• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

LPG w JTS

Panowie, sprzedałem 156 2.5 v6 i jestem chory z tęsknoty... no dobra, trochę przesadzam ale wciąż żyję wspomnieniami a i przyśni mi się jazda moją 156ką. Ale, teram szukam nowszego autka i akurat niedawno na OLX była 159 3.2 JTS z LPG - hmmm, ciekawe co to warte. Czy jest ktoś kto ma, miał styczność z takim samochodem? Wiem że 159 3.2 waży od groma, coś około 1700kg ale to zrozumiałe przy takim motorze i napędzie Q4 (znaczy zrozumiałe jak na 159 bo to z natury deczko za ciężka, obciążona oplowskimi genami wagi, [notranslate]Alfa[/notranslate]). Warto w to się pchać czy raczej ciężko. Przy okazji jak Q4 się używa - trwałe czy problematyczne?

Witajcie kochani,

Myślę, że warto się z Wami podzielić instalacją do Alfy Romeo 159 2.2 JTS ponieważ wyszła na prawdę bardzo dobrze i może nasz post zaspokoi niektórych forumowiczów.
Jeden z pierwszych systemów, który faktycznie działa i sprawdza się w testowanym przez nas samochodzie.

-instalacja LPG oparta o elektronikę NEVO – SKY DIRECT
-pojedyncze wtryskiwacze BARRACUDA zamontowane na aluminiowych adapterach typu „T”
-reduktor KME SILVER
-zbiornik toroidalny w miejscu koła zapasowego o pojemności 53L.
-wlew gazu pod klapką wlewu benzyny.
-wiązki elektryczne prowadzone są wraz z fabrycznymi wiązkami silnika
-przełącznik typu DG7 z pełnym wskazaniem 7 diodowym

Auto jeździ na prawdę znakomicie i bezproblemowo.
Poniżej galeria z montażu, a szczegółowe opisy pod zdjęciami.
https://www.fotosik.pl/u/Moto-System/album/2452128

Montaż w Jeleniej Górze (woj. dolnośląskie)
Więcej info na priv.

Ostatnia edycja:
Cena? Ile pb pobiera?

W zależności od warunków jazy pobiera spalanie benzyny zawiera się pomiędzy 0,5 - 1,5L benzyny na 100km. Najczęściej jest to ok. 1L benzyzny. Cena nie jest tajemnicą, koszt takiej instalacji oscyluje pomiędzy 4000 - 4500 zł.
Więcej info na priv.

spalanie benzyny zawiera się pomiędzy 0,5 - 1,5L benzyny na 100km
Czy taka ilość benzyny zapewnia wystarczające chłodzenie (ochronę przed przegrzaniem) dla wtryskiwaczy? STAG w swojej instalacji dla 1.9JTS ustawił spalanie ok. 2,2l PB na 100km. Takie niskie ilości PB były poddane dłuższym testom czy test dopiero trwa na opisanym egzemplarzu?

Jestvto wystarczajace w zupelnosci. STAG dzialanna zasadzie kalkulatora, a KME ma algorytm sterujacy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

STAG dzialanna zasadzie kalkulatora, a KME ma algorytm sterujacy.

Mogę prosić o rozwinięcie tej myśli? Na czym praktycznie polega różnica między sposobami chłodzenia STAG-a i KME, że w przypadku tej drugiej instalacji do ochłodzenia wystarcza cztery razy mniej chłodziwa w postaci PB? Temperatura wewnątrz komory spalania będzie podobna niezależnie od rodzaju instalacji, więc czy można tak radykalnie zmniejszyć chłodzenie bez negatywnego wpływu na trwałość wtryskiwaczy? Chyba, że STAG leje więcej benzyny niż to rzeczywiście jest potrzebne...

Sa roze strategie sterowania dotryskiem paliwa. Teraz instalacje Stag i jego oprogramowanie dawkuje mniej paliwa niz kiedys.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Witam, jeżdżę alfą 156 2.0 JTS 2004r zagazowana w zbrosławicach w grudniu 2014r, przebieg na gazie to około 80tyś km, więc instalacja spłacona mniej więcej dwukrotnie, poza pierwszą regulacją instalacji po zagazowaniu kłopotów brak. Spalanie nadal się utrzymuje na poziomie 10,5litra LPG, 1,5 litra PB.

