• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

U mnie korekty wyglądają tak:
attachment.php

Robić coś z tym? Np wymieniać końcówkę wtrysku ? Klapek wirowych nie mam, i żadna nie wpadła do cylindra przed pozbyciem się nieszczelnego kolektora z klapami.

Załączniki

• korekty.jpg
    korekty.jpg
    48.1 KB · Wyświetleń: 1,079
Robić coś z tym? Np wymieniać końcówkę wtrysku ? Klapek wirowych nie mam, i żadna nie wpadła do cylindra przed pozbyciem się nieszczelnego kolektora z klapami.
Jeśli to jest maksymalna korekta to pojeździj trochę z dodatkiem oleju 2T do paliwa. A jeśli to nie pomoże to wtedy dopiero wymień końcówkę.

Jeśli jeden wtrysk zawsze jest na minusie a przy obciążeniu 5 bieg obroty 2500 nawet do -3,4 na jałowym w granicach do -1,1 przy wyłączone klimie -0,7 to znaczy się że wtrysk leje? Czy jeśli odstawienie 2t to powinno być lepiej? (gorsze smarowanie)Pozostałe wtryskiwacze pokazują prawidłowo blisko zera tz po logach widać że pozostałe go koryguja

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Ma ktoś informacje z jakim momentem powinny być dokręcone łapy mocujące wtryskiwacze? Nie mogłem się tego doszukać nigdzie. Piekła mi jedna przy dokręcaniu. Nie chce rozwalić nowej.

Wysłane z mojego Lenovo S650 przy użyciu Tapatalka

Ma ktoś informacje z jakim momentem powinny być dokręcone łapy mocujące wtryskiwacze? Nie mogłem się tego doszukać nigdzie. Piekła mi jedna przy dokręcaniu. Nie chce rozwalić nowej.

Przed montażem wtryskiwacza należy bardzo dokładnie wyczyścić jego gniazdo w głowicy (miejsce styku z podkładką ma być białe) i dać nową podkładkę, jak nie ma nowej, to starą zagrzać do"czerwoności" i dać jej powoli ostygnąć. Jak tego nie zrobisz, to zazwyczaj dokręcanie na siłę, w celu uszczelnienia uciekającej kompresji kończy się urwaniem łapy.

Miałem wyczyszczone. Poprostu mam za dużo pary :-)

Zmieniłem wtryski ale fes nie chciał mi przypisać nowych numerów. Ktoś wie dlaczego? Fes 2.6 full.

Czasem ELM nie jest w stanie tego zrobić. U mnie potrafił to zrobić tylko KKL.

Tak, wyciek paliwa. Do wtryskiwacza paliwo doprowadzone jest stalową rurką której łaczenie też moż być nieszczelne. Mamy spadek cisnienia paliwa i korektę.

A! O to chodziło. Żle to zrozumiałem :)

- - - Updated - - -

20 Nm w zupełności wystarczy.

25Nm jak dobrze pamiętam. Łatwo to przekręcić bez klucza dynamometrycznego :(

Panowie powiedzcie mi bo nie uzyskałem odpowiedzi jeśli na jednym wtrysku jest tendencja na minus pozostałe starają się go skorygować to czy można wykluczyć spadek kompresji. Czy spadek kompresji po korekcie minus jest możliwy?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Ok to spróbuję kkl em :-)

Mam pytanko. Zmieniłem miejscami 2 wtryski ale nie przypisalem im numerów. Po odczytaniu korekt były nad takie same jak przed podmianą. Podmiana drugiego z trzecim. Czy bez przypisania komputer myślał że są na swoich pierwotnych miejscach?
A drugie pytanko to co może być przyczyną jeśli podczas jazdy przy obrotach poniżej 1500 korekty na wszystkich wtryskach są ponad 5

Kolego musisz przypisać nr wtryskowe. Potem zresetować ustawienia a następnie pojeździć aby to się wszystko postawiło.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

No właśnie co masz na myśli mówiąc zresetować?

Reset ustawień autoadaptacyjnych. W tej samej zakładce co procedura kodowania wtryskiwaczy.

Amortyzatory
Powrót