .. jakie przebiegi macie już na tych miesznkach .. ile tyś km zrobiliście i od jakich przebiegów zaczynaliście (interesuje mnie po jakich przebiegach zastosowaliście w/w preparaty) i w jakim wieku macie już auta. Jezeli kilka osób mogłoby sie wypowiedzieć.
Przyznaję, że sam użytkowałem już kilka diesli .. od 2003r. jeżdżę taki autami, od Renault Thalia 1.5 dCi, poprzed Opel Vectra z dobrze znanym Wam silnikiem 1.9 CDTI 150 KM no i teraz Merivą 1.7 CDTI 130KM .. i zawsze korzystałem z dostepnych środków czyszczących i dodatków firmy shell dostępnych na stacjach .. renault przejechało 160kkm; Vecta 240kkm, Meriva 75kkm i nigdy nie miałem problemów z wtryskami. Dlatego zastanawia mnie i daje pod ocenę .. czy to jest potrzebne, czy warto ryzykować jakiś problemów itd.
Wielkie dzięki za odpowiedzi i Wasze opinie.

Przeczytaj dokładnie pierwszy wątek tam znajdziesz odpowiedzi na temat temp zapłonu i stosowania rodzaju.

Co do przejechania u mnie jest już jakieś 20k

I tu zasadnicze pytanie co znaczy nie miałeś problemów z wtryskami. Czy np obserwowałeś logi?? Czy tylko stwierdzałeś fakt że nie dymi:D A tak na boku my też nie mamy problemów z wtryskami.

A powiedzcie mi panowie czy jeżeli leję Vervę ON i do tego ten czerwony olej 2T to mogę jakoś przedobrzyć ropę, czy bez obawy można lać Verwę i 2T ?.

Jak lejesz Vervę to na pewno nie przedobrzysz ;)
Tak z ciekawości, jaka jest różnica między Verną z zwykłym ON z twojego doświadczenia???????????

Tak z ciekawości, jaka jest różnica między Verną z zwykłym ON z twojego doświadczenia???????????
Do pięknej tylko najlepsza ropa ;). A tak na poważnie to nie uświadczyłem różnicy, ale podobno do Multijetów powinno się lać tylko paliwo klasy premium - tak mówił mi mój kolega z ASO w Bielsku.

Do pięknej tylko najlepsza ropa ;). A tak na poważnie to nie uświadczyłem różnicy, ale podobno do Multijetów powinno się lać tylko paliwo klasy premium - tak mówił mi mój kolega z ASO w Bielsku.

o matko.... ale bzdury kolega opowiada ;) No ale jak tak powie... to właściciel Multijeta od razu poczuje się dowartościowany :)

Co na cały bak daje 12zł, a 15zł kosztuje Orlen 2T który starcza na 4 pełne baki ;]

Nigdy nie odczułem różnicy na tych super paliwach i niejednokrotnie słyszę o tym jak bardzo jesteśmy nabijani w butelkę tankując niby lepsza ropę. Więc wolę to zrobić po swojemu:D A wtedy widzę różnicę pracy silnika.

No w sumie to teraz zatankowałem pełen bak Verwy w wiałem czerwony 2T 200 ml. Zobaczymy jaka będzie różnica. Potem zatankuje zwykłej ropy i doleję również 200 ml 2T i zobaczę ;).

No w sumie to teraz zatankowałem pełen bak Verwy w wiałem czerwony 2T 200 ml. Zobaczymy jaka będzie różnica. Potem zatankuje zwykłej ropy i doleję również 200 ml 2T i zobaczę ;).

nie odczujesz różnicy - takie moje zdanie. Mogą być jedynie subiektywne odczucia....

Amortyzatory
Powrót