[159] Korekty wtrysków

Przepnij go na inny wolny COM, później jak będę przy kompie spróbuję odszukać te drivery z którymi u mnie hula na 10 to Ci podeślę :-)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Witam,

Mam pytanie odnośnie korekt.
Korekty na ciepłym silniku (90C) wyłączone wszystkie odbiorniki:
1. 0.5
2. -1.1
3. -0.1
4. 0.6

Dodatkowo zauważyłem że wokół pierwszego wtrysku jest dość mokro. Ale to raczej powodowałoby jakieś odchyły na 1 wtrysku. Tutaj ewidentnie coś z 2 wtryskiem tak?
Jest się co martwić?

Dawkuje trochę więcej, ale jeśli korekta krąży wokół -1.1 to tragedii nie ma. A jak wyglądają w czasie jazdy?

wiem ze to nie tu powinno byc pytanie ale jakie obroty powinny być na biegu jałowym ja mam jakies 880 obr/min.widze że tu niektórzy mają nawet 790, 850. nie zadóże mam?

Nie potrafię wcale korekt zinterpretować a wygląda to u mnie tak:
korekty 1.jpg
a po przegazówce tak
korekty 2.jpg

I co to oznacza?
Auto oczywiście max nagrzane, po jeździe i pomiar na jałowym.

Wszystko szczelne i suche jak pieprz.

A po przegazówce jest już dobry? Czy jak? :sarcastic:
Przepraszam źle popatrzylem. Generalnie jest tak że korekty na - to znaczy że wtrysk leje na + ze przycina się. Na razie spróbuj olej 2t moze wtrysk sie poluzni. Zrob test podczas jazdybprzy okolo 2000 rpm.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Podkładka pod pierwszym wtryskiem jest szczelna? Sprawdź to. Jk bedzie ok to znaczy ze wtrysk jest zawarty.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Przecież on tam ma korektę -0,82. Jakby przepuszczała to by miał znacznie >+1

Chyba, że popatrzyłeś na pole dawka ogólna i wziąłeś to za korektę :P

Przechwytywanie.PNG
Panowie a co sądzicie o tych korektach? Może dużych rozbieżności nie ma ale martwi mnie ten na 4 cylindrze... dodam że po mrozach wyskoczył błąd świec, pewnie do wymiany, czy to może być przyczyną tych rozbieżności?

Myśle, że można by w pierwszym poście przykleić info, że korekty +/- 1 są w pełni akceptowalne

Ok, rozumiem... Tylko przed zimą wszystkie lały po max 0.4, po zimie już spora różnica... spróbuję jakiegoś dodatku do paliwa i wyczyścić bak przy okazji bo już 180k nalatane i troche syfu sie zebrało

Sama jakość paliwa może wpływać na taki skok korekt ale póki nie zaczną Ci szybować powyżej 1,5 to bym sienie przejmował. Zalej jakiś dodatek albo 2t to się trochę wyrównają.

jakie są prawidłowe korekty wtrysków w alfie 2.0 jtdm przy obciążeniu 2tyś obrotów i na biegu jałowym?

Ok, rozumiem... Tylko przed zimą wszystkie lały po max 0.4, po zimie już spora różnica... spróbuję jakiegoś dodatku do paliwa i wyczyścić bak przy okazji bo już 180k nalatane i troche syfu sie zebrało

Tuż przed wypalaniem DPF równiez korekty mogą się zmieniać. Kiedy się ostatnio wypalał/

Dawno, bo już długo go nie ma :)

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Ciekawe jak wejdzie to że na badaniu technicznym i Policja będzie mogła sprawdzać czy nie wyjdzie że sie nie ma dpf-u?

Sprawny silnik powinien trzymać normy spalin również bez DPF

Amortyzatory
Powrót