[159] Korekty wtrysków

tak z ciekawości dogiąłeś te styki w kostce wtryskiwacza czy we wtyczce wiązki do niego?
W kostce wiązki. Podłączyłem samochód z kolegą pod kompa.Jak dociskałem kostkę ręką do wtryskiwacza to korekty były ok, a jak puszczałem korekty były do d... y.

Ciekawe, jakimi drogami krążą wieści na mój temat... No, no, alfa jtd nawet się trafia - pierwszy raz. Powitać i od razu biorę się do rzeczy. Przede wszystkim trzeba liznąć trochę wiedzy nt. swojego własnego, osobistego silnika z układem wtryskowym Common Rail. Kieruję wobec tego do wątku, w którym bardzo dokładnie wyjaśniam, kiedy wtryskiwacze należy uznać za całkowicie uszkodzone: Wysokie i niskie ciśnienie paliwa w silniku HDI. Gdybyś miał tę wiedzę przedtem, to prawdopodobnie nie dopuściłbyś w ogóle do wymiany wtryskiwaczy. Sam widzisz zresztą, że po wymianie, usterka nie znika. A więc wtryskiwacze były całkowicie sprawne!!! Wystarczyło zsumować arytmetycznie wszystkie korekcje i jeśli wychodziło w pobliżu zera, to uznaje się, że wtryskiwacze są w dobrym stanie, mimo bardzo dużych odchyłek na plus lub minus.

Facet ma trochę racji, ale i nie ma... Suma korekt w FES-ie zawsze będzie równa zero. Tak działa w tym samochodzie system korekcji dawki wtryskowej.
Natomiast na stan korekt wpływ ma m.in. kompresja silnika i np. urwana klapa wirowa, zaciągnięta do silnika, potrafi totalnie rozjechać wszystkie dawki korekcyjne - brak odpowiedniej kompresji na jednym z cylindrów = próba dolewania paliwa, żeby zapłon zachodził prawidłowo = gigantyczna korekta in plus. A wtryskiwacz będzie dobry...

Trochę poobserwowałem korekty i powiem wam, że można z nieba trafić do piekła i odwrotnie tylko przez tankowanie na różnych stacjach.
Zdarzyło mi się z 0,18 po tankowaniu skoczyć na 1,9 i po powrocie do tej samej stacji odzyskać 0,18

Nie wiem też co sądzić o narzędziach do pomiaru, bo porównując FES do AlfaOBD już widać różnice. Różnice też widać w AlfaOBD PC i AlfaOBD mobile. Natomiast AlfaOBD w wersji na Android pokazała mi na jednym wtrysku np. -216 mm3/i ;) Oczywiście suma nie wynosiła, tak jak powinna 0.

Tak na marginesie, to przy złej kompresji takiego pływania w korektach zależnego od paliwa nie będzie. I po zmianie wtrysków miejscami ta zła korekta nie pójdzie za wtryskiem ale pozostanie "na cylindrze".

Mozna zamieniac miejscami wtryski?

Mozna zamieniac miejscami wtryski?

Można ale musisz przepisać je w ECU. Tak można wstępnie zdiagnozować, czy problemem jest wtrysk, czy np. kompresja.
Jak problem pójdzie za wtryskiem, to on jest sprawcą. Jeśli nie, to wiadomo...

Pytanie pomocnicze- czy zdziałam coś z FES'em?

Prymie... przeczytaj jeszcze raz co jest napisane wyżej :)

Pytanie pomocnicze- czy zdziałam coś z FES'em?

W FES masz zakładkę Adjustments (F7) i tam możesz wprowadzić kod wtryskiwacza (każdy cylinder osobno). Przy zmianie wtryskiwaczy miejscami po prostu zamieniasz kody (wcześniej odczytane w Parameters F4). Nie robiłem tego nigdy, ale wygląda to na łatwe do zrobienia w FES.

Raczej nie obędzie się bez wizyty w jakimś serwisie. Zabawa z wtyczkami nic nie daje, zaraz po starcie zimny silnik trochę trzęsie. Po rozgrzaniu falowanie obrotów robi się nieznaczne. Załączam wykres pracy wtryskiwaczy na ciepłym silniku (90 st.):
cieply2.PNG
Tutaj dla zimnego silnika (po 118 s zwiększyłem obroty do 2000, następnie po 160 s puściłem pedał gazu; silnik rozgrzał się do 70 st.):
zimny.PNG

Tutaj dla zimnego silnika (po 118 s zwiększyłem obroty do 2000, następnie po 160 s puściłem pedał gazu; silnik rozgrzał się do 70 st.):
Czyli nie był rozgrzany.
Wlej mu jakiegoś STP do wtrysków. Pewno po paru kk wróci do normy.

- - - Updated - - -

4 końcówka do wymiany
I tak potrafisz to stwierdzić tylko po wykresie z wtrysków ?

Mam Problem z wtryskiem -ale mam wtrysk o małym przebiegu z rozbitka.Jak go podmienię to jak wpisać nowy kod z wtrysku?Da się to zrobić w Fesie?(efesie?)?Ma ktoś linka co i jak po kolei zrobić?A może ktoś wie jak to zrobić?Potrzebuje tak łopatologicznie.

Nie wytłumaczę łopatologicznie... ale robi się takie rzeczy w FES'ie. W ostatniej zakładce będziesz mieć opcje do wklepania kodu. Tak mi mówili ludzie na forum.

Kod IMA jest widoczny na obudowie wtryskiwacza. W FES po podłączeniu się do silnika w zakładce Parameters możesz odczytać aktualne kody IMA – dla każdego cylindra osobny, inny kod. Odszukaj ten kod na obudowie starego wtrysku – będziesz wiedział, który kod to kod IMA, czego szukać na nowym wtrysku. W zakładce F7 Adjustments możesz wprowadzić kod IMA nowego wtryskiwacza. Załączam obrazki (to przykłady z działania FES bez podłączenia do samochodu, dlatego kody IMA nie są różne). Ja po wymianie zrobiłbym jeszcze "reset self-learnt functions".

Sama wymiana wtryskiwacza została opisana łopatologicznie w dziale "Zrób to sam".

Załączniki

• FES_engine_injectors.jpg
    FES_engine_injectors.jpg
    119.2 KB · Wyświetleń: 1,545
  • FES_engine_injectors_2.jpg
    FES_engine_injectors_2.jpg
    120.9 KB · Wyświetleń: 720

I tak potrafisz to stwierdzić tylko po wykresie z wtrysków ?
Wiesz
Tyle mam do dyspozycji, to jest pierwszy element jaki bym sprawdził po tym info,
Oczywiscie bez kosztów Pózniej wykonując próbę przelewowa,
a dalej to juz wyjdzie co i jak, niestety tak jak kiedyś pisałem, wymiana końcówek wtryskow powinna w tych silnikach wejść w wymianę eksploatacyjna powiedzmy razem z wymiana rozrzadu, niewielki koszt a spokój na długo.

Dzisiaj przyszedł do mnie ELM327, więc postanowiłem go sprawdzić. Na pierwszy ogień poszły wtryski, ale szczerze mówiąc, nie wiem czy dobrze to zrobiłem. Mianowicie wykres przedstawia to jak się one zachowują od momentu uruchomienia zimnego silnika, trochę na jałowym, potem 2000obr przez parenaście sekund, potem jałowy, następnie 2,5tys obr itd.
inj.PNG
czy coś z danego wykresu można odczytać? czy muszę to zrobić zgodnie ze sztuką. I pytanie teraz - jak najlepiej to zrobić?

auto lubi puścić czarnego bąka i sporadycznie są problemy z odpaleniem. A po samym odpaleniu dość mocno zatrzęsie. DPF wycięty, EGR zaślepiony i wyłączony programowo.

koledzy powiedzcie mi czy tylko zajac sie wtryskiem na 5 cylinderze czy ktorys jeszcze jest do regeneracji
dzis sam sprawdzilem korekty wtryskow w Fes i na rozgrzanym silniku wyglada tak. natomiast kolega wyżej pisał ze kody IMA sa do siebie podobne
a moje roznia sie od siebie. Od czego to moze zalezec.

Załączniki

• IMG0013A.jpg
    IMG0013A.jpg
    64.4 KB · Wyświetleń: 1,517
  • IMG0016A.jpg
    IMG0016A.jpg
    69.1 KB · Wyświetleń: 1,356
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót