• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

Możesz na próbę zaślepić EGR całkowicie.
Dalej przyda się pomiar ciśnienia sprężania w cylindrach.

koledzy a moze byc ze mam wtryski włozone od innego auta,bo po numerze wtrysku jakie mam to wyskakuje mi tylko alfa 147 i opel.ja mam alfe 159 1.9jtd 8v. nr wtrysków 0445110276

@maciek2 masz od 147 :) w 159 1,9JTDm 8V mam wszystkie 0445110244 i takie z tego co się dowiadywałem powinny tam być.

A teraz pora na mnie :) Zwracam się z prośbą o pomoc w interpretacji korekt wtrysków. Auto zagrzane do temp roboczej po trasie, pomiar na wyłączonych światłach radiu itd.

Po podpięciu się pod ECU zauważyłem, następujące korekty:
-0,18 -1,06 0,56 0,63 na luzie
-0,70 -0,27 -0,47 1,45 na luzie trzymając na 2,5 tyś. obr.

Oraz fakt, że DPF wypalał się 200 km temu przy średniej (450km), zapchanie pokazywało aż 107%. Wykonałem procedurę wypalania z komputera i wartość spadła do 69% zapchania po zakończeniu procedury.
Korekty po tym zabiegu i odczekaniu ok. 10 min wyglądały następująco:

0,07 -0,83 0,30 0,44 na luzie
-0,16 -0,70 -0,01 0,88 na luzie trzymając na 2,5 tyś. obr.

Udałem się w trasę i zauważyłem, że podczas jazdy korekty wyglądają najczęściej następująco:
-0,87 -0,3 -0,38 1,66
lub
-1,64 -0,16 -0,46 2,27

po przejażdżce wykonałem jeszcze raz test na luzie, wynik:
-0,08 -0,97 0,44 0,61
i trzymając obroty na 2,5 tyś:
-0,7 -0,74 0,2 1,27

Który zatem wtryskiwacz tutaj szwankuje? Czy takie odczyty zapchania DPF świadczą już o jego końcu? Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Czy wiesz, ze po wymuszonym wypalaniu DPF zaleca się wymianę oleju? Miliony razy powtarzane, ze wymuszone wypalanie DPF to ostateczność i katorga dla silnika ale widać niektórzy nadal swoje... Co do wtrysków wygląda na przytkany 4 ale na 100% nigdy nie wiadomo.

Nie, ostateczności to wyświetlenie błędu i brak automatycznej inicjacji wypalania ale skoro wiesz lepiej...

To w poniedziałek wymienię olej, w czym problem :)

A dlaczego stawiasz na 4 wtrysk a nie na 2? Wydawało mi się że to ujemna korekta świadczy o laniu wtrysku przez zapchanie

Poczekaj bo na dniach załączy Ci się jeszcze raz prawidłowe automatyczne wypalanie DPF, które zawsze następuje niedługo po wymuszonym.

Zapycha się końcówka i wtedy wtrysk podaje za mało i korekta jest na plus ale ogólnie jest loteria z wtryskami może być zatkany, a może się zacinać i lać. Po samych korektach nie dojdziesz, pozostaje wymontowanie wtrysków i danie do sprawdzenia albo zamiana miejscami w celu ustalenia, który jest wadliwy. Póki na jałowych korekty są ok i silnik chodzi równo bym się tym nie przejmował czasem pod obciążeniem korekty się rozjeżdżają i większość nawet tego nie zauważa bo na jałowych jest ok.

czyli wtryski od 147 nie mogą byc w 159

- - - Updated - - -

a woplach są te wtryski ztymi numerami

- - - Updated - - -

chyba ze mam juz silnik z opla hehehe

Po samych korektach nie dojdziesz
Oczywiście, że dojdziesz ;) Trzeba tylko nieco wprawy w ich odczytywaniu oraz ogólną wiedzę nt. stanu silnika. Przez forum nie da się tego stuprocentowo zdiagnozować, co innego gdy mamy silnik przed oczami.
Tak czy inaczej [MENTION=39888]jaco[/MENTION] korekty masz w porządku. Niepotrzebnie tylko zmolestowałeś silnik serwisową procedurą wypalania. Jeździsz przeważnie po mieście?

Nie dojdziesz, popatrz przypadek, który opisywałem ileś stron wstecz. Jałowe korekty idealne, pod obciążeniem się rozjeżdżają ;]

Zależy jak bardzo się rozjeżdżają. Czasem po prostu niewarto w nie inwestować, bo nigdy nie będą idealne. Ważne tylko, żeby wyłapać moment, w którym zacznie być źle, bo wtryskiwacz będzie lał zbyt dużo.

- - - Updated - - -

Spoko dobrze, że udało się namierzyć przyczynę. Ja sobie już dałem spokój z korektami. Póki auto chodzi ok i nie ma sadków mocy nie wnikam bo mam taki burdel w korektach, że bym musiał wszystkie 5 wtrysków sprawdzić ;) Na jałowym wszystko ok, a podczas jazdy rozjeżdżają się każdy w inna stronę ;)

74.jpg
Nie pokusiłeś się zamienić wtryskiwacze miejscami? Bo rzeczywiście nie wygląda to dobrze.

Tak jak napisałeś, czasem lepiej nie mieć wglądu do korekt ;)

Nawet do 4 się potrafią rozjechać i nikt nie wie o co chodzi ;] Wygląda źle, a auto wypluło na hamowni zdrową serię. Najgorszy wtrysk miał wymieniona końcówkę i nawet w najmniejszym stopniu nic nie uległo zmianie :P Z reszta miało się dać dojść po korektach :P

Ostatnia edycja:
Serie ci wypluwalo bo masz korekcje w ecu, jezeli masz gdzies jaki defekt to ecu to poprawia korektami

Wysłane z mojego HUAWEI G6-L11 przy użyciu Tapatalka

aha to mi podpowiedziałeś :lol: Przy takich korektach wynikających z uszkodzenia wtrysków powinien być wyraźny spadek mocy, a dlaczego to już odsyłam do lektury nt. zasad działania silnika.

Ostatnia edycja:
Napisalem ci ze masz do tego korekty (w miare jak sobie ecu radzi) . Wiesz w ogóle jak dziala edc16c39 ? Mądrzyć sie na forum to nie sztuka, podaj email podesle ci mape ztakiego edc do przeanalizowania

Korekty są aby silnik równoważył sobie pracę z tym, że jak na jednym jest duża korekta na minus, a na drugim duża korekta na plus to na żadnym z tych cylindrów nie zachodzi optymalne spalanie. A jak taki burdel jest na wszystkich cylindrach to jakim cudem auta ma trzymać parametry seryjne skoro w żadnym z cylindrów nie zachodzi prawidłowy proces spalania? Rozumiem przy odchyłkach rzędu 1 max 2 na -/+ ale podchodzących pod 5 powinny już być duże straty. Nic mi podsyłać nie musisz bo mam swoje i oryginalne i modyfikowane ale w teorii to zawsze wszystko jest proste ;] Dlatego póki nic niepokojącego się nie dzieje każdemu polecem nie zagłębiać się w korekty i nie patrzeć na nie jak na wyrocznie ;]

Ostatnia edycja:
Ile auto może więcej palić przy lekko rozjechanych korektach? Niby sumarycznie korekty powinny wynosić 0, ale jak to wygląda w praktyce? Ktoś posiada wyniki spalania przed i po regeneracji wtrysków?

Przy takich korektach wynikających z uszkodzenia wtrysków powinien być wyraźny spadek mocy, a dlaczego to już odsyłam do lektury nt. zasad działania silnika.
Masz jakieś źródło? Z ciekawości pytam. I generalnie sam sobie zaprzeczyłeś, ponieważ korekty do dupy, a jest seria. Więc pozostaje przepuszczająca uszczelka (zapewne została założona nowa, tylko czy w oczyszczone gniazdo itp itd) lub słabsza kompresja na tym cylindrze, ale wtedy wynik z hamowni byłby pewnie też słabszy.

Wiesz, że był tu taki na forum, który chipem chciał dociagnąć do serii zamiast naprawić motor? ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót