MikoConAlfa
Nowy
Normalnie z radości "nóżka sama tańczy" 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

nie wnikałem w szczegoly kiedy max. mom. obr. sie pojawia w QV. Wieksza radosc z jazdy mialem z Diesla, i tyle.....adadzio, maksymalny moment obrotowy QV ktory wynosi 340Nm jest dostepny od 1900 obrotów ... wiec albo dostales zepsuta wersje z wymontowana turbina, albo diesel przyslonil Ci oczy i nie wiesz co piszesztym bardziej ze 170-konny diesel ma jedynie o 10Nm wiecej i rozpoczyna sie przy 1750 obrotow, ale jest za to az o 65KM mniej mocy! jesli wydaje Ci sie ze bedzie jezdzil podobnie lub lepiej to ... to masz racje, wydaje Ci sie
![]()
1,4MA jak moze byc slabsze skoro jak byk stoi: 170KM (ładny downsizing) daj koledze ulotki AlfyPrzysłonił, przysłonił... Mój kolega, właściciel 140-konnego Golfa diesla, twierdził, że 1.4 MA jest słabsze.
Nie wiem jaką QV jeździłeś , w mojej silnika a tym bardziej wydechu nie bylo słychać. Wiało nudą i ciszą, tylko szum opon. Wszystko do momentu założenia układu wyd. ragazzon, teraz po przekroczeniu 3 tyś warczy jak alfa.trzymam sie tego, że QV-ka TBi jest głośniejsza od Diesla 170KM
jezdzilem QV 1750 TBi 16v 235 KM Q2 chyba nie ma innej wersji, prawda?Nie wiem jaką QV jeździłeś , w mojej silnika a tym bardziej wydechu nie bylo słychać. Wiało nudą i ciszą, tylko szum opon. Wszystko do momentu założenia układu wyd. ragazzon, teraz po przekroczeniu 3 tyś warczy jak alfa.
W pełni zgadzam sie z kolegąDieslem i benzyną jeździ się po prostu inaczej.
Sprint do setki jest domeną benzyniaków, elastyczność - diesli.
Przy tej samej mocy odczucia z jazdy są takie, że 2,0jtdm jest zapewne bardziej dynamiczne oraz cichsze od 1,4MA.
QV to inna liga.
Najważniejsze, że jest Turbo! A z turbo zawsze jest dobrze.Bo nawet jak nie jest, to może być.
Ale ta cena z kosmosu za Giulietty z dieslami...
Odnośnie tego Golfa, to jw. - może być subiektywnie bardziej dynamiczny.
W Dieslu moc ma drugorzędne znaczenie, ważniejszy jest przebieg momentu.
Do mocy maksymalnej nigdy się nie dochodzi, bo tam już nie ma ciągu, tylko hałas.
Andrzeju, 170konny turbodiesel nie jest bardziej elastyczny od 170konne turbobenzyny.
A co do przesłony: wskocz do Julki Diesel i do TBi i zobacz na dłuższej trasie (z wyprzedzaniem PF126p, tirami, itp.) jak sie zachowują oba auta
amenSzkoda mojego czasu... Diesla ze względu na dźwięk i smród po prostu nie mógłbym mieć.
ciekawy artykuł odnosnie elastyczności silnika: http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/diesel-czy-benzyna-czyli-o-wyzszosci-swiat,921809![]()