[159] Korekty wtrysków

Tak myślałem, ale dlaczego mam też zerpwe odczyty na 1 wtryskiwaczu? czy to może oznaczać jego uszkodzenie?

Samochód od jakiegoś czasu zaczął palić po mieście ok 13l/100km i strasznie szybko zapycha dpf. DPF regeneruje sie co ok 250 km, a ostatnio sie zapchal na 107% i samochód przeszedł w tryb awaryjny.

Odczyty zmierzonej i pożżadanej ilości powietrza na przepływomierzu praktycznie się pokrywają. Wykluczam więć walnięty przepływomierz i podejrzenie padło na wtryski.

Swoja droga DPF tez już się kończy wg mnie przy takich objawach jak piszesz.

Na jakiej podstawie tak stwierdzasz? Zwiększenie szybkości zapełniania filtra jest na pewno związane z usterką układu wtryskowego, nie wiesz jak często wypalał się, gdy układ był sprawny.

W związku z tym że kolega pisze o przejściu w tryb awaryjny. Ja miałem w poprzedniej taka przypadłość że najpierw właśnie się wypalał co około 200 km a potem już zaczął od razu przechodzić w tryb awaryjny. I po tym wnoszę ze może być bliżej niż dalej:) Jak się wypali teraz to parę razy wypali bez trybu awaryjnego a potem przy kolejnym zapchaniu znów wejdzie w awaryjny. Ale to tylko moja prywatna opinia.

a czy przy przytkanym DPF (teraz po wymuszonym przez FES regeneracji mam zapchanie ok 70%) samochod moze zaczac spalac takie ilosci paliwa 13,5 litra w lato w miescie, gdzie palil max 9 w zimie na takich samych trasach.
Co oprocz lejacych wtryskow moze byc jeszcze przyczyna zapychania dpf. Zawor EGR testowalem wczoraj z godzine i jak odpalam samochod to mam otwarcie 4%, Jak chodzi na jalowym to ok 20%, a jak wkrecam na obroty/jezdze to sie zamyka, otwiera do max 50%. to chyba poprawne zachowanie. samochod nie szarpnie, ma moc.

Zatkany Dpf raczej nie powinien mieć wpływu na taka różnice w spalaniu.

Cześć,
Moje problemy objawiają się następująco:
Poszarpywanie w zakresie 1500-2500 obrotów przy pedale gazu wciśniętym na 1/3 no może 1/2 (jak przyśpieszam mniej gwałtownie lub bardziej agresywnie nic nie szarpie)
Ciężkie odpalanie po nocy w zimniejsze dni (temperatura poniżej 10 stopni)
Jak odłączyłem przepływomierz to problem odpalania pozostał, ale za to nic a nic nie poszarpuje w trakcie jazy)
Podczas dodawania gazu bez obciążenia - na postoju również nie ma żądnych objawów nierównej pracy

Wykonałem:
Testy przelewowe wtryskiwaczy (wyszły wzorowo)
Sprawdzenie korekt podczas jazdy na odcinku jakiś 4km na rozgrzanym silniku i wyszło na to jakby jeden wtryskiwacz wyróżniał się jakimś nadmiernym obcinaniem (cylinder 2 - na zdjęciu), jak na moje coś jest nie tak, ale może wypowie się ktoś bardziej obeznany z tematem ; )
Fotki korekt robione jak stanąłem autem po przejechaniu "odcinka testowego", więc na obrotach na biegu jałowym.
Silnik 1.9 120KM

Załączniki

• 20170807_165658.jpg
    20170807_165658.jpg
    68.6 KB · Wyświetleń: 109
  • 20170807_165709.jpg
    20170807_165709.jpg
    83.9 KB · Wyświetleń: 111
EGR W pełni działający.
Wartości zadane przez komputer pokrywają się z uzyskanymi (w przepływomierzu)

Sprawdź sterowanie zmienną geometrią. Nie masz czasem w trakcie przyspieszania skoku ciśnienie doładowania? EGR też nie zaszkodzi chociaż na testy chwilowo zaślepić aby wyeliminować go w 100% mimo że działa może nie domykać się płynnie.

W trakcie przyśpieszenia nie ma skoku doładowania. Nurtuje mnie jednak korekcja na drugim cylindrze że podczas jazdy działał on jedynie w zakresie min -2,31 max -0,29 podczas gdy inne w miarę podobnie

Niestety EGR zaślepiony (zaślepka z trzema dziurkami w sumie to nie wiem czy powinienem zaslepiać bo mam DPF) a objawy szarpania w zakresie 1500-2400 obrotów dalej występują przy dodwaniu gazu na 1/3 -1/2 zakresu pedału gazu.
Po odłączeniu przepływomierza wszystko jak ręką odjął. Już bym jeździł z odłączonym ale check engine na konsoli za bardzo mnie denerwuje.

Zaślepka z trzema dziurami to nie jest zaślepiony EGR

Dokładnie tak! Przetrenowałem zaślepke z dziurami u siebie ;-) Tylko pełna zaślepka.

A jak to się bedzie miało na błąd EGR? Trzeba będzie go wyproggramować?

Trzeba będzie go wyprogramować inaczej check

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Niestety EGR zaślepiony (zaślepka z trzema dziurkami w sumie to nie wiem czy powinienem zaslepiać bo mam DPF) a objawy szarpania w zakresie 1500-2400 obrotów dalej występują przy dodwaniu gazu na 1/3 -1/2 zakresu pedału gazu.
Po odłączeniu przepływomierza wszystko jak ręką odjął. Już bym jeździł z odłączonym ale check engine na konsoli za bardzo mnie denerwuje.

Czemu nie wymienisz przepływomierza skoro powoduje problem?

A ja bym zaczął od pelnej zaślepki EGR....

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót