[159] Korekty wtrysków

Marek, teraz te Twoje korekty sa ok. Wszystko smiga w zakresie <-1:1> w dodatku blisko 0.00, wczesniej bodajze na 3 bylo powyzej 1. Tak wiec sprawe z wtryskami i niewlasciwymi korektami (prawdopodobnie) masz za soba. A problem z rozruchem - wychodzi ze to zupelnie inna bajka i chlopaki juz co nieco na ten temat napisali.

Na 34 stronach wtryski zostaly rozlozone,zlozone lacznie z rysunkiem technicznym...Do tego wyregulowane,nawet przy uzyciu III-fazy

- - - Updated - - -

Dokladnie wczesniej byl uwalony 3

Koledzy:)

Źle mnie zrozumieliście te korekty---
Wtrysk1- 0,22
Wtrysk2- 0,1
Wtrysk3- -0,35
Wtrysk4- 0,03

Były wykonane 2 tygodnie temu po założeniu!!!

Teraz sa inne opisane i wklejone z FES w poprzednich postach chyba źle zrozumieliście....

Dziś samochód po jednym dni postoju źle zapalał długo kręciłem i zadymił...czujnik już zamówiłem i jak będę miał to wymieniem...

A co Ty chcesz od tych korekt ?

Chyba coś nie czytacie ze zrozumieniem. Wartości które podał tym razem Mareczek to historia -zaraz po założeniu wtrysków, ale te wcześniej podane są wartościami aktualnymi i tu niestey jest ok 1 na trzecim cylindrze.

Mareczek: sprawdzałeś coś z rzeczy które wczoraj Ci napisałem (post 329)?

OK, ale nie dosc precyzyjnie to kolega napisal :) W kazdym razie ja bym zabral auto z powortem do serwisu i sprawdzil na ichniejszym sprzecie te korekty czy przelewy. Moze sie okazac, ze FES wcale taki rewelacyjny nie jest :)

No to jezeli teraz aktualnymi korektami sa tamte,no to widac ze 3 rozjezdza sie,wiec byc moze regeneracja w Italii udala sie ale nie do konca.I tu wlasnie sie klania regeneracja przy uzyciu III-fazy.Bo rozebrac,wymyc w myjce ultradzwiekowej,zlozyc i jakos tam wyregulowac...to zrobia w wiekszosci firm ale nie kazda ma narzedzia do regulacji III-fazy.I caly cyrk polega na tym ze dolaczaja Ci kwitek z testow wtryskow na EPS-200 i jest miodzio ale tylko w tej maszynce.Po wrzuceniu do auta wylazi chlam.Przerobilem to 2 razy

Chyba coś nie czytacie ze zrozumieniem. Wartości które podał tym razem Mareczek to historia -zaraz po założeniu wtrysków, ale te wcześniej podane są wartościami aktualnymi i tu niestey jest ok 1 na trzecim cylindrze.

Mareczek: sprawdzałeś coś z rzeczy które wczoraj Ci napisałem (post 329)?

Dopiero teraz zauważyłem Twój post-sorki...Sprawdzę to....czujnik już zamówiłem ale dziś jeszcze jadę do kumpla go wyciągnąć i przeczyścić bo słyszałem że często po prostu się zabrudzi i szwankuje sprawdzę przy okazji akumulator przy zapalaniu oraz świece...i zobaczymy co będzie dalej...jak Sobie nie poradzę oddam do mechanika.
Jeśli zajdzie potrzeba będę reklamował wtrysk tylko znów będę ponad tydzień bez autka.

- - - Updated - - -

A paliwo nie wiem jakie jest bo wiadomo jak jest z tym w PL przed montażem i po wtrysków dolałem STP do paliwa.

Przy porzedniej Alfie po regeneracji wszystkich 5 wtryskow,aby bylo TiP ToP,po wrzuceniu do auta 2 nie trzymaly parametrow.Po reklamacji...praktycznie po wrzuceniu do auta i odpaleniu 1 nie trzymal parametrow.Troche bardziej przylozyli sie do roboty.Ale niestety,brak odpowiednich narzedzi uniemozliwia prawidlowe wyregulowanie tych wtryskow

No to jezeli teraz aktualnymi korektami sa tamte,no to widac ze 3 rozjezdza sie,wiec byc moze regeneracja w Italii udala sie ale nie do konca.I tu wlasnie sie klania regeneracja przy uzyciu III-fazy.Bo rozebrac,wymyc w myjce ultradzwiekowej,zlozyc i jakos tam wyregulowac...to zrobia w wiekszosci firm ale nie kazda ma narzedzia do regulacji III-fazy.I caly cyrk polega na tym ze dolaczaja Ci kwitek z testow wtryskow na EPS-200 i jest miodzio ale tylko w tej maszynce.Po wrzuceniu do auta wylazi chlam.Przerobilem to 2 razy

Już rozmiękłam z serwisem jeśli zgłoszę reklamację z korektami złymi z Examiner to dostanę nowy wtrysk...Jeśli zdecyduje się na taki krok to na pewno napisze na forum i dodam wydruk z korektami i będzie można porównać z FES

