Mixol + ON - dlaczego dolewamy oleje 2T do ropy? - w pigułce.

• Autor wątku Autor wątku Avari
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A czy jeżeli chce wyczyścić całą rurę Intercoolera potrzebuję również zdjąć przedni zderzak ?.

Kto stosuje kobminację 2t i jakiegoś dodatku zimowego? Zimno się zaczęło robić, a to w sumie będzie moja pierwsza zima z klekotem i wolałbym, żeby obeszło się bez jakichś niespodzianek.

Kto stosuje kobminację 2t i jakiegoś dodatku zimowego? Zimno się zaczęło robić, a to w sumie będzie moja pierwsza zima z klekotem i wolałbym, żeby obeszło się bez jakichś niespodzianek.

Diesel Skydd - nie ma nic lepszego i rozsądnego cenowo na zimę do diesla

A teraz z innej beczki: Czy źle dobrany olej 2T może spowodować zmianę pracy silnika na -, zwiększyć spalanie i spowodować skok korekt wtrysków do góry?

Olej 2T zawsze wymiesza się z paliwem, i spali. Nic mu nie zaszkodzą złe proporcje.

A teraz z innej beczki: Czy źle dobrany olej 2T może spowodować zmianę pracy silnika na -, zwiększyć spalanie i spowodować skok korekt wtrysków do góry?

Ja pewnego razu przesadziłem. Po prostu za bardzo mi się polało 2T i silnik chodził jakby był zawieszony na zużytej gumie do żucia :) Korekt nie sprawdzałem, bo raczej rozglądałem się za stacją aby dolać więcej ON ;)

Nie chodziło mi o proporcje tylko dobór 2T

W sumie mogę dodać iż swego czasu zalałem ok 1litr mixolu na 50L do primery td i nic się nie działo (nastawnik pompy śmigał bez błędu)lecz to nie common rail, więc ta teoria może być złudna.Do JTD staram się zachować mniej więcej zdrowy rozsądek 200-250ml 2t na 60L ropy co by nie przedobrzyć z dobrodziejstwem

Może ktoś jeszcze podzieli się swoimi doświadczeniami w tym temacie :) ... cały czas zastanawiam się .. czy warto i czy czasami coś nie spartole dolewając oleju do paliwa. Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy dzielą się tymi informacjami.

Ja miałem problem z czwartym wtryskiwaczem ( komp. wskazywał błąd), silnik dusił się. Znajomy w serwisie trzy razy usuwał błąd. za każdym razem było dobrze do kolejnego ranka. Zimny silnik w czasie jazdy przy małych obrotach zaczynał szarpać i ukazywała się kontrolka błędu silnika. Zdecydowałem, że wymienię filtr paliwa (niepotrzebnie) i doleję oleju Orl.Plat.2T. Była to bardzo trafna decyzja. Po przejechaniu ok.50 kilometrów następnego dnia uporczywe szarpanie zniknęło. Silnik pięknie chodzi czy jest zimny, czy ciepły. W tej chwili wyjeżdzam już drugi zbiornik. Poza tym mam wrażenie, że mniej pali i kultura pracy też się poprawiła.

Korekty przed

korektyprzed.gif

Korekty po zastosowaniu dolewki do paliwa w postaci Orlen Platinum 2T, 250ml / około 70L ON, w Alfie 159 z 1.9JTDm 16V, korekty bo przejechaniu 2 baków zatankowanych w ten sposob, w momencie pomiaru samochod byl ponownie zatankowany w ten sposob.

korektypo.gif

Ostatnia edycja:
Chyba coś nie tak wkleiłeś, bo oba wykresy są identyczne :) Chyba, że Orlen Platinum 2T to placebo ;)

EDIT:
Ok. Kolega już chyba poprawił. Post do skasowania.

Z mojego doświadczenia - w przypadku korekt na + w większości przypadków 2T pomaga. W przypadku korekt na - niestety nie.

A ja nadal nie mam pewności czy wybór Orlenowskie 2T Platinum jest dobrym rozwiązaniem? Czy lepiej zastosować 2T semisynthetik? Bo niebawem muszę kupić nową butelkę, a mam straszny mętlik w głowie i problem z wyborem!!

Na to pytanie odpowiedź mógłbyś znaleźć tylko w badaniach laboratoryjnych :D Mój silnik po Platinum żyje i ma się dobrze, koledzy pisali wcześniej, że leją semisyntetyk.

Na to pytanie odpowiedź mógłbyś znaleźć tylko w badaniach laboratoryjnych :D Mój silnik po Platinum żyje i ma się dobrze, koledzy pisali wcześniej, że leją semisyntetyk.

Skoro platinium = 2t semis. to po co przepłacać 10zł na butelce?

Amortyzatory
Powrót