• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

LPG w JTS

Odpisali mi dzisiaj ze nie robili jeszcze zadnej AR159

Tobie przynajmniej odpowiedzieli kilkoma pełnymi zdaniami szczęściarzu, ICOM JTG HP do 3.2 JTS za 13k, montaż podobno ok. 1 tydzień (z testami?) - "Zdzisiu/Heniu" ma fantazję (imiona przypadkowe ;)).
Czarno widzę taki "pierwszy montaż", raczej nie przeczytamy tu o wykonaniu takowego :D Ciekawe ile kosztuje sam zestaw ?

Odnośnie ceny (oczekiwanego jej spadku) - na włoskim forum znalazłem info dot. ceny z 2/2012 - 2800EUR (brutto z montażem).

Ostatnia edycja:
To taniej wyjdzie założyć instalację "starszego" typu i jeździć na gazie + małe ilości benzyny... No chyba że ktoś rocznie robi minimum 45 tys. km i zamierza mieć te auto ponad 4 lata - wtedy może się to "opłacać" :P

Z tego co zasłyszałem od znajomego gazownika to polska firma AGIS pracuje nad instalacją do wtrysków bezpośrednich. Podobno ma coś się pokazać w przyszłym roku, ale raczej w drugiej połowie. Inni też nad tym siedzą, ale podobno z mizernym rezultatem. Ja bym się wstrzymał jeszcze jakiś czas i poczekał.

Może odgrzeje temat jak się ma sprawa z LPG w jts'ach ?? wiem że lepiej kupić v6 ale ciężko znaleźć taka w dobrym stanie.

W moim rejonie obdzwoniłem 10-12 gazowników. Tylko tych większych i nikt u nas nie zagazuje mi Alfy. Kierowali na Poznań, ale nie wiem gdzie tam uderzać.

Panowie, z V6 jest tak samo jak z R4 bo to wszystko JTSy. Tbi nawet gorzej bo jeszcze turbo jest. Jedyny silnik ktory mozna w LPG puscic bez bolu glowy to 1.8 MPi ale nie jedzie, i zazwyczaj jest bardzo ubogie. Zastanawiam sie czy BRC ma cos pod JTSy

Jeśli mówimy o LPG w samochodach z bezpośrednim wtryskiem benzyny jest pare zakładów w polsce które sobie z tym poradzi jednak taka instalacja zawsze będzie się podpierać benzyną... Z tego względu instalacja taka zwróci się dopiero po naprawdę dużym przebiegu. Generalnie silniki na bezpośrednim wtrysku to porażka całkowita alę o tym można by książke napisać...

Jeśli mówimy o LPG w samochodach z bezpośrednim wtryskiem benzyny jest pare zakładów w polsce które sobie z tym poradzi jednak taka instalacja zawsze będzie się podpierać benzyną... Z tego względu instalacja taka zwróci się dopiero po naprawdę dużym przebiegu. Generalnie silniki na bezpośrednim wtrysku to porażka całkowita alę o tym można by książke napisać...

To prawda. Zupełnie nie opłacalna inwestycja. Próbowałem ale po jakimś czasie odpuściłem temat. Przeliczyłem i się nie opłaca. Najbliższy serwis daleko, koszty montażu duże. Może w nowym aucie tak, ale nie w 10 letnim. :(

alfa gt jts 2.0

witam
jestem tu nowy i szukam jakiejs rady i/lub porady poniewaz powaznie sie zastanawiam nad kupnem alfy gt z 2.0 jts 165kM z 2007r. Chcialbym zaintalowac do niej lpg w firmie LandiRenzo, koszt intalacji zaleznie od ilosci cylindrow od 4 -5 tys. chcialbym sie dowiedziec co na ten temat myslicie, co jest warta ta firma i lpg przy takim silniku.
dziekuje za pomoc !

Ostatnia edycja:
czytalem ale opinie sa bardzo niejednoznaczne i raczej na nie, ale chcialbym sie dowiedziec odnosnie instalacji Landirezno czy ktoś moze ma takie cudo w najdrozszej wersji lub cos o tym wie
dziekuje

A Landi nie Landi jts się nie gazuje

Pozwole sobie dorzucic trzy grosze i zdementować pewne opinie.
Nie jest prawdą że JTSa nie da się zagazować, problemem jest sens ekonomiczny tego rozwiązania.
Ogólnie istnieja dwie opcje:
Nieprzetestowana: wtrysk LPG w fazie ciekłej, który niestety wyceniany jest na ok 12k PLN
Przetestowana: LPG + PB 20% mieszanki, na której ludzie jeżdżą przy czym były wczesne raporty o problemach z wtryskami PB. Być może te problemy już zostały rozwiązane. Druga opcja może mieć sens ekonomiczny jeśli ktoś dużo jeździ ale niewielu sie decyduje, przynajmniej na forum. Z reszta bardzo mało JTSów na forum w porównaniu do JTD i wtrysków wielopunktowych

Amortyzatory
Powrót