• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Stelvio] Komfort na kołach 20 vs 19 cali

Panowie podpowiedzcie proszę. Stelvio w wersji Veloce na 18 na zimę? Nie za mało?

I druga sprawa. Mam zimówki w bdb stanie:

-jedne po Giulii Veloce 225/45 R18
-drugie po innym aucie 215/55 R18

nie chce mi się zajmować sprzedażą / kupnem i chętnie bym któreś wziął do Stelvio, ale wydaje mi się że będą za wąskie :cool:

I druga sprawa. Mam zimówki w bdb stanie:

-jedne po Giulii Veloce 225/45 R18
-drugie po innym aucie 215/55 R18

Jak dla mnie 18 to nieco za mało, po prostu spory balon, ale co kto lubi, to juz naprawdę takie absolutne minimum,
co do rozmiarów, które podałeś, to:
225/45 R18, nie tyle za wąskie bo niech tam, ale przy tym profilu po prostu sporo za małe, przy 18, profil w STelvio (235 mm szerokości) powinien być 60, a tu nie dość, że węższa to jeszcze od tej szerokości niższa bo 45% szerokości, co daje sporo za mało średnicy koła, blisko 8 cm (odpada kategorycznie)

215/55 R18, tu różnica jest mniejsza bo ok. 5 cm, ale też sporo i definitywnie za mała.
Według mnie obie odpadają

Od dzisiaj mam właśnie okazję jeździć swoim Stelvio na 19. Opona 235/55R19. Do tej pory opony letnie w fabrycznym wyposażeniu 20'. Pierwsze wrażenie po przejechaniu 250 km. Lepszy komfort jeśli chodzi o nierówności na drodze. Jeśli chodzi o branie zakrętów, auto jakby straciło trochę precyzję, zaczęło bardziej pływać. Pozdrowienia dla kolegi [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION], u którego zakupiłem i zmieniałem koła. Polecam, to osoba znająca swój fach.

Od dzisiaj mam właśnie okazję jeździć swoim Stelvio na 19. Opona 235/55R19. Do tej pory opony letnie w fabrycznym wyposażeniu 20'. Pierwsze wrażenie po przejechaniu 250 km. Lepszy komfort jeśli chodzi o nierówności na drodze. Jeśli chodzi o branie zakrętów, auto jakby straciło trochę precyzję, zaczęło bardziej pływać. Pozdrowienia dla kolegi [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION], u którego zakupiłem i zmieniałem koła. Polecam, to osoba znająca swój fach.

Jeszcze raz dzięki!

Musze sie dolaczyc.....Kolpak doradzał mi nie dawno w wyborze opon. Bardzo mu dziękuję...robil to mimo ze wiedział ze jestem w Bawarii i trudno by mi bylo zostac jego klientem. Posłuchałem jego i jestem zadowolony. Dziękuję Kolpak jeszcze raz.

To może przyda się dla potomnych :)
Jestem już po zmianie 20 na 19. Wrażenia:
- wyższy komfort, szczególnie na drobnych nierównościach (łączenia na asfalcie, przejazdy tramwajowe, drobne ubytki), na większych też ale nie jest to wielka różnica
- ciszej - szczególnie przy jeździe autostradowej mniejszy szum (opony Vredestein Wintrac Pro)
- lżej chodzi kierownica
- odczuwalnie mniejsza precyzja prowadzenia - auto jest bardziej "miękkie", wrażenie jakbym jeździł po wykładzinie; ale nie odbieram to jako wadę tylko po prostu zmianę charakterystyki, a i tak jest dużo precyzyjniej niż np XC60), dodatkowy efekt jest taki, że każdy milimetrowy ruch kierownicą nie wywołuje już natychmiastowej reakcji (jak na 20)

Dodatkowo zdjęcie do porównania 20 vs 19 na moim egzemplarzu.

