[159] Korekty wtrysków

Ładne korekty. Nie ma dramatu. Ciezko pali bo wolno kręci. Wsadz rozrusznik z 2.4 jeśli aku masz dobre

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Witam
Co może być przyczyną takich korekt wtrysków?
Silnik na wolnych nie równo pracuje.

Załączniki

• Screenshot_20210505-204014_AlfaOBD.jpg
    Screenshot_20210505-204014_AlfaOBD.jpg
    42.4 KB · Wyświetleń: 90
Wtryski, brak kompresji lub inne. Jedź do serwisu i przełóż wtryski miejscami i sprawdź czy korekty pójdą za wtryskiem jeżeli tak to wtryskiwacze na stół. I w takim przypadku dałbym wszystkie do sprawdzenia bo one wzajemnie się korygują i sprawdzenie tylko jednego może nie dać prawidłowej diagnozy

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Witam
Co może być przyczyną takich korekt wtrysków?
Silnik na wolnych nie równo pracuje.

Zanim udasz sie do serwisu wykonaj poprawnie odczyt korekt.
Korekty nie moga miec wartosci 654....
Albo masz zły interfejs do diagnostyki albo coś zle wybrales w ustawieniach.
Korekta max to +-5

A u mnie ostatnio po wymianie hydropopychaczy i usunieciu klap wirowych zrobił się kibel w silniku:
Korekty:
-5
+5
+5
-5
Silnik kopci, ciężko się wkreca, rozrząd sprawdzony, dolot powietrza sprawdzony, na kolektor ssący psikane plamami itp by sprawdzić szczelność, wtryski podmieniane, kodowane, kombinowane i dalej lipa. Może ktoś coś miał podobnego? Pierwszy raz mam taka akcję gdzie totalnie silnik się rozjechał :D

A u mnie ostatnio po wymianie hydropopychaczy i usunieciu klap wirowych zrobił się kibel w silniku:
Korekty:
-5
+5
+5
-5
Silnik kopci, ciężko się wkreca, rozrząd sprawdzony, dolot powietrza sprawdzony, na kolektor ssący psikane plamami itp by sprawdzić szczelność, wtryski podmieniane, kodowane, kombinowane i dalej lipa. Może ktoś coś miał podobnego? Pierwszy raz mam taka akcję gdzie totalnie silnik się rozjechał :D
Sprawdź ustawienie drugiego walka rozrządu, to że sprawdziłeś rozrząd nie znaczy że walki nie są przestawione względem siebie

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Od czego by się przestawił? Odpala od strzała czy zimny czy gorący , sam z siebie chyba wałek nie przeskoczy

Cześć mam problem z korektami na 1 i 4 cylindrze w silniku 1.9 8V 115km.
Przed wymianą końcówek wtrysków i podkładek .
1 cyl +3.80
2 cyl -0.28
3 cyl +0.10
4 cyl -2.75

Po wymianie końcówek i podkładek
1 cyl -2.05
2 cyl -0.18
3 cyl +0.15
4 cyl +1.75

Poprawa jest ale w dalszym ciągu coś nie tak.
Co sprawdzić kolejne ? Uszczelkę kolektora ssącego ?
Kompresja do ogarnięcia dopiero za miesiąc.
Jedyny problem jaki jest to przy odpalaniu zimnego potrafi szarpnąć silnikiem.

Ostatnia edycja:
Trochę dziwne że korekta poszła z +3.8 na -2. Bardzo duże różnice. Zalej do baku preparat liqui moly do czyszczenia układu wtryskowego. U mnie korekty ładnie się wyrównały dzięki temu. Taka srebrno czerwona puszka. Ja zalałem na pół zbiornika paliwa.

Trochę dziwne że korekta poszła z +3.8 na -2. Bardzo duże różnice. Zalej do baku preparat liqui moly do czyszczenia układu wtryskowego. U mnie korekty ładnie się wyrównały dzięki temu. Taka srebrno czerwona puszka. Ja zalałem na pół zbiornika paliwa.

Zrobiłem test przelewowy który wcale nie odzwierciedla się w korektach...
3 wtrysk najgorzej - zabrudzony/zatarty ?
4 wytrysk odbiega od 1 i 2 delikatnie.

Załączniki

• IMG_20210711_092729.jpg
    IMG_20210711_092729.jpg
    76.1 KB · Wyświetleń: 67
Cześć. 892D287A-C657-4760-8926-803DECB1AD69.jpg
Co może być przyczyną takich wyników? Dodam, że pod większym obciążeniem korekty na pierwszym wtrysku dochodziły do -5, a na czwartym do +6. Niestety mam tylko to zdjęcie.
O aucie:
2.4JTDm 210KM
Ktoś kiedyś robił chip, bo auto ponoć nie trzymało już w stu procentach serii - efekt seryjne 210KM i 400nm. Pytanie jak ta mapa została zrobiona i czy może mieć wpływ na takie korekty.

Brak klapek, EGR, DPF jest, był czyszczony 8000 km temu

DPF wypala się średnio co 130KM! (średnia z ostatnich 5 wypaleń)

Jest gdzieś niewielka nieszczelność w wydechu, na dniach się tym zajmę.

Skoro auto nie trzymało serii to silnik musi być w nienajlepszym stanie skoro w pełni sprawna jednostka wypluwa trochę ponad katalog. A co do korekt to najlepszym testem byłoby wyciągnięcie wtryskiwaczy i sprawdzenie ich na maszynie w celu potwierdzenia lub wykluczenia zużycia jako że powodów tak dużych rozjazdów może być multum.

Skoro auto nie trzymało serii to silnik musi być w nienajlepszym stanie skoro w pełni sprawna jednostka wypluwa trochę ponad katalog. A co do korekt to najlepszym testem byłoby wyciągnięcie wtryskiwaczy i sprawdzenie ich na maszynie w celu potwierdzenia lub wykluczenia zużycia jako że powodów tak dużych rozjazdów może być multum.

Widać, że nie bardzo masz pojęcie co piszesz bo te jednostki praktycznie w 100% nie trzymają serii

Ciekaw jestem jaki jest powód, no ale tak jak azi wspomniał, trzeba zrobić test wtrysków. Na ten moment scenariusze jakie mi przychodzą do głowy to skopany soft, uszkodzone wtryski albo… głowica?

Cześć. Pokaż załącznik 280511
Co może być przyczyną takich wyników? Dodam, że pod większym obciążeniem korekty na pierwszym wtrysku dochodziły do -5, a na czwartym do +6. Niestety mam tylko to zdjęcie.
O aucie:
2.4JTDm 210KM
Ktoś kiedyś robił chip, bo auto ponoć nie trzymało już w stu procentach serii - efekt seryjne 210KM i 400nm. Pytanie jak ta mapa została zrobiona i czy może mieć wpływ na takie korekty.

Brak klapek, EGR, DPF jest, był czyszczony 8000 km temu

DPF wypala się średnio co 130KM! (średnia z ostatnich 5 wypaleń)

Jest gdzieś niewielka nieszczelność w wydechu, na dniach się tym zajmę.

W katalogu gdzie zainstalowałeś MES masz pliki txt lub csv z robioną w danej chwili diagnostyką. Tam masz to czego nie uchwyciłeś na screenie.
Korekta +6 (a raczej lekko ponad +5) mówi o tym, że ten wtrysk prawie nie pracuje. 2.4 mają tą wadę, że wtryski pod obciążeniem bardzo wpływają na osiągi. Gdy im coś dolega od razy lądują w granicach 180KM na serii. Mało prawdopodobne aby powodem był soft (chociaż po tym co mi wczoraj dostarczono (czasy wtrysków + 300%) już chyba nic mnie nie zaskoczy).
Doradziłbym ci zamianę wtrysków miejscami i ponowna analizę korekt.
Niewielka nawet nieszczelność, to zły AFR. To potrafi dopchać DPF-a i odbić się na tym co dzieje się w cylindrach.

Amortyzatory
Powrót