[Giulia] Konwersja na QV

Montezuma

Nowy
Auto
Giulia, będzie Giulia QV
Witam

Mój pierwszy post tutaj, więc na początek chciałem się przywitać.

Posiadam Giulie Business, którą zakupiłem okazyjnie od osoby wyjeżdżającej za granicę, więc szkoda było nie brać. Ale ponieważ do końca mnie nie satysfakcjonuje jej wygląd, zamierzam upgradować ją do Giulii QV. Większość już mam ogarnięte (spojler, dyfuzor, felgi, zaciski), najtrudniej będzie z maską, ale to zostawiam na koniec.
Teraz pytanie jak zrobić te boczne wloty powietrza? Szwagier powiedział, że może mi to wyciąć wyrzynarką do metalu, ale trochę się obawiam czy zrobi to fachowo i potem nie będzie np. rdzewieć. Czy są warsztaty, które mi coś takiego zrobią? Czy można gdzieś znaleźć szablon według którego ciąć?
To na razie tyle, jak to ogarnę, będę pewnie pytać o maskę.

Dzięki.

Idź za ciosem, kup nowe dedykowane błotniki.
A jak szwagier proponował rozwiązanie upgrade'u silnika do tego z QV, też wyrzynarka i dospawanie brakującego kawałka bloku silnika?

Ostatnia edycja:
Wybacz ale "z wierzchu Ferrero a w środku zero", Sam to zacząłeś.

Z wersji Business do QV to zostaje jeszcze całe wnętrze, łącznie z zegarami (większy wyświetlacz centralny) i większym radiem.
To co chcesz zrobić, czyli QV look, spokojnie obejdzie się bez tych wlotów w błotnikach. Szczególnie, że nawet koniczynki na błotnikach są w dedykowanych przetłoczeniach.

To tylko jedna z opcji i nie jestem do niej przekonany tak jak pisałem. Dlatego pytam czy ktoś już to robił i może udzielić porady?
Na wlotach akurat mi zależy, bo wyglądają bardzo rasowo i sportowo.

Używane błotniki do QV można trafić po kilkaset zł.

Szwagier powiedział, że może mi to wyciąć wyrzynarką do metalu, ale trochę się obawiam czy zrobi to fachowo i potem nie będzie np. rdzewieć. Czy są warsztaty, które mi coś takiego zrobią? Czy można gdzieś znaleźć szablon według którego ciąć?

Dzięki.

Żadną wyrzynarką bo postrzępisz krawędzie, niech szwagier użyje szlifierki kątowej ale z regulacją obrotów i tnij na małych obrotach, żeby nie przegrzać materiału.
Szablon - nic prostszego - kup kartę A3 (ewentualnie duży kalendarz ścienny, może być z gołą babą - ale rysuj na tej białej stronie nie po cyckach) i idź do salonu, gdzie stoi wersja QV przyłóż kartkę i ołówkiem odrysuj kształt, następnie odrysowany kształt przyłóż na modernizowany błotnik i zaznacz linię cięcia (błotnika nie trzeba demontować przed cięciem ale nie tnijcie za głęboko).
Po wycięciu otworów w błotnikach trzeba będzie trochę uformować profil od strony krawędzi drzwi, ale to już szwagier da radę. Też nie widzę sensu przepłacać za oryginał ;)

I ogarnij się, bo wstyd żeby o takie podstawowe rzeczy pytać na forum ;)

Drogo te błotniki, poza tym nie mam kasy na malowanie. Spłukałem się na spojlerze i dyfuzorze.
Wracam do szwagra, może faktycznie szlifierka jest lepszym pomysłem. Szwagier da radę, bo robi w metalu.
Co do szablonu, to kupię tą kratkę, a potem oddam, bo ma darmowy zwrot.
allegro.pl/oferta/kratka-blotnika-lewa-alfa-romeo-giulia-qv-10569548498

Jest tu jakiś moderator, czy będziemy tak karmić trolla? Bait 2/10 z wiadomego powodu

Amortyzatory
Powrót