Małe tablice rejstracyjne - kontra nasz policja

no ja w kilku autach "zdmuchnąłem"

Rozmowa o mniejszych tablicach rejestracyjnych to nie nakłanianie do łamania prawa!!!!!!
Ale prowokacje i podjudzanie do kłótni przez głupie porównania to już łamanie regulaminu.

Dlatego zanim zacznę rozdawać punkty karne apeluję o spokój.

abstrahując od legalności tych tablic, mam pytanie gdzie można dostać małą podkładkę pod taką tablicę. Mam na myśli włoski wymiar i podkładkę profilowaną do zderzaka w Stelvio. Tę do której przykręca się ramkę do wkładania tablicy. Takiej ramki też nie mogę znaleźć.

abstrahując od legalności tych tablic, mam pytanie gdzie można dostać małą podkładkę pod taką tablicę. Mam na myśli włoski wymiar i podkładkę profilowaną do zderzaka w Stelvio. Tę do której przykręca się ramkę do wkładania tablicy. Takiej ramki też nie mogę znaleźć.

Ku mojemu zaskoczeniu kolega w aucie (Giulii) z salonu miał krótką podkładkę - oryginalną, pasującą pod otwór w zderzaku itd. Nie mierzyłem, ale wyglądała jakby była pod polską skróconą tablicę. Sam ma normalną tablicę.

Myślę, że warto zapytać w ASO co mają do sprzedania :D Może nawet sprowadzą to co zakładają u siebie we Włoszech.

spokojnie taka podkładkę można dokupić są 3 wersje Eu, It i USA

a podkładki serio potrzebne? ja tam bym przyklejał rejestrację do zderzaka (mam od >3 lat i nic się z tym nie dzieje, kilku forumowiczów tak samo), wiadomo odtłuścić zderzak, odtłuścić rejestrację i nawalić taśmy dobrej jakości, takiej przeznaczonej do klejenie np listew progowych/spoilerów itp - wielu poleca 3M DHB (chyba tak oznaczona) ja akurat kupiłem jakąś Tesę z takim przeznaczeniem.

myślę, że wyprofilowana podkładka na zderzak jest potrzebna. Profil i krzywizna zderzaka w Stelvio nie bardzo umożliwiają przyklejenie tablicy. Teraz mam dużą podkładkę i tablica jest prostopadle do jezdni. Ale na niej mała nie będzie "wyglądała".

dzięki serdeczne za numerki. Choć z zamawianiem w ASO to czasami jest lipa. Od ponad roku czekam na kompletny kit zestawu koła dojazdowego.

Może handlarze zaczną w końcu rejestrować kupione na siebie auta zamiast kazać ryzykować kupującym?
Przecież handlarz, jak kupił auto we Włoszech, to Włoch to auto wyrejestrował. Więc tak, czy inaczej nie można się tym autem poruszać po drogach. Taka jazda - nawet na oryginalnych, włoskich tablicach - była nielegalna, bo auto było niezarejestrowane.

Mnie interesuje jazda na tablicy jak w poście#63

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

A coś się zmieniło? po początkowych legendach o zabieraniu DR i wieszaniu na latarniach jakoś wszystko wróciło do normy - po początkowej "modzie" na małe tablice.
O tablicach "kolekcjonerskich" z De i innych krajów nie piszę bo od lat były nielegalne teraz tylko sankcja na ich posiadanie uległa zmianie.

Nic się nie zmieniło. Auto z małymi tablicami, które ma miejsce na normalne tablice nie powinno przejść przeglądu technicznego a w razie kontroli drogowej można stracić dowód rejestracyjny (nowelizacja przepisów ruchu drogowego z 4 grudnia 2020 roku). Osobna kwestia to odpowiedzialność za złożenie "nieprawdziwego oświadczenia o przystosowaniu konstrukcyjnym pojazdu do małych tablic". Tutaj można dostać od 6 miesięcy nawet do 8 lat pozbawienia wolności.

Mnie interesuje jazda na tablicy jak w poście#63
I po co?
Ani to ładne, ani czytelne.
Legalne nigdy nie było i tylko - tak, jak pisze @Dareek - zwiększono tylko sankcję.
Rykoszet od tych kradną paliwo na nieswoje numery rejestracyjne.

Ostatnia edycja:
A coś się zmieniło? po początkowych legendach o zabieraniu DR i wieszaniu na latarniach jakoś wszystko wróciło do normy - po początkowej "modzie" na małe tablice.
O tablicach "kolekcjonerskich" z De i innych krajów nie piszę bo od lat były nielegalne teraz tylko sankcja na ich posiadanie uległa zmianie.

Nie wierzysz, że zabierają dowód? To ci wskażę miejsce, gdzie parkuje koleś, który założył takie tablice do hyundaia ix35. Przyznam, pisałem na policję aż 4 razy, ale wreszcie chyba pomogło, bo teraz dziwnym trafem ma normalne tablice. Porozmawiacie sobie, czy zabierają dowód czy nie.

Nie wierzysz, że zabierają dowód? To ci wskażę miejsce, gdzie parkuje koleś, który założył takie tablice do hyundaia ix35. Przyznam, pisałem na policję aż 4 razy, ale wreszcie chyba pomogło, bo teraz dziwnym trafem ma normalne tablice. Porozmawiacie sobie, czy zabierają dowód czy nie.

Rozumiem że pisałeś anonimowo, chyba ze jako Don Pedro z krainy deszczowców.

O te sankcje właśnie chodzi, stają się nie do przełknięcia.

pomijając naturę ormowca i donosiciela w czym że tak powiem ta tablica Ci przeszkadzała?

- - - Updated - - -

O te sankcje właśnie chodzi, stają się nie do przełknięcia.

no tu był problem nie zarejestrowanie bez badań bez ubezpieczenia - całe komisy tego stały.

Amortyzatory
Powrót