[159] Korekty wtrysków

(...) Ciśnienie na listwie było w porządku (jak rozumiem, pomiar dokonuje się analizując dwa wykresy - oczekiwane (czy też zbliżone nazewnictwo) a rzeczywiste) - przyjmowało około 260 bar i oczekiwane a rzeczywiste różniło się o około 6 bar. (...)
Mam pytanie co do pomiaru ciśnienia paliwa. Dopiero zaczynam diagnostykę w MES więc nie wszystko jest dla mnie jasne. Wczoraj ponowiłem diagnostykę i zauważyłem, że wspomniane odczyty, tj. rzeczywiste a oczekiwane ciśnienie paliwa potrafi się w danej sekundzie różnic by następnie nadgonić. Odniosłem wrażenie jakby MES po prostu "lagował" i z pewnym opóźnieniem podawał część informacji (czy to rzeczywiste czy oczekiwane). Przespałem się z tą myślą i doszedłem do wniosku, że powyższe może właściwie oznaczać, że rzeczywiste ciśnienie w danym momencie po prostu nie jest zgodne z oczekiwanym, tj. pompa nie daje rady i nie ma tutaj mowy o żadnym lagu :D:D:D
Jak rozumiem, chyba najlepszym wyjściem będzie po prostu ponowić pomiar ze zrzuceniem wszystkiego do Excela i w jakimkolwiek momencie utrzymywanie się różnicy ciśnienia powyżej 250 barów może wskazywać na niedomaganie pompy CR?

Loguj 2 parametry i wtedy lagów nie będzie.
A jaką masz różnicę między oczekiwanym a rzeczywistym? Bo z tego co pisałeś wcześniej to 6 bar, więc wszystko jest ok.

Loguj 2 parametry i wtedy lagów nie będzie.
A jaką masz różnicę między oczekiwanym a rzeczywistym? Bo z tego co pisałeś wcześniej to 6 bar, więc wszystko jest ok.
Były to początki diagnostyki, bez eksportu danych do CSV. Dzisiejsze pomiary załączam do wiadomości. Zaznaczam, że niestety nie logowałem równolegle obrotów silnika - jeśli do diagnozy będzie to niezbędne to pomiary ponowię.
To co da się zauważyć to fakt, że zdarzają się sytuacje, w których różnica ciśnienia delikatnie przekracza 6 bar ;-) Widać, że zdarzają się sytuacje, w których różnica między ciśnieniem zmierzonym a oczekiwanym jest wyższa aniżeli 250 bar. Zauważyłem też, że występują sytuacje, w których różnica ponad 250 bar występuje podczas dwóch następujących po sobie pomiarach. Jest to różnica in plus, tj. zmierzone jest wyższe niż oczekiwane (plik Alfa_2_cis_paliwa, czas; 153,49 - 153,93; 440,22 - 440,66; 515,87 - 516,31; 535,66 - 536,1).
Tak jak pisałem. Regulator ciśnienia był dwukrotnie wymieniany na nowy. Błąd P0091 wciąż się pojawiał. W międzyczasie oddałem wtryski do regeneracji. Jeden z nich kwalifikował się do wymiany końcówki (2 wtrysk). Otrzymałem "certyfikat" poprawnych korekt wtrysków po regeneracji w warunkach laboratoryjnych. Załączam również logi korekt wtrysków w spoczynku, na rozgrzanym silniku, bez zbędnych obciążeń. Widać, że jeszcze jest daleko do ideału - 3 wtrysk przyjmuje wysokie wartości ujemne (max. -1,66), a 2 wtrysk wysokie wartości dodatnie (max. 1,49).
Mógłbym Was poprosić o analizę i jakieś wskazówki? Widać, że w pewnych okolicznościach różnice w ciśnieniu są znaczące.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Czesc,

Zmagam się z poważnym problemem falujących obrotów po rozgrzaniu silnika:
rozgrzewanie.jpg fail.jpg

Wydaje się, że tylko na w pełni rozgrzanym silniku występuje problem.
Czy to mogą być wtryski czy problemu szukać gdzie indziej?

To mogą być wtryskiwacze, to może być kompresja silnika skoro problem zaczyna się po rozgrzaniu. Korekta dodatnia też może świadczyć o problemie z silnikiem. Demontaż wtryskiwaczy i pomiar kompresji wszystko wyjaśni. Jeśli będzie ok, dajesz do sprawdzenia wtryskiwacze.

To mogą być wtryskiwacze, to może być kompresja silnika skoro problem zaczyna się po rozgrzaniu. Korekta dodatnia też może świadczyć o problemie z silnikiem. Demontaż wtryskiwaczy i pomiar kompresji wszystko wyjaśni. Jeśli będzie ok, dajesz do sprawdzenia wtryskiwacze.

Dzięki za odpowiedź.
Wtryskiwacze zostały oddane do regeneracji i po zamontowaniu wydaje się, że problem ustąpił. Zobaczymy po dłuższej trasie.

BTW na co może wskazywać kwota 276 PLN za samą pozycję "Regeneracja wtryskiwaczy"? Nie liczę tuaj demontażu itp. Jest to cena za samo sprawdzenie?

To może być cena za mycie w myjce ultradźwiękowej [emoji6] Ile zapłaciłeś finalnie?

Ostatnio jak dawałem wtryski do sprawdzenia, to firma regenerująca za test na stole probierczym skasowała mnie po 40 zł / szt.
Cena na 100% za mycie w myjce, bo jedna końcówka kosztuje ok 200 zł.

Dzień dobry.
Czy rzuciłby ktoś okiem, jak wygląda sytuacja z tymi korektami? 1.9jtdm 16V, 150km, po lekkim chipie, bez klap i egra, ale z dpfem. Na czwartym wtrysku wymieniana ostatnio końcówka.
Screenshot_4.jpg

Zrób zapis korekt na rozgrzanym silniku, na biegu jałowym. Nawiew, światła, radio wyłączone.

Zrób zapis korekt na rozgrzanym silniku, na biegu jałowym. Nawiew, światła, radio wyłączone.

Korekty na jałowych są zdradliwe, u mnie na jałowych było książkowo a pod obciążeniem dwa wtryski już lały.
Najlepiej zrobić loga pod średnim obciążeniem (3-4 bieg od jałowych do 2,5-3 k rpm z pedałem gazu wciśniętym na ok 50-60%), albo autostrada + 130 na tempomacie i patrzymy na korekty (a raczej pasażer nam je loguje).

Wystarczy też 3 bieg, trzymać obr 2500 i powoli zaciągać ręczny na tyle, żeby nie zadusić silnika ;)

Korekty na jałowych są zdradliwe, u mnie na jałowych było książkowo a pod obciążeniem dwa wtryski już lały.
Najlepiej zrobić loga pod średnim obciążeniem (3-4 bieg od jałowych do 2,5-3 k rpm z pedałem gazu wciśniętym na ok 50-60%), albo autostrada + 130 na tempomacie i patrzymy na korekty (a raczej pasażer nam je loguje).

A nie jest tak, że korekty są pomijane przez ECU pod obciążaniem, gdzieś obiło mi się o uszy, że powyżej 1800 obr/min. już sobie je daruje i leci na "spontanie" :)

Dopiero pod dużym obciążeniem ECU przestaje je liczyć. Ale nie wiem przy jakim :D

A nie jest tak, że korekty są pomijane przez ECU pod obciążaniem, gdzieś obiło mi się o uszy, że powyżej 1800 obr/min. już sobie je daruje i leci na "spontanie" :)

Dopiero pod dużym obciążeniem ECU przestaje je liczyć. Ale nie wiem przy jakim :D

Też nie znam wartości obciążenia, ale wiem na 100%, że powyżej 3000 RPM już "leci olewając korekty" ;)

Też nie znam wartości obciążenia, ale wiem na 100%, że powyżej 3000 RPM już "leci olewając korekty" ;)

Dokładnie, ECU nie nadążyłby z wprowadzaniem korekt. Muszę poszukać tej informacji o 1800, ale podobną wartość mi znajomy przekazał, co zajmuje się diagnozą VAG.

Tak, bardzo dobre. Dla świętego spokoju możesz jeszcze zrobić pomiar z ręcznym jak pisałem wyżej.

Witam, rzuci ktoś okiem na korekty? Zimny silnik ciężko odpala.

Załączniki

• IMG_20210411_180051.jpg
    IMG_20210411_180051.jpg
    51.5 KB · Wyświetleń: 146
Amortyzatory
Powrót