- - - Updated - - -

Przy porzedniej Alfie po regeneracji wszystkich 5 wtryskow,aby bylo TiP ToP,po wrzuceniu do auta 2 nie trzymaly parametrow.Po reklamacji...praktycznie po wrzuceniu do auta i odpaleniu 1 nie trzymal parametrow.Troche bardziej przylozyli sie do roboty.Ale niestety,brak odpowiednich narzedzi uniemozliwia prawidlowe wyregulowanie tych wtryskow

Nie wiem jaki mają sprzęt w Italy i jak to robią ale jak na serwisie są takie problemy z Niby nowymi wtryskami to już nie wiem gdzie takie sprawy załatwiać:)

Z serwisami to jest roznie i rozniscie.Ja jak slysze serwis to mi sie wlosy jeza na plecach:cool:Maly przyklad niby banalny...
Wymienialem wtryski w nowej Alfie,wszystkie 5 na nowki sztuki.Niby banalna operacja.3 dni zalewalem WD-40 zeby odpuscily.
Dalem auto do serwisu wymienili,nie zagladnalem pod dekiel...ok
2 dni pozniej,cos mnie szczypie w oczy,mysle sobie cos nie tak...dekiel w gore,caly uklad zalany ropa:mad:
A dlaczego??? Bo baran ktory wymienial wtryski,pomieszal rurki paliwowe.Ktore specjalnie zaznaczylem markerem,aby nie bylo pomylki.Kazda z rurek ma swoje miejsce i okreslony numer katalogowy.A i tak pomylili i zalozyli 4 na 5,a 5 na 4.Podgieli na chama,pojezdzilem auto troche poskakalo i zaczelo sie lac

Ja tez jestem po rozmowie telefonicznej z fachowcem z serwisu stwierdził że korekty mam ok...tolerancja jest od -2do2 tak stwierdził...powiedział że mam szukać przyczyny gdzie indziej np sprawdzić aku dokładnie świece mówił tez o jakimś zaworku przed turbiną że mam coś odpiąć... nie wiem o co chodziło oraz żeby wyciągnąć przepływomierz i odpalać i dodał żeby zrobić próbę przelewów...co o tym sądzicie?

-2...plus 2,razem 4,a to ciekawostka:cool:Przy zalozeniu takich korekt auto chyba by odpalilo ale na korbe

- - - Updated - - -

zaworek przed turbina...pewnie overboost

- - - Updated - - -

A zamka w klapie bagaznika nie kazal sprawdzic ?

- - - Updated - - -

W sumie jak jest taki pewny korekt,to po co nakazywal Ci zrobienie proby przelewowej:confused:

Właśnie sam nie jestem znawcą w temacie ale sam wiem że mówił jakieś głupoty:)

www.youtube.com/watch?v=bljtsN-1VW0&feature=related

- - - Updated - - -

www.youtube.com/watch?v=F9pTdgxk20Y&feature=related

- - - Updated - - -

www.youtube.com/watch?v=Iq1Laz53m2w&feature=related

- - - Updated - - -

Na 3 filmiku wszystko wylozone jak w szkole:cool:

- - - Updated - - -

allegro.pl/zestaw-do-testowania-wtryskiwaczy-common-rail-7306-i2544691322.html
Narzedzia

Chej panowie. Wydaje mi sie ze problem kolegi nie lezy po stronie wtryskow a wlasnie bledow czujnila polozenia walu. Przechodzilem ten problem w Stilo JTD i problem byl losowy ale jak czujnik wywali blad to auto nie odpali lub zgasnie. Koszt czujnika w JTD 8V nie byl jakis powalajacy wiec sugeruje jednak wymienic. Aha i u mnie ASO tez nie potrafilo tej usterki zdiagnozowac

Chej panowie. Wydaje mi sie ze problem kolegi nie lezy po stronie wtryskow a wlasnie bledow czujnila polozenia walu. Przechodzilem ten problem w Stilo JTD i problem byl losowy ale jak czujnik wywali blad to auto nie odpali lub zgasnie. Koszt czujnika w JTD 8V nie byl jakis powalajacy wiec sugeruje jednak wymienic. Aha i u mnie ASO tez nie potrafilo tej usterki zdiagnozowac

Czujnik będzie wymieniony w poniedziałek na nowy i wtedy się okaże:)

Ja tez jestem po rozmowie telefonicznej z fachowcem z serwisu stwierdził że korekty mam ok...tolerancja jest od -2do2 tak stwierdził...?

To prawda +-2 > ale to również oznacza że jest problem, który musisz zidentyfikować > u mnie wystarczyła wymiana 1 końcówki wtryskiwacza i korekty są max +-0,50

Ostatnia edycja:
co jest prawda ?Korekcje rzedu -2+2 ?

- - - Updated - - -

Prawda to jest to ze opisywane auto ma wiecej problemow z osprzetem ktore powinny sukcesywnie byc usuwane i wtedy wyjdzie o co kaman...:)

co jest prawda ?Korekcje rzedu -2+2 ?

- - - Updated - - -

Prawda to jest to ze opisywane auto ma wiecej problemow z osprzetem ktore powinny sukcesywnie byc usuwane i wtedy wyjdzie o co kaman...:)

Są sukcesywnie usuwane...wtryski czujnik zobaczymy co dalej:)niestety jasnowidzem nie jestem::(

Amortyzatory
Powrót