• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

Jak 4 koryguje 1 to może tak być bo wtedy ewidentnie leje i raczej nie jest w stanie tego przepalić więc będzie dymić na siwo

Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka

Zmierz na rozgrzanym, wyłącz wszelkie odbiorniki (klima, nawiew, światła itp.).

Witam,
mam problemy z korektami podczas jazdy, na postoju mieszczą się w normie+/- 1. Zauważyłem już jakiś czas temu że ciśnienie doładowania a oczekiwane ciśnienie mam rozjechane i wówczas korekty się zmieniają na +/- 2,5 niekiedy dochodzą do 3 przy około 2000 RPM silnika.
Poniżej wykres:
Wykres.jpg

Ciekawostka podczas wypalania DPF ciśnienie mierzone a ciśnienie oczekiwane jest na takim samym poziomie oraz korekty się wyrównują, do +/- 1,5.

Czy mam wyciągać wtryski i na stół?
Rano po odpaleniu po 10 sekundach biały dymek po 2 minutach się uspokaja, ( choć to może wina turbo bo ciśnie mi olej w2tys obr.jpgwolne obroty (1).jpg intercooler) nie kopci przy wyprzedzaniu.
Pierwsze ranne odpalenie i jakby chciał odpalić na 2 razy, już niby łapie i za chwilę dopiero odpala.
Jeden wykres gdzie te linie są daleko od siebie to bieg jałowy, druga gdzie ta czerwona odstaje to 2 tys obrotów.
Auto miało temp 90st. i światła, klima nawiew wlączone.

Czy mam wyciągać wtryski i na stół?
Rano po odpaleniu po 10 sekundach biały dymek po 2 minutach się uspokaja, ( choć to może wina turbo bo ciśnie mi olej wPokaż załącznik 252410Pokaż załącznik 252411 intercooler) nie kopci przy wyprzedzaniu.
Pierwsze ranne odpalenie i jakby chciał odpalić na 2 razy, już niby łapie i za chwilę dopiero odpala.
Jeden wykres gdzie te linie są daleko od siebie to bieg jałowy, druga gdzie ta czerwona odstaje to 2 tys obrotów.
Auto miało temp 90st. i światła, klima nawiew wlączone.

Mam podobny problem i podobne korekty tylko ten dym pojdzie chwilke jak złapie silnik...sprawdziłem przy probie dynamicznej i okazało się że wszystkie schodzą do zera tylko czwarty zostaje przy 1,44, ale na wolnych obrotach miałem 2 -1,80 a czwarty 1.60...po rozmowie z mechanikami którzy jak na moj gust nie nadają się do niczego oczywiście nie wrzucam tu wszystkich do jednego worka. po chipie u cinka i jego diagnostyce i po rozmowie z Tomkiem Krk wymieniam końcówkę 4 cylindra i profilaktycznie 2 wtryski wyciągnąłem już bez problemów zajęło mi to 30 min końcówki przyszły płaciłem za jedną oryginalną 160 zł. po wyciągnieciu wtrysków zauważyłem że koncowki na 2 i 4 cylindrze są czysciutkie jakby wymyte a na trzecim i pierwszym okopcone z lekkim nagarem (z doświadczenia wydaje mi się że to właśnie te leją ale może być tak ze tamte sączyste bo obmywa je nadmiar paliwa no nie wiem) wymienie je jak znajdę wiecej czasu

Czyli mówisz że końcówki powymieniac. Oj w sercu ból, gdy do Asa przyjdzie Król.

Czyli mówisz że końcówki powymieniac. Oj w sercu ból, gdy do Asa przyjdzie Król.

Mam pytanie do osób które już to robiły jak odkręcaliście końcówki wtrysków...ona jest tak mocno dokrecona że nie obejdzie się bez jakiejś metrowej przedłużki...czy to mozliwe???

czytałem... ;)...serio ja mam nasadke 15 z grzechotka 3/4 cala...wkreciłem w imadło i nic bałem się ciagnąć mocniej....jeszcze spróbuje może mocniej...postanowiłem wymienić wszystkie końcówki ale już mi się nie chce jak to tak się odkręca

Spokojnie, puści w końcu :)
Ja miałem za krótką nasadkę i lekko końcówka wtrysku haczyła o klucz, stąd musiałem użyć płaskiego...

PS. Gdzie dorwałeś końcówkę za 160?
Ja płaciłem ~210PLN...

Fabrycznie dokręcone 45NM tylko wtrysk to nie sama końcówka, a rozbierzności moga wynikać z niedomagania innych elemetów, kompresji sąsiednich wtrysków zmęczonej głowicy itp.

Fabrycznie dokręcone 45NM tylko wtrysk to nie sama końcówka, a rozbierzności moga wynikać z niedomagania innych elemetów, kompresji sąsiednich wtrysków zmęczonej głowicy itp.
Dawno już to robiłem, ale jeśli pamięć mnie nie myli to sama końcówka czyt. rozpylacz powinien być dokręcony momentem nieco większym niż 100 Nm. Wieczorem mogę znaleźć dokumentację.

Może być trochę zapieczona. Trzeba cierpliwości. Lub dłuższej rury ;)

Dawno już to robiłem, ale jeśli pamięć mnie nie myli to sama końcówka czyt. rozpylacz powinien być dokręcony momentem nieco większym niż 100 Nm. Wieczorem mogę znaleźć dokumentację.

Może być trochę zapieczona. Trzeba cierpliwości. Lub dłuższej rury ;)

zamawiałem przez znajomego po cenach jakie kupują do serwisu...no to terez próbowałem...wtrysk w imadło w miejscach gdzie łapki trzymają trysk w głowicy nasadka i nic rura 1 metr i nic...jak nic to uszkodzę jak pocagne mocniej...to na pewno nie jest 100Nm...mam sporo siły i nic...może

mogę wykorzystać dłuższą rurę ale.....

- - - Updated - - -

próbowalem już 3 wtryski i nic....kur....masakra...wyszły z glowicy super aż się nie spodziewałem a tu

Czym odkręcasz? Aż niemożliwe, żeby żaden się nie ruszył.

Czym odkręcasz? Aż niemożliwe, żeby żaden się nie ruszył.

15 nasadową z grzechotka długość klucza jakies 30 cm próbowałem juz załozyć na nią rurę 1 metr i dalej nic...już dzwoniłem kto by mi to odkrecił i nie ma problemu ale końcówki mojej już nie założą ;)...chyba że macie pomysł jak to odkrecić stukać przecież w to n ie będę...tak się zapiekły na gwintach?

- - - Updated - - -

jak wezmę tą rurą mocniej to w końcu pęknie ten wtrysk..tak mi się wydaje przynajmniej
tam jest prawy gwint?

sprawdz czy w dobrą stronę odkrecasz

- - - Updated - - -

czy oby w lewo, jak masz klucz dynanometryczny nałurz nastaw po kolei od 45nm itd.. i zobacz na ile jest przykrecony, 45nm powiezieli w w boschu

15 nasadową z grzechotka długość klucza jakies 30 cm próbowałem juz załozyć na nią rurę 1 metr i dalej nic...już dzwoniłem kto by mi to odkrecił i nie ma problemu ale końcówki mojej już nie założą ;)...chyba że macie pomysł jak to odkrecić stukać przecież w to n ie będę...tak się zapiekły na gwintach?

- - - Updated - - -

jak wezmę tą rurą mocniej to w końcu pęknie ten wtrysk..tak mi się wydaje przynajmniej
tam jest prawy gwint?
Przypilnuj, żebyś nie zgubił żadnego elementu. Bardzo ważna jest kolejność montażu. Upewnij się, że ten mały krążek zamontujesz identyczną stroną.
Twój wtryskiwacz to 'new type'.
bosch2.PNG

Amortyzatory
Powrót