• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

Chwile temu byłem zobaczyć jak autko chodzi po całej nocy i jest zdecydowanie lepiej wcześniej praktycznie co 2-3sek szarpało silnikiem, a teraz przez dłuższą chwile tylko pare razy wiec nie jest idealnie ale dużoooo lepiej.

zamieszczam plik z korekt zaraz po odpaleniu bo pewnie jakaś końcówka jest do wymiany tylko nie wiem jak do tego podejść który wtrysk dać do odstrzału czy może wszystkie pod pach i do serwisu żeby sprawdzili na profesjonalnym sprzęcie.

Powiedzcie gdzie w warszawie można się wybrać na taki test wtryskiwaczy.

Pokaż załącznik fes.rar

bo pewnie jakaś końcówka jest do wymiany tylko nie wiem jak do tego podejść który wtrysk dać do odstrzału czy może wszystkie pod pach i do serwisu żeby sprawdzili na profesjonalnym sprzęcie.

A, nie możesz się chwile powstrzymać ? Pojeździć na tym. Przecież w wyniku złego działania (spalania) na wtryskach mogły postać i pewno postały osady. Dolej jakiegoś czyściciela na jeden bak. Potem 2T na drugi bak. I fopiero potem sprawdź jak to wygląda.
Chyba, że nie masz co zrobić z kasą... :)

Podkładki dałeś nowe ?

Ostatnia edycja:
Podkładki dałeś nowe ?

tak nowe podkładki, a powiedz mi czy wtrysk przykręca się tylko śrubą czy jeszcze jakoś się je wbija jakimś narzędziem w gniazdo bo jakoś nie ufam tej małej śrubce że wystarczająco mocno dociśnie wtrysk (a z moimi zdolnościami to dziwie się ze jej nie ukręciłem:)) dlatego teraz ciągle zaglądam czy nic nie cieknie.

Coś takiego dolej w instrukcji jest, że opakowanie na 70lt ON ale napisane jest również o podłączenie bezpośrednio wiec pomyślałem, że jak się zaświeci rezerwa to będzie około 7lt wtedy wleje całą puszkę i będę jeździ z 50 km tylko muszę sobie banieczkę z ropą włożyć do bagażnik bo rezerwa w 159 jest dziwna.
http://www.liqui-moly.pl/features/k...page=flypage.tpl&product_id=42&category_id=17

tak nowe podkładki, a powiedz mi czy wtrysk przykręca się tylko śrubą czy jeszcze jakoś się je wbija jakimś narzędziem w gniazdo bo jakoś nie ufam tej małej śrubce że wystarczająco mocno dociśnie wtrysk (a z moimi zdolnościami to dziwie się ze jej nie ukręciłem) dlatego teraz ciągle zaglądam czy nic nie cieknie.

Tak. Przykręca się tylko tą śrubą na odpowiedni moment i niczym nie wbija, bo możesz go tak uszkodzić. Ale jedną z najistotniejszych rzeczy oprócz wymiany uszczelki jest żeby dokładnie (podkreślam) wyczyścić gniazdo wtryskiwacza. W przeciwnym razie cały syf zgarniesz pod nową podkładkę i cała roboto o d... rozbić.

tak nowe podkładki, a powiedz mi czy wtrysk przykręca się tylko śrubą czy jeszcze jakoś się je wbija jakimś narzędziem w gniazdo bo jakoś nie ufam tej małej śrubce że wystarczająco mocno dociśnie wtrysk (a z moimi zdolnościami to dziwie się ze jej nie ukręciłem:)) dlatego teraz ciągle zaglądam czy nic nie cieknie.

Niektórzy podkładki przed założeniem zmiękczają poprzez ich przegrzanie. Normalnie nad palnikiem podgrzewają do momentu jak podkładka zmieni kolor. Faktycznie wtedy miedź mięknie. Ale ja za żadnym razem tego nie robiłem.
Wtrysk dokręć kluczem dynamometrycznym.

Witam,

Jakie oznaczenie (nr seryjny/katalogowy) powinna mieć końcówka wtryskiwacza do silnika 2.4 210 ps?

Pytam, ponieważ mam pewne wątpliwości. Oryginalnie zamontowane były końcówki z oznaczeniem DLLA 148 P 1660 (jest to oznaczenie wygrawerowane na samej końcówce). Bosch, w którym regenerowałem wtryskiwacze twierdzi, że końcówki o numerach DLLA 148 P 2279 są prawidłowe. Numer katalogowy końcówki proponowanej przez Bosch to 0 433 172 019.

Czy moje wątpliwości są uzasadnione, czy to po prostu paranoja :rolleyes:?

Pozdrawiam.

Vectra C CDTI 120KM

Silnik nagrzany, bieg jałowy, EGR ~32%, ciśnienie 0,3MPa(tu dziwne że pokazuje w MPa zamiast kPa ale ważne że zadane i zmierzone takie samo, przynajmniej z dokładnością jaką wyświetla), obroty 850 +/-2

Cylinder +/-korekta
(1) -2
(2) -1
(3) +2,5
(4) +0,5

Na zimnym silniku 3 cylinder do +5 dochodzi i silnik nierówno pracuje.

Myślicie że na ten 3 cylinder 2T coś da?

Jest sens zalać 2T i przed wyjeżdżeniem całego baku jechać na JetClean LM(w KrK obecnie z 1 dniowym wyprzedzeniem w Feuvert 179zł)? Generalnie ta usługa to prawie rozpylacz który prawdopodobnie się kończy stąd wątpliwości.

Panowie mam problem na jednym cylindrze mam korektę + 5,6 na zimnym około 2,5 na ciepłym silnik szarpie czasami wtryski sprawdzone są ok, wychodzi na to iż mam kompresje do dupy co mogło spowodować taką sytuacje ? jestem w trakcie ściągania głowicy. Klapy w kolektorze są nie urwały się. Czy wystarczy wymiana samych pierścieni ? czy muszę robić remont kapitalny ? (tłoki itd)

Alfa 159 2,4 2006 przebieg 175tyś (oryginalny pewny)

Dodam iż auto nie bierze ani grama oleju

Ostatnia edycja:
jako, że chciałbym poprawić trochę prace wtrysków jakiej firmy olej 2T najlepiej dolać do baku?

Jaką ilość wlać na pełny zbiornik czyli 70l ;)

Jeśli nie bierze oleju, nie dmucha do "wody", nie ma dużych przedmuchów, to najpewniej zawory. Ale "nigdy nie mów nigdy" ;)
A korekty na cylindrach obok jak wyglądają ?

Jeśli nie bierze oleju, nie dmucha do "wody", nie ma dużych przedmuchów, to najpewniej zawory. Ale "nigdy nie mów nigdy" ;)
A korekty na cylindrach obok jak wyglądają ?

a co z zaworami ? trzy są w okolicach 0,5 jeden na +5,6 kolejny na minusie cos około 5 (wnioskuje że próbuje wyrównać tego z +). Nie wiem jak mechanik mierzył mi kompresje ale mówi ze wszystkie cylindry są w okolicy 22 (nie wiem w jakich jednostkach to się podaje) a wydaje mi się że w 2,4 ma być to 28 (gdzieś tak na forum ktoś podał) chyba że źle mechanik mi zmierzył tą kompresje.

Dałem wtryski do sprawdzenia - wszystkie sprawne :/ Dokładniej - wszystkie przechodzą testy, ale są różnice przy dwóch, które są minimalnie słabsze (ale ciągle maszyna kwalifikuje je jako działające). Powoli kończą mi się pomysły. EGR niedawno zmieniany, ciśnienie w cylindrach ok, przepływomierz wymieniony. Jeżdżę od jakiegoś czasu na STP (jeszcze zanim dałem wtryski do sprawdzenia) i ostatnio pojawia się u mnie dymek przy odpalaniu i czasami silnik momentalnie gaśnie po odpaleniu: http://www.youtube.com/watch?v=XSiZ_MKhCRw
Co jeszcze mógłbym sprawdzić? Dzisiaj rano trzy razy podgrzałem świece zanim zapaliłem i dymu nie było, pojawił się dopiero później, ale w naprawdę śladowych ilościach. Minus był taki, że rozrusznik kręcił trochę dłużej. Na forum alfaowner.com przeczytałem, że ktoś z takim problemem miał wprowadzane modyfikacje właśnie jeśli chodzi o podgrzewanie świec żarowych. Macie jakieś pomysły? Poza dymkiem, dłuższym kręceniem rozrusznika i sporadycznym trzęsieniem (widać na filmie po pierwszej próbie odpalenia), nie mam żadnych problemów z silnikiem.

Magil - dzięki za sugestie. Widziałem tamten wątek i też biorę pod uwagę rozrusznik/wymianę świec żarowych, bo ostatnia zima to było dla mnie niezłe wyzwanie ;) Czy taki dymek przy problemach z kolektorem/klapami pojawia się tylko przy odpaleniu?

a co z zaworami ? trzy są w okolicach 0,5 jeden na +5,6 kolejny na minusie cos około 5 (wnioskuje że próbuje wyrównać tego z +). Nie wiem jak mechanik mierzył mi kompresje ale mówi ze wszystkie cylindry są w okolicy 22 (nie wiem w jakich jednostkach to się podaje) a wydaje mi się że w 2,4 ma być to 28 (gdzieś tak na forum ktoś podał) chyba że źle mechanik mi zmierzył tą kompresje.

Najlepiej, by było jakbyś zamieścił logi.
Jeśli jest coś nie tak z kompresją, to ECU będzie wydłużał czas wtrysku. Ale jeśli kompresja będzie równie zła na każdym cylindrze, to korekty też będą w miarę równe.

- - - Updated - - -

i też biorę pod uwagę rozrusznik/wymianę świec żarowych, bo ostatnia zima to było dla mnie niezłe wyzwanie ;)

Białawy dymek przy odpalaniu może być oznaką, że że ta zima będzie jeszcze większym wyzwaniem :)
A poważnie, to jedną z możliwości jego pojawiania się jest też utrudnione spalanie ON w zbyt zimnym cylindrze. Świece żarowe mogą niedomagać ale jeszcze w takim zakresie, że nie jest to sygnalizowane błędem.
Taki dymek ma wtedy ostry, gryzący zapach.

logów teraz nie pokaże bo mam auto u mechanika. Niby w poniedziałek będzie miał ściągniętą głowice (ciekawe czy uda mu się ją ściągnąć bez rozbierania całego przodu auta). Chcę pojechać do niego zobaczyć jak już będzie miał ściągniętą głowice na co mam zwrócić uwagę ?

Vectra C CDTI 120KM

Silnik nagrzany, bieg jałowy, EGR ~32%, ciśnienie 0,3MPa(tu dziwne że pokazuje w MPa zamiast kPa ale ważne że zadane i zmierzone takie samo, przynajmniej z dokładnością jaką wyświetla), obroty 850 +/-2

Cylinder +/-korekta
(1) -2
(2) -1
(3) +2,5
(4) +0,5

Na zimnym silniku 3 cylinder do +5 dochodzi i silnik nierówno pracuje.

Myślicie że na ten 3 cylinder 2T coś da?

Jest sens zalać 2T i przed wyjeżdżeniem całego baku jechać na JetClean LM(w KrK obecnie z 1 dniowym wyprzedzeniem w Feuvert 179zł)? Generalnie ta usługa to prawie rozpylacz który prawdopodobnie się kończy stąd wątpliwości.

Zalany Orlen Platinium 2T Moto(około 250ml/bak, niestety sporo go rozlałem :P), przejechane 330km trasy:

(1) - 1,4
(2) - 1,8
(3) + 1,4
(4) + 2,1

Ciekawa sprawa :P Dam znać po wypaleniu całego baku jak to wygląda ;)

Amortyzatory
Powrót