• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

Przecież zawór EGR pracuje bez względu na to, czy przepływomierz jest podłączony, czy nie. Skoro odpięcie przepływomierza skutkuje ustaniem wszelkich dolegliwości, to przepływomierz jest tutaj problemem. A zaślepkę pełną założyć warto i tak (+ usunać z mapy silnika).

No akurat przepływomierz jest w mapie egr, dlatego po odpieciu jest zamknięty przepływ od egr

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Pomogliście!! nie przerywa po założeniu pełnej zaślepki!. Dziękuję wam z całego serca! Powiedzcie tylko czy jak będę jeździł z zaślepionym EGR to czy DPF nie będzie do wywalenia przedwcześnie?

Jako, że nie miałem żadnego błędu EGR rozważam jeszcze żeby dać go do wyczyszczenia ultradźwiękowego. Próbował ktoś go czyścić czy mimo wyczyszczenia dalej poszarpywało?

ALe dlaczego koniecznie chcesz go reanimować? Czy wyczyścisz czy kupisz nowy i tak sie zasyfi po czasie. Zaślepić, wyprogramować, zapomnieć

Powiem szczerze, że troche przerażają mnie koszta wyprogramowania go z kompa przy mojej obecnej sytuacji finansowej.

Skontaktuj się z kolegą sdero, nie powinieneś zapłacić fortuny. Ja dałem swój do czyszczenia. Po czyszczeniu pogorszyło się. Błędów w kompie nie było.

Powiem szczerze, że troche przerażają mnie koszta wyprogramowania go z kompa przy mojej obecnej sytuacji finansowej.
Jeśli 250 zł wywalenie EGR to problem to daj se spokój z tym autem

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Ja czyściłem EGR. U mnie potrafił zawiesić się i przyblokować grzybek drobiną nagaru. 20 tys km nie miałem problemów z EGR.

dzień dobry,
czy zawór egr może mieć wpływ na takie korekty jak na obrazku?
mito ma problemy z porannym odpalaniem, odpala za 2-3 razem i puszcza wtedy siwego bąka z rury wydechowej, podczas jazdy nie ma mocy, moc wydaje się że odzyskuje dopiero od 2500 obrótów. nic nie kopci z rury w czasie jazdy. przepływomierz ok. błędów brak.
2853100wtryski.jpg

Ostatnia edycja:
Jeśli 250 zł wywalenie EGR to problem to daj se spokój z tym autem

Dzięki wielkie za radę! Auto w drodze na złom ; )

A teraz na poważnie to kolega który robi to za 250zł jest niestety z Krakowa, a ja z Olsztyna. Może kojarzycie kogoś bliżej np z Warszawy?

Drabina SJW ze Szczytna u małego robił wiec możesz wszystkiego dowiedzieć się id niego.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

moze ktos podrzucic e-learn do wymiany wtryskow prosze bo nie wiem jak znalezc?

Wymieniam koncowke/rozpylacz na 4tym cylindrze (bo korekta +2.00 do +2.5) razem z nowymi podkladkami miedzianymi oczywiscie w 2006 GT 1.9jtd 150 A5000 z dpf i o ile wtryski w tym silniku sa (chyba) wciskane a nie wkrecane tak te sruby na łapach dociskajacych wtryski musza byc dokrecone odpowiednim momentem prawda? No i wlasnie nie wiem jakim momentem to zrobic.

ps. jaki jest najlepszy sposob (czym/jak) zeby zabezpieczyc otwory po wyjetych wtryskach zeby nic nie wpadlo do srodka prosze? Dziekuje

dzieki i sorry za bycie niedolega mechanikowo-forumowa haha
pzdr

Witam. Na wolnych obrotach. Po 30 km. 90 stopni.
Dawka ogólna paliwa: 4,944 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 1): -0,05 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 2): -0,29 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 3): 0,35 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -0,01 mm³/w
Wydaje mi się że jest ok?

Amortyzatory
Powrót