• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] łożyska / skrzynia m32

Panowie czy cena 2000-2200 zł za naprawe m32 to cena za niska czy za wysoka?? W cenie demontaż i montaż plus olej

taka sobie, choc byli i tacy co placili 1tys wiecej a wymieniali im tylko np 2 uszkodzone lozyska. da sie to zrobic bez wyciagania skrzyni, trzeba pogadac z pampik-iem on tak robi - ja u niego robilem rok temu i wyszlo znacznie taniej.
ps. wymienia sie wszystkie 6 łożysk niezaleznie jak sa zuzyte na timken-y

ktoś poleci warsztat w Krk który ogarnie m32??

Witam Ja zauważyłem na 4-tym biegu trzymając dłoń na drążku zmiany biegów (lekko go dociskając góra/dół wyczuwalne są drgania charakterystyczne dla pracy kończącego się łożyska .... nie towarzyszy temu zjawisku żaden dźwięk. Myślicie że warto przy okazji zdjęcia skrzyni ją oddać profilaktycznie na wymianę łożysk ? Jutro oddaje auto do warsztatu na wymianę koła dwumasowego, tarczy i docisku sprzęgła wraz z uszczelniaczem wału pod koło zamachowe oraz uszczelniacze półosi i olej w skrzyni. w zasadzie to mam jedyny objaw który towarzyszy w różnym stopniu nasilenia przy pierwszym uruchomieniu po nocy charakterystyczne stuknięcie dla dwumasy... ale innych objawów które mogły by wskazywać na jej już częściowe zużycie brak... prześledziłem wątek forum od początku... może to podobne objawy z którymi kolega dłuuugo walczył i opisywał tu na forum a w rezultacie pomogła wymiana skrzyni... okaże się po zdjęciu skrzyni w jakiej kondycji dwumas i sprzęgło ale nie wiem czy kożystająć z jednych kosztów związanych z zrzuceniem / założeniem skrzyni i wymianą w niej oleju zaczepiać ja i robić łożyska ... dodam ze sprawdzając historie serwisowa na gwarancji jeszcze auto miało wymieniony dwumas i łożyska w skrzyni
Historia serwisowa
Data interwencji Usterka Numer kampanii Opis Km Gwarancja
2009-07-03 5520C101 sWIECE zAROWE ROZRUCHU NA ZIMNO 13876 Tak
2009-03-30 10801491 USZCZELKA ZAWORU PNEUMATYCZNEGO (EGR) 11723 Tak
2009-03-30 2110B347 łOzYSKA WAłKóW MECH.SKRZ.B./MECH.RózN. 11723 Tak
2009-03-30 1024B221 KOlO ZAMACHOWE (MECH.) 11723 Tak
2009-03-30 9910A100 OPERACJA OTWARTA NA KWOTe 11723 Tak
2008-12-11 10801491 USZCZELKA ZAWORU PNEUMATYCZNEGO (EGR) 6310 Tak
2008-12-11 1060G301 CZUJNIK OBECNOSCI WODY W PALIWIE 6310 Tak
2008-06-11 5570T801 ODBIORNIK RADIOWY SAMOCHODOWY 213 Tak

Haczenie biegów nie występuje, hałasować też nie hałasuje drążek siedzi sztywno lekko drgnie po wbicu 2/4 i puszczeniu sprzęgła ale myślę że w granicach normy na innych biegach drążek siedzi sztywno no tylko tak jak wspomniałem... wbijam 4 kłade rękę na drążku lekko daje do przodu lub tyłu i w pewnym momęcie wyczuwam charakterystyczne wibracje dla łożyska które ma luz...
co radzicie ?
mam juz wszystkie części kupione ale chyba jak po zdjęciu skrzyni dwumas nie będzie miał luzów to go nie będe zmieniał... przebieg aktualny 170.000 czyli 158 łożyska mają i dwumasa...

Witam Ja zauważyłem na 4-tym biegu trzymając dłoń na drążku zmiany biegów (lekko go dociskając góra/dół wyczuwalne są drgania charakterystyczne dla pracy kończącego się łożyska .... nie towarzyszy temu zjawisku żaden dźwięk. Myślicie że warto przy okazji zdjęcia skrzyni ją oddać profilaktycznie na wymianę łożysk ? Jutro oddaje auto do warsztatu na wymianę koła dwumasowego, tarczy i docisku sprzęgła wraz z uszczelniaczem wału pod koło zamachowe oraz uszczelniacze półosi i olej w skrzyni. w zasadzie to mam jedyny objaw który towarzyszy w różnym stopniu nasilenia przy pierwszym uruchomieniu po nocy charakterystyczne stuknięcie dla dwumasy... ale innych objawów które mogły by wskazywać na jej już częściowe zużycie brak... prześledziłem wątek forum od początku... może to podobne objawy z którymi kolega dłuuugo walczył i opisywał tu na forum a w rezultacie pomogła wymiana skrzyni... okaże się po zdjęciu skrzyni w jakiej kondycji dwumas i sprzęgło ale nie wiem czy kożystająć z jednych kosztów związanych z zrzuceniem / założeniem skrzyni i wymianą w niej oleju zaczepiać ja i robić łożyska ... dodam ze sprawdzając historie serwisowa na gwarancji jeszcze auto miało wymieniony dwumas i łożyska w skrzyni
Historia serwisowa

Haczenie biegów nie występuje, hałasować też nie hałasuje drążek siedzi sztywno lekko drgnie po wbicu 2/4 i puszczeniu sprzęgła ale myślę że w granicach normy na innych biegach drążek siedzi sztywno no tylko tak jak wspomniałem... wbijam 4 kłade rękę na drążku lekko daje do przodu lub tyłu i w pewnym momęcie wyczuwam charakterystyczne wibracje dla łożyska które ma luz...
co radzicie ?
mam juz wszystkie części kupione ale chyba jak po zdjęciu skrzyni dwumas nie będzie miał luzów to go nie będe zmieniał... przebieg aktualny 170.000 czyli 158 łożyska mają i dwumasa...

CO do łożysk, to nie wiem czy te drgania to oznaka padających, bo ja mam niedawno robioną skrzynie i jak na 3 ręką docisne lewarek w stronę biegu jałowego to czuję też drgania. Najważniejsze chyba jest to żeby lewarek się nie ruszał jak dodajesz i puszczasz gazu (ale lewarka ręką nie dotykasz). Z ciekawości zobaczyłem czy w innym aucie są drgania na lewarku jak docisnę w stronę luzu i okazuje się że są a to całkiem inne auto (VW), więc nie wiem do końca czy to oznaka padniętych łożysk.

dzięki za sugestie , też to moja pierwsza skrzynia m32 i nie wiem z której strony to ugryźć...

dzięki za sugestie , też to moja pierwsza skrzynia m32 i nie wiem z której strony to ugryźć...
Jak już wymieniasz dwumas i sprzeglo to skrzynia bedzie na wierzchu, więc warto by było ja sprawdzić bo jak się ma rozsypać zaraz to lepeij zrobić za jednym razem niż później znowu wszystko zwalać i wyciągać skrzynie. Daj auto do kogoś, kto ogarnia i niech przy okazji wymiany dwumasy sprawdzi też skrzynie:)

Historia serwisowa

co radzicie ?

jak dla mnie to ty mylisz drgania wybieraka na 4 biegu z uszkodzeniem łożysk, te drgania pojawiają się od przegubów wewnętrznych , i czuć je dlatego że drążek zmiany biegów nie jest wychylony ani w lewo , ani w prawo, więc działa na niego linka poruszająca przód i tył, osobiście uważam ze to nie jest uszkodzenie, ot typowa praca układu napędowego, w przypadku m32 łożyska wałka 3/4/R nie mają tendencji do siadania, i wiele osób z tego forum z autopsji to potwierdzi , bardziej problem jest z wałkiem dolnym 6/5/2/1 :P powodzenia w diagnostyce ;)

Wiecie jaki klucz potrzebny mi będzie żeby odkręcić korek górny od skrzyni bo chcę dolać archoil. Jakiś torx duży albo imbus?

Chciałbym powrócić do tematu luzu kielicha na wejściu do mechanizmu różnicowego, luz typu góra - dół. Skrzynia M32, silnik JTDM 1.9 16V 150KM. Jak pozbyć się tego luzu, czy wymiana całego mechanizmu różnicowego czy regulacja jakimiś podkładkami. I czy do takiej naprawy trzeba ściągać skrzynie. Czy taki luz może powodować wibracje auta pomiędzy 130-150km na 6 biegu? (inne czynniki wibracji raczej wyeliminowane, wyważenie kół, prostowanie felg etc)

Przy tej prędkości to raczej tylko koła. Jeżeli byłyby to pólosie / kielichy czułbyś to dużo wcześniej.
Dlatego jedz do wulkanizacji która ma wyważarkę z rolką dociskową imitująca warunki drogowe. Jak tam Ci powiedzą że koła są OK to szukaj dalej.
Mój kolega w fiacie Croma miał podobnie. Upierał się że koła już sprawdzał i to nie to. Więc wymienił półoś, wahacze, poduszki silnika a jak juz miał dość pojechał gdzie powiedziałem i okazało się że jednak ..... .

Dodam jeszcze parę faktów. Auto to właśnie Croma ale skrzynia i silnik te same co AR159. Auto zwłaszcza przy ruszaniu trzęsło-bujało na boki. Zawieszenie sztywne. Zbieżność ustawiona. Stwierdziłem luz na przegubie wewnętrznym lewej półosi, ale i przy okazji co mnie zaniepokoiło luz kielicha w mechanizmie różnicowym. Zanim wymieniony zostanie przegub wewnętrzny, został wciśnięty smar w kielich celem potwierdzenia luzu przegubu. Po tym fakcie auto przy ruszaniu przestało bujać, ale są drgania przy 130kmh których dotąd nie było. Acha jeszcze jeden fakt, autem trochę trzęsie przy przyśpieszaniu pomiędzy 70-90kmh ale naprawdę delikatnie - ale może właśnie to powoduje ta półoś - tylko co konkretnie przegub czy luz na wejściu do skrzyni?

co do efektow przy wyzszych predkosciach,to jeszcze dochodzi kwestia opon (jakues nierownosci,wybrzuszenia) i sprawa bieznika (rezonuje) bo taki jest albo jest wyzabkowany

pokrywa skrzyni

siema,

wziąłem się za jedną z usterek naszych 159 a mianowicie wycie skrzyni biegów na 5 i 6 biegu. Do tej pory nie zwracałem na to zbytnio uwagi bo się po prostu przyzwyczaiłem jak to mówią TTTM.
Ale auto poszło na sprzedaż i po wizycie kolegów potencjalnie zainteresowanych kupnem ale odpuszczających temat uświadomiłem sobie że tak być nie może :) A więc poszperałem poczytałem angielskie fora + vectry C i wziąłem się za robotę.

Ściągnąłem pokrywę skrzyni na aucie. Wałki wyciągnąłem i czekam na łożysko.

Według tego schematu :

https://www.diagnostics.org.uk/2010/01/m32-6-speed-manual-transmission-1-9-cdti-vxr/

widać że za bieg 1 / 2 / 5 / 6 korzystają z dolnego wałka na którym to najczęściej pada łożysko.

U mnie po ściągnięciu pokrywy skrzyni wyglądało to tak:

123162-lozyska_skrzynia_m32-wp_000736.jpg

łożysko dolnego wałka podczas ściągania pokrywy się rozsypało.

Na ta chwile wyciągnąłem wszystkie wałki i zamówiłem zniszczone łożysko. Plan jest taki że wymieniam łożysko i bieżnie ze stara podkładką shimująca w obudowie. Jak złoże to napisze jak ma sie sprawa. Reszta łożysk wygląda OK. żeby na wałkach tez sa OK. Prócz wycia na 2 / 5 / 6 problemów ze skrzynią nie było.

123165-lozyska_skrzynia_m32-wp_000737.jpg
Witam, powiedz mi jak ci sie udało wyjąć obudowe skrzyni? bo mnie za cholere nie idzie tak jakby mało miejsca było

Pytanie chyba w temacie; 6 bieg, hamowanie silnikiem, w przedziale 100-120km/h i 5 bieg hamowanie silnikiem w przedziale 70-90km/h czyli ~2-2.2k obr/min. W obydwu przypadkach słychać dźwięk podobny do tego jaki wydaje klimatyzacja w naszych autach, czyli coś a'la wiertarka. Po dodaniu gazu dźwięk mija stopniowo, a po wciśnięciu sprzęgła znika całkowicie. Innych objawów oprócz lekkiego drżenia lekarka na 3 biegu nie zauważyłem. Łożyska? 1.9 16v.

Pewnie było o tym ale nie pamiętam, czy 159 z 2006 2.4 200KM jaką ma skrzynie biegów typ?

Amortyzatory
Powrót