• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Tomek_KRK gdzieś pisał, że w 2.0 JTDm lubią szybko "zużywać" się DPFy (częste wypalania). W mojej właśnie tak było i pozbyłem się ustrojstwa na dobre + delikatny chip. EGR zostawiłem bo problemów nie stwarza póki co. Zdecydowanie polecam usuwanie DPFa w tym akurat silniku. Przy zdrowej reszcie "bebechów" (wtryski, turbina itp.) ten silnik nawet nie zadymi ;) wiem bo sprawdzałem :) Pozdrowienia

Prędzej bym EGR zaślepił niż sprawny DPF wyciął ;)
wwwlewy jakie miałeś interwały między wypaleniami?

Wychodzi na to, że jak padnie decyzja na zakup Delty to czeka mnie inwestycja w klapy, dpf egr.
Czy jeszcze coś trzeba wywalić żeby bezawaryjnie jeździć włoskim dieslem?

Ile może kosztować wywalenie klap, czy w Cinsoft zrobią komplet?

klap w 2.0 sie nie wywala , wywala się egr i dpf , lub tylko sam egr - żeby nie zanieczyszczać syfem kolektora i klapek

Dodano po 2 minutes:

EGR zostawiłem bo problemów nie stwarza póki co. Zdecydowanie polecam usuwanie DPFa w tym akurat silniku.

trzeba było na odwrót zrobić , wywalić egr żeby nie syfił , a dpf zostawić

Ostatnia edycja:
DPF wypalał mi się średnio co 230km (+- 50km) i co najciekawsze taka średnia występowała "od nowości" bo miałem w MESie podane, że było ponad 500 procedur wypalania. Autko w tej chwili pali mniej i nie dymi co jest istotne ;) ten EGR myślicie, żeby też zaślepić i wyłączyć? "Niby" w 2.0 raczej nie powinno się tego robić bo silnik się wolniej nagrzewa itp. itd. Czy to kolejne legendy?

n EGR myślicie, żeby też zaślepić i wyłączyć? "Niby" w 2.0 raczej nie powinno się tego robić bo silnik się wolniej nagrzewa itp. itd. Czy to kolejne legendy?

To kolejne "forum legends". Pracujący EGR obniża temperaturę spalania, a co za tym idzie wpływa raczej na obniżenie temperatury. Wpływ tego czynnika jak też chłodnicy spalin na prędkość nagrzewania jest znikomy, niezauważalny.

Skoro już była mowa o kolejnych generacjach silnika JTD, to jak to ustrojstwo (klapy, EGR) wygląda w 1.9 BiTurbo? Wiem, że w Alfie tego silnika nie montowano, ale kto wie co będzie w przyszłości?

Witam.

Mam problem bo autko mam zamulone na obrotach powyżej 3000 obr. Wtedy troszkę podkapca, jak przetrę trochę wstawiając w obroty to zaczyna chodzić fajnie. od dołu pięknie ciągnie a później stop.
Przy tym wspomnę:
1. wymieniony egr na nowy oryginał
2. przepływka na nową i działa ok. oryginał.
3. filrt paliwa wymieniony
4. filtr oleju
5. pasek rozrządu
6. czujnik temp
7. termostat.
8. filtr powietrza

Myślałem klapy wirowe, ale chyba w mojej alfa 156 1,9 16v 150km nie ma bo patrzylem nie mam cięgna i mechanizmu klap wirowych.
Moje pytanie, czy możliwe że nie mam klap wirowych?>?

Czy możliwe że są ale sterowanie inne niż mechaniczne??
Co może być przyczyną braku mocy??

Silnik brak błędów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Masz chip?
Napisz skąd jesteś. Podjedź do kogoś, kto się zna, na diagnostykę.

Dlatego się pytam, bo nie jestem pewien. wg mnie jak patrzyłem to nie ma przynajmniej widocznego od góry mechanizmu.
A jeśli nie mam to czy coś innego mioże być przyczyną takiego zachowania samochodu.

Dodano po 2 minutes:

Nie nie mam chipa.
A samochód na kompie był profesjonalnym. na bosch. brak błędów.
Jedynie co to pokazywał brak otwarcia przy naciskaniu pedału gazu. tzn pokazywał pracę na 5 do 15 %.

Wrocław

Ostatnia edycja:
Nowe nie znaczy w 100% sprawne, zaślep całkowicie EGR, sprawdż szczelność dolotu, jak nie będzie poprawy przejedż się z odłączoną przepływką.

Nowe nie znaczy w 100% sprawne, zaślep całkowicie EGR, sprawdż szczelność dolotu, jak nie będzie poprawy przejedż się z odłączoną przepływką.
części w 100% sprawne. Zaślepić całkowicie nie mogę bo wystąpi błąd, przepływka ok, bo masy powietrza po wymianie ok. No i egr również bo komp to pokazuje. Egr mm zaślepiony częściową uszczelką kolektor egr z 4 ma otworami.
Dolot raczej szczelny, ale będę to sprawdzał wyianiając przewody wszystkie, ale najpierw próba przelewow, bo mam wrażenie że może to być związane z wtryskiem, który się zawieszać może. po przetarciu auta, lepiej wchodzi i wkręca się na obroty. Najbardziej widoczny brak mocy po tygodniwej jeździe mojej żony, która jeśdzi na wolnych obrotach. i jak wsiądę i chcę powyżej 3000 obr przy max wykorystaniu mocy, to wtedy na początku wbija w folet a później czuć hamowanie.
Może to ie wina wtrysków może się mylę.

Tomek

części w 100% sprawne. Zaślepić całkowicie nie mogę bo wystąpi błąd, przepływka ok, bo masy powietrza po wymianie ok. No i egr również bo komp to pokazuje. Egr mm zaślepiony częściową uszczelką kolektor egr z 4 ma otworami.
Dolot raczej szczelny, ale będę to sprawdzał wyianiając przewody wszystkie, ale najpierw próba przelewow, bo mam wrażenie że może to być związane z wtryskiem, który się zawieszać może. po przetarciu auta, lepiej wchodzi i wkręca się na obroty. Najbardziej widoczny brak mocy po tygodniwej jeździe mojej żony, która jeśdzi na wolnych obrotach. i jak wsiądę i chcę powyżej 3000 obr przy max wykorystaniu mocy, to wtedy na początku wbija w folet a później czuć hamowanie.
Może to ie wina wtrysków może się mylę.

Nawet jak ci wyskoczy błąd EGR-a, to dla testów nic się nie stanie. Tyle, że to jest powyżej 3000 obr. Tam już EGR powinien być całkowicie zamknięty. Aby stwierdzić czy to sprawa EGR-u musiałbyś tak postępować aby go zamknąć całkowicie poniżej 3000 obr. a więc dolać mu taka dawkę paliwa aby zgodnie z histerezami się zamknął wcześniej. Wtedy dym i brak dynamiki będzie świadczył o jego nieprawidłowym działaniu.
Obecny objaw, czyli moc do 3000 obrotów oraz nagły spadek obrotów powyżej 3000 wygląda na pracę w modzie awaryjnym. Wtedy to według mapy tego trybu, moment obrotowy jest ograniczany nagle do 0 przy 3000 obr.

Uszczelka z 4-ma otworami, to prowizorka aby samochód miał trochę lepszą dynamikę na dole.

Do czasu programowego usunięcia EGR jeżdziłem 2 m-ce (innni z forum jeszcze dłużej) z pełną zaślepką, oprócz checka i poprawy dynamiki auta, żadnych skutków ubocznych nie stwierdziłem.
a nie przejdzie w tryb awaryjny?

Przejdzie w momencie jak dojdzie błąd P1238 (niezgodność mas powietrza). Objawem będzie spadek mocy powyżej 3000 obr.
Jednak błąd pokazuje się w specyficznych warunkach.

Koledzy. Reasumujac. W warsztacie znajomego maja alfe 159 19 jtdm rok 2007 z plastikowym kolektorem. jakie sa opcje? oprocz oczywiscie kupowania nowego. Ja mam 147 jtd mialem z kalpami wymienilem na kolektor od wersji 140 konnej bez klap. Tu tez taka opcja jest mozliwa?

Tak, bez problemu możesz zakładać alu bez klap. Jedyna rzecz jaką trzeba zrobić to musicie podczepić gdzieś silnik sterujący klapami.

Amortyzatory
Powrót