6F17A81A-1F7F-4196-8A45-91864F29CE1C.jpg

Dzięki za Wasze wpisy. Bardzo ciekawy wątek. Nie trafiłem na ten temat-więc założyłem swój. Dobrze się Was czyta. W mojej ocenie 20/21 w Stelvio tylko dla estetów, alfaholików :) i bogaczy (bo felga+guma. A rozmiar gumy też kosztuje). Zdrowy rozsądek podpowiada zakup ładnej 18 do Stelvio. A do Giulia to 17 wystarczy. Ostatnio też ktoś, kto cieszy sie moim autorytetem uspokoił mnie, że przekładanie opon na jeden komplet felg jest pozbawione istotnego ryzyka (o ile nie robi tego pijany cygan, szwagier za "dziękuje" albo kiepski warsztat). Więc na teraz u mnie zdrowa 18. Zdrowie!

- - - Updated - - -

Na tych większych ładniej wygląda - ale nie dlatego, że są większe. Wzór i kolor bardziej mi odpowiada. Więc kwestia gustu. Jeżdze na 18 (ten sam wzór co Twój "zimowy") i zastanawiam się nad 2 kompletami opon na jedna felgę lub posiadaniem 2 kompletów felg i 2 kompletów opon. Lato 20 wzór gwiazdy i 18 jak u Ciebie. Dzieki społecznosći forum już wiem co zrobię. Bardzo Wam dziękuje-jesteście Świetni! Pozdrawiam

- - - Updated - - -

ja w Stelvio mam na lato 20 na zimę 18 cali i specjalnej różnicy również nie odczuwam. może bardziej sprężyście jest na 20 - stkach ale to wynik indeksu nośności 105
Pokaż załącznik 280683Pokaż załącznik 280684Pokaż załącznik 280685

O tu:Na tych większych ładniej wygląda - ale nie dlatego, że są większe. Wzór i kolor bardziej mi odpowiada. Więc kwestia gustu. Jeżdze na 18 (ten sam wzór co Twój "zimowy") i zastanawiam się nad 2 kompletami opon na jedna felgę lub posiadaniem 2 kompletów felg i 2 kompletów opon. Lato 20 wzór gwiazdy i 18 jak u Ciebie. Dzieki społecznosći forum już wiem co zrobię. Bardzo Wam dziękuje-jesteście Świetni! Pozdrawiam
Tak jest.

Dzięki za Wasze wpisy. Bardzo ciekawy wątek. Nie trafiłem na ten temat-więc założyłem swój. Dobrze się Was czyta. W mojej ocenie 20/21 w Stelvio tylko dla estetów, alfaholików :) i bogaczy (bo felga+guma. A rozmiar gumy też kosztuje). Zdrowy rozsądek podpowiada zakup ładnej 18 do Stelvio. A do Giulia to 17 wystarczy.
Chyba nie bierzesz pod uwagę prowadzenia się samochodu przy bocznym wietrze i z większą prędkością. Miałem z fabryki w Giulii założone 17" na lato i samochód był wrażliwy na boczne podmuchy. Na 19" płynie jak po szynach. Osobiście uważam, że na zimę idealnie sprawdzą się 17" a na lato min 18". W przypadku Stelvio odpowiednio o jeden rozmiar większe.

Chyba nie bierzesz pod uwagę prowadzenia się samochodu przy bocznym wietrze i z większą prędkością. Miałem z fabryki w Giulii założone 17" na lato i samochód był wrażliwy na boczne podmuchy. Na 19" płynie jak po szynach. Osobiście uważam, że na zimę idealnie sprawdzą się 17" a na lato min 18". W przypadku Stelvio odpowiednio o jeden rozmiar większe.

Może masz rację. Ale nie wiem czy z tym bocznym wiatrem nie jest tak jak z opcjonalnym systemem nagłośnienia-większość nie zauważa róźnicy a dla melomanów posiadanie lepszego nagłośnienia to "must have" i nie ma zmiłuj :)

Może masz rację. Ale nie wiem czy z tym bocznym wiatrem nie jest tak jak z opcjonalnym systemem nagłośnienia-większość nie zauważa róźnicy a dla melomanów posiadanie lepszego nagłośnienia to "must have" i nie ma zmiłuj :)
Przy każdorazowym mijaniem tira na autostradzie na 17" musiałem lekko kontrować kierownicą. Zdarzało mi się jechać bardzo szybko jak był dodatkowo silny wiatr i wtedy dla bezpieczeństwa musiałem odpuszczać gaz żeby nie ryzykować. Na 19" nawet nie zwracam na to uwagi. Auto zachowuje się perfekcyjnie. Z perspektywy czasu mogę stwierdzić, że dla większości idealnym kompromisem byłaby na lato 18" felga. Jednak ja wolę lepszą kontrolę nad autem kosztem komfortu i dlatego używam 19".

Jak dla mnie 18 to nieco za mało, po prostu spory balon, ale co kto lubi, to juz naprawdę takie absolutne minimum,
co do rozmiarów, które podałeś, to:
225/45 R18, nie tyle za wąskie bo niech tam, ale przy tym profilu po prostu sporo za małe, przy 18, profil w STelvio (235 mm szerokości) powinien być 60, a tu nie dość, że węższa to jeszcze od tej szerokości niższa bo 45% szerokości, co daje sporo za mało średnicy koła, blisko 8 cm (odpada kategorycznie)

215/55 R18, tu różnica jest mniejsza bo ok. 5 cm, ale też sporo i definitywnie za mała.
Według mnie obie odpadają

Uprzejma prośba do życzliwych. Możecie podać kilka linków do polecanych 18 zimowych do Stelvio? Opcja 1 do 600 pln za sztuke opcja 2 "budżetowa" - coś taniego, ale takiego co " od biedy da rade". Prosze sie nie smiac i nie wrzucac chinczykow albo bieżnikowanego szrotu. :) Zastanawiam sie czy warto doplacic do "premium". Z zasady ni czytam instrukcji wiec sie grzecznie zapytam tutaj; 4 opony na felge 18 w tym samym rozmiarze czy jak w Giulia moze byc róznie?Pozdawiam

Moje Stelvio zakupiłem z salonu na kołach 20"
IMG_20200915_142956.jpg
Osobiście jestem zwolennikiem mniejszych felg i większego balonu, więc na dzień dobry dokupiłem do samochodu komplet kół 18", zdjęty przez właściciela po dojechaniu Stelvio z salonu do domu (on zakupił komplet 20" i na taki zmienił)
Mój pomysł był taki, że na zakupione felgi zakupię zimowe opony, następnie dokupię same felgi 18" i założę opony z zakupionego kompletu i będę szczęśliwym posiadaczem dwóch kompletów 18", odsprzedając jednocześnie komuś cały komplet 20" felg wraz z oponami. Na moich kołach 20" po odebraniu z salonu zrobiłem około dwa tysiące kilometrów, po czym założyłem zakupiony komplet 18" z oponami letnimi aby upewnić się w słuszności swojej decyzji. No i niestety tu mój zapał do dwóch kompletów 18" zgasł, Stelvio na 20" felgach prowadzi się genialnie, oczywistym jest fakt, że trzeba zdecydowanie bardziej uważać aby nie uszkodzić opon i felg, jednak precyzja prowadzenia i trzymanie w zakrętach jest tego warte. Tak więc w moim posiadaniu są aktualnie; letni komplet 20" na których auto wyjechało z salonu oraz zimowy 235/60R18. Letnie opony 18" które zakupiłem wraz z felgami, po tym jak zmieniłem decyzję odsprzedałem.
IMG_20210127_170300.jpg
Co do modelu opon, ja zakupiłem w zeszłym roku opony 235/60R18 GOODYEAR UltraGrip Performance SUV G1 w cenie 555zł sztuka, zapewne w tym roku cena jest już nierealna. Mogę je jednak z czystym sumieniem polecić, sprawdziły się w naprawdę trudnych warunkach.

też mam 18 na zimie jak Ty z tym że z oponami pirelli scorpoin winter. a co do prowadzenia Stelvio jest b. wrażliwe na mała ilość powietrza w kołach.
20211110_221959.jpg

Witam
Nieco tańsze opony ale dość dobre wg testerów to: BARUM POLARIS 5 SUV (w moim miejscu zamieszkania 118 euro); https://www.bandenleader.nl/auto-band/barum/polaris-5-suv/235-60-r18-107v-948196
Idealnie pasujące z zaleceniem producenta AR to: PIRELLI SCORPION WINTER (125 euro); https://www.bandenleader.nl/auto-band/pirelli/scorpion-winter/235-60-r18-103v-722126

Nie zapomnij też, że mamy na forum profesjonalistę od opon i felg. Nasz kolega Kolpak jeszcze nikogo nie zawiódł (tak słyszałem - czytałem).

Amortyzatory
Powrót