Ostatnia edycja:
To super.
Po ilu kilometrach instalacja Ci się zwróciła?

czemu taki mały zbiornik jak wchodzi 67l 680 na 225

- - - Updated - - -

ja własnie załozyłem gaz do alfy 159 2.2 jts w wrsji ti.m Załozyłem stag 400DPI, chiałem staga 500ale z braku homologacji nie mozna tego jeszcze zakłądac
Załozyłem na reduktorze 250KM stag R01, wtryskach stag w03 pojedynczo. Butla 680 na 225 bormech 67l, na równo w bagazniku wlew pod klapka miesci sie wraz z wkretka, bedzie odkraceana do tankowania tylko benzyny. Jutro bede to regulował i zobaczymy jak wyjdzie, ale raczej problemu nie bedzie

Pytanie po ilu kilometrach się instalacja zwróciła- tak się składa że lubię takie wyliczenia, prowadzę na pewnej stronie swoje wszystkie tankowania nie tylko z tego auta, tak więc wiem dokładnie ile auto pali, i mogę sobie oszacować ile instalacja mi zaoszczędziła (bo nie liczę oszczędności przy każdym jednym tankowaniu- biorąc pod uwagę że co tankowanie ceny są inne).
Dane które mam wyliczone bardzo dokładnie:
wszystkich tankowań mam 365- tak więc jest już jakaś baza do obliczeń
spalanie gazu: 10,73- jest to średnia ze wszystkich tankowań (średnia z 339tankowań)
spalanie benzyny jeżdżąc na gazie: 1,45- tu też wszystkie tankowania benzyny (średnia z 26 tankowań do pełna)
Koszt przejechania 100km- biorąc jedną stałą cenę gazu 1,99, oraz benzyny 4,67: 28,12zł/100km
Spalanie benzyny jeżdżąc na samej benzynie: 10,18 (ja zatankowałem tylko 3 baki do pełna zanim założyłem gaz, więc jest to średnia z 3 tankowań)
Koszt przejechania 100km na samej benzynie 47,54zł/100km
Oszczędność na 100km 19,42zł
Czyli aby zaoszczędzić całą instalacje- u mnie koszt 4300zł wystarczy przejechać 22150km
Ja przejechałem 95500km więc zaoszczędziłem 18540zł. Od tego należałoby odjąć koszty przeglądów instalacji, oraz wyższe koszty przeglądu samochodu- ale te koszty za cały okres eksploatacji nie przekroczą nawet 1tyś zł- a ja sobie teraz filtry wymieniam sam- więc koszty mam dużo niższe.
Patrząc na rząd wielkości tych oszczędności nie ma co sie zastanawiać czy tam coś w tym silniku instalacja zepsuje czy nie- zaoszczędzone mam na 2 takie auta.
Komentujcie- ja to tutaj wyliczyłem w 15 minut, tak więc jest taka szansa że gdzieś sie machnąłem.

czemu taki mały zbiornik jak wchodzi 67l 680 na 225

- - - Updated - - -

ja własnie załozyłem gaz do alfy 159 2.2 jts w wrsji ti.m Załozyłem stag 400DPI, chiałem staga 500ale z braku homologacji nie mozna tego jeszcze zakłądac
Załozyłem na reduktorze 250KM stag R01, wtryskach stag w03 pojedynczo. Butla 680 na 225 bormech 67l, na równo w bagazniku wlew pod klapka miesci sie wraz z wkretka, bedzie odkraceana do tankowania tylko benzyny. Jutro bede to regulował i zobaczymy jak wyjdzie, ale raczej problemu nie bedzie

Pochwal się jakie koszty instalacji

Zapłaciłem 480zł butla droższa ale 67l,
wielozawor 130zł
komputer z wiązka 850zł Stag 400dpi a1
reduktor 230zł ac r01 czerwony.
Wtryskiwacze wygrałem na szkoleniu staga ale kosztuja 220zł,
przełącznik gazu 40zł
wlew gazu 30zł
węze wodne, opaski, węze gazowe, końcowki faro faro 100zł
montaż kosztował mnie 2100zł, jakbym kupił listwę wtryskiwaczy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zapłaciłem 480zł butla drozsza ale 67l,
wilozawor 130zł
komputer z wiazka 850zł 400dpi a1
reduktor 230zł ac r01 czerowny
wtryskiwacze wygrałem na szkoleniu stga ale kosztuja 220zł,
przełacznik gazu dotykowynowego typu 40zł
wlew gazu 30zł
weze wodne opaski weze gazowe, koncowki faro faro 100zł
wiec montaz kosztował mnie 2100zł, jakbym kupił liswe wtryskiwaczy

Rozumiem ,że montowałeś sam.

Montowałem sam, papiery na instalację wystawione w zakładzie, w którym pracuję.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót