[159] Korekty wtrysków

dzięki za szybką odpowiedz, powiedz czy te wszystkie parametry mierzyć na jednym wspólnym wykresie? nie będzie za dużo kresek? czekam na odp i idę do auta zrobię parę km i wrócę z wynkami. Dodam jeszcze że jak silnik jest bardzo nagrzany to dymienie z mocno czarnego przechodzi w takie szarawe jak by mieszanka biało-szaro-czarnego.

Tak, razem. Chodzi o porównanie ich w czasie. Ważny jest pomiar na 4 lub 5tym biegu od około 2000 obr. z pedałem w podłodze do... czerwonego :) I trochę miejskiej jazdy. Dobrze by było jakbyś też na czwartym biegu jadąc na prostej depnął pedał na 100% do 2500 obr. do 3500 obr. i przy 3500 odpuścił. Tak z dwa trzy razy ale mierząc tylko ciśnienia doładowania z overboostem.

Wróciłem i zamieszczam pliki z prób drogowych mam wrażenie, że wtryskiwacz nr 4 do wymiany. Gdy auto dochodzi do 4000 brakuje mocy odcina, mocno dymi ciśnienie doładowania spada. Takie trochę dziwne. Auto nie bierze oleju i super wkręca się na obroty największym problemem jest ten start i rzucanie jak by na jeden cylinder nie palił.

Plik rar z testówPokaż załącznik Forum fes.rar

Ostatnia edycja:
Wróciłem i zamieszczam pliki z prób drogowych mam wrażenie, że wtryskiwacz nr 4 do wymiany. Gdy auto dochodzi do 4000 brakuje mocy odcina, mocno dymi ciśnienie doładowania spada. Takie trochę dziwne. Auto nie bierze oleju i super wkręca się na obroty największym problemem jest ten start i rzucanie jak by na jeden cylinder nie palił.

Jeśli chodzi o turbo. Nie wygląda na to aby można się było czegoś przyczepić. Problem jest z overboostem ale nie na tyle aby na niego zwalać winę, za wadliwe działanie silnika, a dokładnie o to, że dymi. Po prostu albo overboost jest lekko przybrudzony albo ten kto robił soft nie wiedział co się robi przy wycinaniu DPF-a.

Poniżej widać jak overboost faluje. To najczęściej efekt po wycięciu DPF i nie skorygowaniu N75

overboost-gaz.jpg
Potem są takie oto krzaki na doładowaniu:

turbo.png
Takie krzaki występują też na wykresie powietrza:
powietrze.png

nie mniej da się z tym jeździć. Najwyżej będziesz miał na autostradzie efekt przyśpieszania i zwalniania (jakby sprzęgło ślizgało)

Ale to poniżej, to już nie jest takie wesołe. Wygląda na to, że czwarty się przyciera, a reszta idzie na minus aby wyrównać to co robi czwarty.

korekty.jpg

Teraz kwestia jest czy jest to faktycznie tylko problem przycieraniu wtrysku, czy problem silnika (a dokładnie cylindra). Konieczne by było zamienienie wtrysków miejscami np. 3 i 4 i zrobienie logu, czy zła korekta poszła za wtryskiem. Jeśli poszła, to winny jest wtrysk i być może pomoże mu zwiększenie smarowności ON przez dodanie 2T. Jeśli korekta nie pójdzie za wtryskiem, to jest gorsza sprawa. Uszczelka pod głowicą, głowica, tłok, pierścień lub zawory.
Mam teraz nadzieję, że jestem złym prorokiem i źle łączę fakty, że ten biały dymek to efekt złej kompresji na czwartym cylindrze.
Więc jeśli to nie wtrysk, to zrób pomiar kompresji na cylindrze.

P.S. Kto ci robił soft ?

Ostatnia edycja:
Dzięki za wyczerpującą odpowiedz naprawdę sporo mi to wyjaśniło bo mam taki efekt jak ślizgające sprzęgło "jedzie-zwalnia-jedzie-zwalnia" te testy robiłem na ekspresówce i kawałku A2 wiec prędkości były różne od 80 do 180km/h.
Ale tego problemu raczej nie rozwiąże ewentualna wymiana wtryskiwacza?

Co do softu to wgrywał znajomy elektryk ale on tylko zgrał moją oryginalną wysłał do człowieka co robi mapy(niewiem kto:( ) i potem przerobioną wgrał do sterownika oczywiście potem jeszcze były dwie poprawki i ostatecznie chodziło to całkiem całkiem trochę dymu było od wgrania ale podobno bez dpf i katalizatora troszkę dymić może. Myślę ze już z 10000km zrobiłem od softa.

Powiedz mi jeszcze @sdero czy nie lepiej było by kupić coś takiego:
http://allegro.pl/tester-manometr-do-pomiaru-cisnienia-oleju-diesel-i3452304460.html
zmierzyć kompresje we wszystkich cylindrach, a wtedy ewentualnie jak wszystko wyjdzie ok to wymienić końcówkę wtryskiwacza w "czwórce"
Łatwiej będzie mi wymontować 2 - 3 świece żeby porówna sprężania niż wtryski zamieniać.

Czy test przelewowy ma sens bo przymierzałem się żeby jutro zrobić?

Ewentualnie może ktoś w Warszawie ma taki zestaw do sprawdzania ciśnienia i byłby chętny na test.

@sdero wielkie dzięki za zainteresowanie się tą sprawą.

- - - Updated - - -

pomyłka ten tester co dodałem lin jest do ciśnienia oleju, a nie kompresji. Do kompresji kosztuje min 200zł wiec chyba przełożę wtryski. Powiem szczerze, że przeczytałem wszystkie posty ale tyle było pytań odnośnie programowania i się już pogubiłem czy trzeba coś przestawiać w kompie żeby przełożyć na chwile wtryski w celu sprawdzenia korekt? Mam tylko kabel kkl wiec jest ograniczony i nie spotkałem się tam z opcją przypisywania wtrysku do cylindra.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedz naprawdę sporo mi to wyjaśniło bo mam taki efekt jak ślizgające sprzęgło "jedzie-zwalnia-jedzie-zwalnia" te testy robiłem na ekspresówce i kawałku A2 wiec prędkości były różne od 80 do 180km/h.
Ale tego problemu raczej nie rozwiąże ewentualna wymiana wtryskiwacza?

Nie, to nie rozwiąże problemu. To kwestia softu w ECU.

Co do softu to wgrywał znajomy elektryk ale on tylko zgrał moją oryginalną wysłał do człowieka co robi mapy(niewiem kto:( ) i potem przerobioną wgrał do sterownika oczywiście potem jeszcze były dwie poprawki i ostatecznie chodziło to całkiem całkiem trochę dymu było od wgrania ale podobno bez dpf i katalizatora troszkę dymić może. Myślę ze już z 10000km zrobiłem od softa.

Logował chociaż coś, czy tak "na czuja" to było robione ?

Czy test przelewowy ma sens bo przymierzałem się żeby jutro zrobić?

Nie, nie ma sensu test przelewowy. Masz korekty i to po nich powinieneś diagnozować problem w CR z EDC16 i wyżej. Ale o tym już tyle pisałem, że wybacz ale po prostu mi się już nie chce powtarzać ;)

- - - Updated - - -

pomyłka ten tester co dodałem lin jest do ciśnienia oleju, a nie kompresji. Do kompresji kosztuje min 200zł wiec chyba przełożę wtryski. Powiem szczerze, że przeczytałem wszystkie posty ale tyle było pytań odnośnie programowania i się już pogubiłem czy trzeba coś przestawiać w kompie żeby przełożyć na chwile wtryski w celu sprawdzenia korekt? Mam tylko kabel kkl wiec jest ograniczony i nie spotkałem się tam z opcją przypisywania wtrysku do cylindra.

W FES/MES masz opcję wpisywania numerów. Same numery masz na cewkach wtryskiwaczy. Po zamianie przepisz to w MES.
P.S. Wcześniej kup sobie miedziane podkładki pod wtryski. To nie wielki wydatek, a gwarantuję ci, że stare nie będą trzymać.

A! Moment ! Czy aby ten czwarty wtrysk nie puszcza na podkładkach ? Nie słychać czasem cykania pod wtryskiem ? Zobacz tutaj http://tinyurl.com/7lmwvzu

Ostatnia edycja:
A! Moment ! Czy aby ten czwarty wtrysk nie puszcza na podkładkach ? Nie słychać czasem cykania pod wtryskiem ? Zobacz tutaj http://tinyurl.com/7lmwvzu
Właśnie wróciłem mocna latarka i oglądałem gniazda wtrysków - jest sucho (piach i kurz)

W FES/MES masz opcję wpisywania numerów. Same numery masz na cewkach wtryskiwaczy. Po zamianie przepisz to w MES.
P.S. Wcześniej kup sobie miedziane podkładki pod wtryski. To nie wielki wydatek, a gwarantuję ci, że stare nie będą trzymać.
Czy dla zrobienia korekt muszę przepisywać wtryski?

Nie, to nie rozwiąże problemu. To kwestia softu w ECU.
@sdero czy może zajmujesz sie naprawianiem softów po przejściach, oryginał zgrany ze sterownika mogę mieć bo mówił, że przechowuje zawsze.

Logował chociaż coś, czy tak "na czuja" to było robione ?
Oczywiście autko było sprawdzane tyle, że nie w FES-ie a na jakimś profesjonalnym sprzęcie.

Tyle, że samochód przed wycięciem miał podobne objawy na wysokich obrotach jedzie-zwalnia-jedzie-zwalnia ale wtedy wyszło ze to wina filtra ze za duże ciśnienie robi się przed filtrem i odcina. Po wycięciu było znaczeni lepiej. Nierówna praca po zapaleniu to dopiero tak od 2-3tyś. km.

Właśnie wróciłem mocna latarka i oglądałem gniazda wtrysków - jest sucho (piach i kurz)
Czy dla zrobienia korekt muszę przepisywać wtryski?
Oczywiście autko było sprawdzane tyle, że nie w FES-ie a na jakimś profesjonalnym sprzęcie.
Tyle, że samochód przed wycięciem miał podobne objawy na wysokich obrotach jedzie-zwalnia-jedzie-zwalnia ale wtedy wyszło ze to wina filtra ze za duże ciśnienie robi się przed filtrem i odcina. Po wycięciu było znaczeni lepiej. Nierówna praca po zapaleniu to dopiero tak od 2-3tyś. km.

Odpal rano, jak będzie zimny i posłuchaj. Potem na ciepłym niech ktoś przygazuje, a ty nasłuchuj na czwartym.
Tak, do zrobienia korekt musisz przepisać wtryski. Inaczej korekty się rozjadą.
Zatkany w stanie agonii DPF czy jego brak po wycięciu to podobna sytuacja tyle, że w drugą stronę, więc i efekt jest podobny. To się koryguje.

To się koryguje

W jaki sposób czy muszę jechać do magików którzy robią chipy i wydać tyle co za zrobienie chip od zera.
Czy może ktoś z was potrafi analizować mapy jak bym podesłał oryginalną i przerobioną dla wtajemniczonych pewnie błąd od razu będzie widoczny.

Jutro rano będę słuchał, a po południu zamieniam wtrysk i od razu zamieszczę logi, mam nadzieje, że to tylko wtrysk, a nie remont silnika. Bo jak coś to śliczna 159 na sprzedaż stan idealy, kupiona od niemieckiego emeryta:D:D:D

W jaki sposób czy muszę jechać do magików którzy robią chipy i wydać tyle co za zrobienie chip od zera.
Czy może ktoś z was potrafi analizować mapy jak bym podesłał oryginalną i przerobioną dla wtajemniczonych pewnie błąd od razu będzie widoczny.

Jutro rano będę słuchał, a po południu zamieniam wtrysk i od razu zamieszczę logi, mam nadzieje, że to tylko wtrysk, a nie remont silnika. Bo jak coś to śliczna 159 na sprzedaż stan idealy, kupiona od niemieckiego emeryta:D:D:D

Nie panikuj, tylko najpierw sprawdź ;)
To powyżej to tylko ukierunkowanie gdzie warto poszukać, a nie definitywna diagnoza. Może się okazać, że powodem jest jakaś "popierdółka".

Odnośnie falowania, to jeśli powodem jest mapa, to powinien ja poprawić ten kto ja robił. Oczywiście poprawka w ramach gwarancji.

Ostatnia edycja:
U mnie na dzień dzisiejszy korekty wyglądają tak, jak na zdjęciu poniżej. Zamierzam spróbować to wyrównać na początek olejem 2T. Kupiłem Orlen Platinum Moto 2T. Sądzicie, że przy takich korektach da radę coś zdziałać ? Pomiar robiłem na wolnych obrotach, ze zwiększaniem gazu na 1 cylindrze korekta maleje. Z drugiej strony widzę, że jeden jest na "+", a drugi na "-".

98.jpg

Ostatnia edycja:
Wygląda na to, że wtrysk nr 2 niedomaga. Próbowałeś z STP?
Stosowałem u siebie 2T i faktycznie korekta plusowa zeszła z 1.2 na poniżej 1. Jestem ciekawy czy przy takich korektach jak Twoje będzie bardziej spektakularny efekt :)

Magil, na razie kupiłem 2T. Nie stosowałem jeszcze w aucie nigdy STP. Z tego, co pisał bodajże kolega @sdero nie jest dobrze robić taki mix i stosować jednocześnie 2T i preparat do czyszczenia. Może będę robił po kolei i patrzył, co się dzieje. Na cuda nie liczę, ale może coś się poprawi. Z tym, że chce zaznaczyć że auto mi nie dymi, obroty nie falują i jedzie jak trzeba.

Zamieniłem wtryskiwacze oczyściłem gniazda nowe podkładki wtryski wyczyściłem końcówki moczyłem chwile w WD40

Tak jak pisałeś zamieniłem 4 z 3 liczą, że pierwszy jest od rozrządu.

Odpowiednio zamieniłem kody wtrysków w FESie. Jedynie co mnie zdziwiło to dwa wtryski wyjąłem w 10min aż dziwnie lekko szło.

Poniżej zamieszczę folder z logami. Niestety nie rozumiem tych wyników :( mam wrażenie ze mniej dymi i trochę równiej chodzi na wysokich obrotach jutro rano zobaczę czy będzie telepało po odpalenie. Lecz to są nie pełnie wrażenie był duży ruch na ulicy i nie miałem gdzie się rozpędzić dziś wieczorem nie mogę wiec jutro dokładnie jeszcze pomierzę.

Z nowych pomiarów wg mnie teraz wtrysk nr1 jest do sprawdzenie.

Po przejechaniu jakiś 20km sprawdzałem czy nic nie cieknie i jest sucho.

Pokaż załącznik forum fes 2.rar

Zamieniłem wtryskiwacze oczyściłem gniazda nowe podkładki wtryski wyczyściłem końcówki moczyłem chwile w WD40

Tak jak pisałeś zamieniłem 4 z 3 liczą, że pierwszy jest od rozrządu.

Odpowiednio zamieniłem kody wtrysków w FESie. Jedynie co mnie zdziwiło to dwa wtryski wyjąłem w 10min aż dziwnie lekko szło.

No ! I niebo, a ziemia :)
Jak widzisz wszystko się poprawiło. Nie jest jeszcze ideał ale też nic strasznego.
Czyli ani to nie sprawa wtrysku, bo nie poszła korekta za nim. Ale też nie sprawa cylindra, bo korekta nie została. Po prostu pod wtryskiem puszczało i tyle. Pewno za jakiś czas miałbyś na wierzchu koło wtrysku czarną masę.
Patrzyłeś jak wyglądały gładzie pod podkładkami ? Czysto i gładko tam było ? Brud żaden nie został ? Podkładki nowe założyłeś ?

- - - Updated - - -

Czyli jak pierwszy winny i jest na plusie to rozumiem, że wskazane jest stosowanie 2T ?
Tak, jak przyciera, to 2T.

Podkładki nowe wszystko dokładnie wyczyszczone, wtryski czyściłem papierem 1500 oprócz końcówek je moczyłem w wd 40 i sprężarką przedmuchiwałem.

Pod podkładkami czyściutko i ładnie się błyszczało po poświeceniu latarką.
jutro jeszcze będę testował dymienie itd i zdam relacje dzisiaj niestety muszę uciekać.

Jaki drugi nie domaga ? Jak byk pierwszy, a reszta wyrównuje.
Zasugerowałem się tym, że korekta pierwszego wtrysku spada podczas, gdy korekta ujemna drugiego wtrysku utrzymuje się na stałym poziomie. Wygląda to właśnie tak, jakby pierwszy wtrysk korygował drugi... No ale dobrze wiedzieć na przyszłość :)

@sdero rzuć okiem na moje ostatnie posty tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/159...cie_falowania_obrotow_na_biegu_jalowym-3.html, nie chcę się dublować, a potrzebuję porady.

Panowie wrzucam logi z mojego 2.0 Multijet według mnie wyglądają całkiem nieźle, jedynie wtrysk na pierwszym cylindrze trochę odstaje od reszty.

http://www.sendspace.pl/file/0d226f301676c1c8dcdb054

Przy okazji może ktoś mi przerobić ten plik logów?? Czytam i próbuje go przerobić według instrukcji ale ciągle wychodzą mi jakieś głupoty (używam open office).

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót