[159] Korekty wtrysków

Miałem to samo, podobne korekty. Korekty poprawiły się po dwukrotnym użyciu dodatku STP do paliwa. Ponadto zrobiłem wszystko co bardziej doświadczeni użytkownicy (to auto mam od marca) mi zalecali: usunąłem DPF, zaślepiłem EGR (łącznie z usunięciem programowym) - i nic to nie dało. Wymieniłem kolektor na taki pozbawiony klap - wszystko jak ręką odjął. W końcu mam przyjemność z jazdy. Jak poczytasz moje posty w innych, pokrewnych tematach, to zobaczysz, że u mnie w kolektorze klapy nie były zatarte ale na ich ośkach były luzy i przedmuchy.

dzis sprawdzalem swoje korekty i wszystkie wtryski sa OK.Dwa cos w granicach 0.75-0.80 i dwa ok. - 0.65. Cisnienie paliwa na listwie mam deczko za male bo z tego co mi kolega mowil powinno byc ok.300 a u mnie ok.270-280

Jak mam zinterpretować ten wykres? Silnik rozgrzany, w pewnym momencie zwiększyłem obroty do 1500.
korekty.JPG

A ja wlałbym 2T i pewno ta czwórka zeszła by na ziemię po jednym, dwóch bakach.

Słuchajcie, możecie mi podpowiedzieć czy takie wartości korekt wtrysku wskazują na zużycie końcówek wtryskiwaczy czy może jeszcze nie ma się czym martwić?
Wykres z ok. 12 kilometrowej trasy przez miasto. Po rozgrzaniu silnika, przy staniu na światłach, korekty wtrysku dwóch wtryskiwaczy strasznie się rozjeżdżają.

Dodam, że ilość pobranego powietrza zgadza się z wartością oczekiwaną w całym zakresie obrotów, ale, za to, występuje przeładowanie w całym zakresie obrotów.
Czujnik ciśnienia i overboost nie były nigdy czyszczone, co w sumie może tłumaczyć przeładowanie. Przebieg 145kkm

Od tygodnia jeżdżę na paliwie z dodatkiem LM Diesel Spulung, ale póki co różnicy w wartościach korekt nie ma.

P.S. Wiem, że z Fiatem na forum Alfy nie wypada, ale mój silnik nie jest popularny na forum Fiata..

Pozdrawiam

Załączniki

• ciśnienie doładowania.jpg
    ciśnienie doładowania.jpg
    101.5 KB · Wyświetleń: 300
  • Korekty wtrysków.jpg
    Korekty wtrysków.jpg
    120.9 KB · Wyświetleń: 343
Czy ja tam dobrze widzę, że przez 12km silnik osiągnął temperaturę tylko 76 stopni? Masz dobry termostat?

Czy ja tam dobrze widzę, że przez 12km silnik osiągnął temperaturę tylko 76 stopni? Masz dobry termostat?

Na 100% nie jestem pewien, że termostat jest sprawny, ale napiszę co wiem. Chłodnica pracuje we wszystkich 3 stanach: 0/I/II. I z tego co pamiętam, ten silnik od zawsze wolno się nagrzewał.
Jako, że paliwo drogie jest, nie przeginam z gazem niepotrzebnie, a i w dniu pomiaru było ok. 13 st na dworze, więc może dlatego silnik nie rozgrzał się do końca.
Aha no i najważniejsze, wskazówka na desce rozdzielczej zazwyczaj pokazuje 90st. po dłuższej jeździe.

Ostatnia edycja:
Z tego co widzę temperatura Ci tam momentami spada, tak się dziać nie powinno. powinna piąć się do góry aż osiągnie 90stopni i tam już sobie na stałe zostać. Jutro pojadę do pracy i jak nie zapomnę pokaże Ci jak wygląda wykres temperaturą z dobrym termostatem. 4-5km i będzie nagrzany. Przy okazji przetestuje korekty u siebie.

Cześć.

Możecie mi podpowiedzieć, czy kablem typu K + D CAN zczytam korekty wtrysków i pozostałe wartości? W Alfie 159

Zwróciłem dzisiaj rano uwagę na temperaturę silnika. I tak przy 12km trasy do pracy, silnik rozgrzał się dopiero po ok. 10km. Rozgrzał się wg. wskazówki na desce rozdzielczej, bo MES pokazywał wartość maksymalną 81st.
Wskazówka ruszyła się przy ok 50st wg komputera, a oczekiwany pionowy stan osiągnęła przy ok 78-81st wg komputera.

Pytanie: czy jest to uszkodzenie termostatu, czy źle wyskalowany wskaźnik temp na desce oraz czy ma to wpływ na korekty wtrysków ?

Załączniki

• temp silnika.jpg
    temp silnika.jpg
    184.9 KB · Wyświetleń: 338
Sprawdziłem jak to u mnie z rozgrzewaniem silnika. Początkowa temperatura 16 stopni, 90 stopni osiągnięte po 4km i tak już do końca 25km trasy, zarówno według wskaźnika jak i komputera. Korekty sprawdza się na silniku rozgrzanym, więc może jakiś tam wpływ ma.

- - - Updated - - -

Moim zdaniem termostat u Ciebie niedomaga niezależnie od tych różnic we wskazaniach. Może lepiej niech ktoś jeszcze ktoś inny się w tym temacie wypowie

Ostatnia edycja:
Sprawdziłem jak to u mnie z rozgrzewaniem silnika. Początkowa temperatura 16 stopni, 90 stopni osiągnięte po 4km i tak już do końca 25km trasy, zarówno według wskaźnika jak i komputera. Korekty sprawdza się na silniku rozgrzanym, więc może jakiś tam wpływ ma.

- - - Updated - - -

Moim zdaniem termostat u Ciebie niedomaga niezależnie od tych różnic we wskazaniach. Może lepiej niech ktoś jeszcze ktoś inny się w tym temacie wypowie

Masz rację. 10 km na zagrzanie silnika, to zdecydowanie za dożo. A i tak jak dobrze widzę, to osiągnięta jest temperatura 81 stopni. Tym bardziej przy obecnych temperaturach na zewnątrz. riwo - twój silnik się cały czas rozgrzewał, a nie był nagrzany. Gdyby był rozgrzany ze sprawnym termostatem, to obserwowalibyśmy oscylację temperatury. Wykres bardziej pokazuje skuteczność działania chłodnicy niż termostatu. Dosłownie widać kiedy mniej mu deptałeś ;)

P.S. logi podawaj jako pliki csv, bo wtedy lepiej jest je analizować.

Dzięki za pomoc. :)
Będę działał z termostatem w najbliższym czasie, a przy okazji przeczyszczę overboosta i czujnik ciśniena.

A ja dziś też sobie posprawdzałem korekty wtrysków w mojej GT i generalnie wierzyć mi się nie chce, wyniki są bardzo dobre. Obecnie przebieg 224tys.
Test zrobiłem na zagrzanym silniku 90st. na biegu jałowym. Jakieś 1500km temu zacząłem zalewać do paliwa millers oils diesel eco max.
Nic mi nie wiadomo na temat jakoby poprzedni właściciel wymieniał wtryski. A mam dziwne objawy, po odpaleniu rano jak jest chłodna noc i tak mniej więcej z 10stopni na dworze to czuje mrowienie na pedałach, po zagrzaniu silnika objaw znika, różnie też czasami odpalał dlatego też podejrzewałem którąś końcówkę. Zastanawiają mnie natomiast same 0, które momentami występują

logi w pliku: http://www.sendspace.pl/file/5562175e2b97178b00efa66

Ostatnia edycja:
Panowie możecie mi powiedzieć bo chce sobie zakodować wtryski Fiatecuscan i teraz który wtrysk jest pierwszy (cylinder) ? od rozrządu zaczynając czy od prawej strony ? a może jeszcze jakoś inaczej

Pierwszy jest ten od rozrządu (patrząc na przód auta - od lewej strony silnika).

Amortyzatory
Powrót