• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] łożyska / skrzynia m32

mi spece od skrzyń powiedzili,ze mam dwumas po regeneracji,ale jeszcze on i sprzegło w 40=50 procentach dobry,a mimo to mam poranne grzechotanie jak jest chłodniej i mam wibracje jak auto stoji na wzniesieniu i czuje wibracje na pedale od sprzęgła.Poduchy wszystkie wymieniałem,wiec odpadają.Dlatego zobaczymy co będzie po wymianie

Też mam po regenracji dwumas, sprzęgło nowe, skrzynia po regenracji i rano stuka w zimniejsze dni. Może taki urok regenerowanej dwumasy...

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

ja mam regenerowanego Sachsa w Niemczech gdzie pracuje i tu kupiłem auto.Dziwne jest to,ze jak jest ciepło to nic nie stuka i nie grzechocze bo olej rzadszy.Więc to coś z smarowaniem.Ale odbiegam od tematu,jaki ma wpływ zużyty dwumas na skrzynie bo nie kumam

u mnie po wymianie łożysk nie ma żadnych dziwnych dźwięków, wydaje mi się że mimo wszystko napięcie wstępne nie jest prawidłowe i wałki jakiś luz mają co powoduje dziwne dźwięki , wartość luzu montażowego powinna być małą, ale większa od luzu roboczego inaczej podczas pracy łożyska będą miały duży''naciąg''
Jeśli łożyska będą miały za duży luz roboczy to wartość kąta opasania łożyska przy obciążeniu jednokierunkowym będzie niższa co bezpośrednio wpływa na większe obciążenie wałeczków, stąd właśnie pojawiają się popularne wżery w tych wałeczkach, co można zobaczyć na zdjęciach :)

najlepsze jest to, że u mnie nie ma żadnego hałasu/szumienia na biegach ani nie drży gałka zmiany biegów itp po prostu czuć "luz/opóźnienie" przy zmianie biegów-nie wiem czy najpierw dać komuś auto kto naprawdę powie mi w 100% że to skrzynia a nie wywalony krzyżak czy półoś itp... bo na razie co mechanik to inna teoria :/

Z tymi stukami przy zmianie biegów walczyłem długo, zresztą jak wielu Forumowiczów. Wszystko bez efektu. Teraz nauczyłem się z nimi żyć. Chyba jednak taki urok m32 przy większym przebiegu. :/

Ja też mam te stuki , prawdopodobnie to wina w luzie miedzy mechanizmem różnicowym a kielichem,kielich w małym zakresie porusza się góra dół więc jest potencjalne źródło problemu, uprzedzając pytania oba przeguby wew mam nowe :P

Z tymi stukami przy zmianie biegów walczyłem długo, zresztą jak wielu Forumowiczów. Wszystko bez efektu. Teraz nauczyłem się z nimi żyć. Chyba jednak taki urok m32 przy większym przebiegu. :/

A co robiłeś/wymieniałeś aby spróbować zniwelować stukanie? Mi jedynie przychodzi do głowy ten krzyżak co wchodzi od strony skrzyni...

http://www.skrzyniebiegow.info/ ja tam robilem wymiana wszystkich łożysk ,czas 2 dni,cena chyba 2100 albo 2300.Co ważne skrzenie zalewają olejem od automatów,ja im kazałem zmienic na olej zgodny z specyfikacją i wlali najtanszy jakiś Oplowski,więc musisz ich przypilnować.Oni twierdzą,że automaty się nie psują dlatego taki olej leją już pare lat,ale w sumie są ok i polecam.Szymy ustały na 2,5 ,ale poranne grzechotanie niestety nie.Teraz będe dwumas wymieniał,zobaczymy czy grzechotanie poranne ucichnie.Oleju już wlałem prawie 3 litry ,ale nie pomogło
Dwa tygodnie temu wymieniałam u nich łożyska + sprzęgło. Wyła 1 i 2, buczała 6. Teraz cisza nastała :).

Troche ich za bardzo pochwalilem,bo właśnie tydzień temu wymieniłem dwumas,sprzeglo i wysprzeglik i okazało się że skrzynie przykrecili na 3 śruby,a są 4 i rozrusznik na 2 śruby.

Panowie mam problem chyba ze skrzynią bo wszystko już było inne sprawdzane. A mianowicie na biegach 1,2,3 słychać dzwięk podobny do padniętego łożyska typu "ŁUŁUŁU" ale ten dzwięk słychać najbardziej jak auto hamuje silnikiem i jade stałą prędkością na biegach 1,2,3, Czyli rozpedzam się, puszczam gaz i słychać ŁUŁUŁU. Przy przyspieszaniu jest to duzo mniej słyszalne.

Na biegach 4,5,6 juz tego nie ma praktycznie. Łożyska nie słychać zeby szumiały, potwierdzone przez mechanika.

Ktoś ma jakiś pomysł?? Łożysko podpory półosi wymienione jakby ktoś sugerował to.

Tutaj filmik o jaki dzwiek chodzi z tym że u mnie duzo mniej slychac jak przyspieszam bardziej jak hamuje silnikiem i jade stałą prędkością (film nie mojego autorstwa) https://www.youtube.com/watch?v=hYYbx-qtxII

Panowie mam problem chyba ze skrzynią bo wszystko już było inne sprawdzane. A mianowicie na biegach 1,2,3 słychać dzwięk podobny do padniętego łożyska typu "ŁUŁUŁU" ale ten dzwięk słychać najbardziej jak auto hamuje silnikiem i jade stałą prędkością na biegach 1,2,3, Czyli rozpedzam się, puszczam gaz i słychać ŁUŁUŁU. Przy przyspieszaniu jest to duzo mniej słyszalne.

Na biegach 4,5,6 juz tego nie ma praktycznie. Łożyska nie słychać zeby szumiały, potwierdzone przez mechanika.

Ktoś ma jakiś pomysł?? Łożysko podpory półosi wymienione jakby ktoś sugerował to.

Tutaj filmik o jaki dzwiek chodzi z tym że u mnie duzo mniej slychac jak przyspieszam bardziej jak hamuje silnikiem i jade stałą prędkością (film nie mojego autorstwa) https://www.youtube.com/watch?v=hYYbx-qtxII

Rozumiem, że te dźwięki to na biegu podczas przyspieszania i hamowania silnikiem a po wrzuceniu na luz jest cisza?

mechanizm różnicowy?

Tak jak mówisz tylko podczas hamowania silnikiem na biegu. Jak wrzucam luz słychać tylko opony.

Dodam jeszcze ze na 3 biegu jak hamuje silnikiem z wiekszej predkości lewarek bardzo drży,

Ostatnia edycja:
Tak jak mówisz tylko podczas hamowania silnikiem na biegu. Jak wrzucam luz słychać tylko opony.

Dodam jeszcze ze na 3 biegu jak hamuje silnikiem z wiekszej predkości lewarek bardzo drży,

Ja mialem podobne dzwieki podczas rozpedzania auta i hamowania silnikiem, na luzie cisza. Szumu lozysk nie mialem (szczegolnie na 5 i 6 biegu). A to wszystko na używanej skrzyni ktora zmienilem, zrobilem swoja poprzednia (wymiana wszystkich lozysk plus nowy dyfer) i tych dzwiekow nie mam. Czy to byly lozyska, nie wiem. Wszystko na to wskazuje tym bardziej, ze dzieje sie to tylko na zalaczonej skrzyni. Wymienilem wczesniej lozysko podpory i nie pomoglo. Poziom oleju okolo 2.8, tutela.
Jesli chodzi o drzenie lewarka, przy duzej predkosci na 3 biegu i puszczeniu gazu mam tak samo. Nie wiem na ile jest to akceptowalny stan. Linki juz regulowalem, moze jeszcze jest zbyt napieta. Na 2 biegu delikatnie porusza sie lewarek, czytalem, ze tak moze byc. Na jedynce sztywno.
Zastanawiam sie czy cos jeszcze moze wydawac takie dzwieki podczas jazdy, wszystko wskazuje na uklad napedowy tym bardziej, ze na luzie gdy skrzynia nie jest obciazona jest cisza.

No a łożyska czasem nie powinny szumieć tez na luzie?? Bo coś mi się tak o uszy obiło

No tak ale u mnie tez łącznie z tymi objawami jest buczenie na postoju bez wciśniętego sprzęgła, jak wciskam sprzęgło to to buczenie cichnie,

Panowie czy cena 2000-2200 zł za naprawe m32 to cena za niska czy za wysoka?? W cenie demontaż i montaż plus olej

Amortyzatory
Powrót