• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Przeczytałem temat od początku, ale nie natrafiłem na przypadek, jaki mnie spotkał.
Silnik 1.9 jtdm 150, 2006 r. kolektor metalowy Pierburga:
z miejsca, gdzie łączy się kolektor z blokiem silnika wydostaje się olej. Były opisywane przypadki pocenia się, ale u mnie ten olej wycieka. Czy wystarczy kolektor zdemontować, wyczyścić, klapy wywalić i EGR zaślepić, dać nową uszczelkę?
Czy raczej to gorszy przypadek?
Dodam, że przy odpalaniu zimnego silnika, po co najmniej kilkugodzinnym postoju, pojawia się chmura szaro-niebieskiego dymu.

kolego to coś większego obstawiam turbinę, nie wystarczy wyczyścić :(. U mnie klapy zatarte i wywaliło błąd egr, klapy w położeniu otwartym,zalane delikatnie klejem do szyb żeby sie nie ruszały, egr zaślepiony oryginalną blaszką wyczyszczony, elektromagnes też wyczyszczony poprzez nawiercenie obudowy plastikowej i wybicie trzpienia. Autko lata bardzo ładnie. na wiosnę wywalam klapy!

kolego to coś większego obstawiam turbinę, nie wystarczy wyczyścić :(. U mnie klapy zatarte i wywaliło błąd egr, klapy w położeniu otwartym,zalane delikatnie klejem do szyb żeby sie nie ruszały, egr zaślepiony oryginalną blaszką wyczyszczony, elektromagnes też wyczyszczony poprzez nawiercenie obudowy plastikowej i wybicie trzpienia. Autko lata bardzo ładnie. na wiosnę wywalam klapy!

W jakim celu chcesz wywalić klapy, jeśli są szczelne to odłącz od spodu mechanicznie sterownik - efekt ten sam i sporo kasy w kieszeni.

właśnie troche z tą szczelnością jest niewielki problem jedna tj. skrajna prawa puszcza delikatnie spróbuje ją zalać klejem jak się uszczelni to może zostawie. silniczek odączony :)

Chciałem się upewnić, bo pomysł zamiany podsunął mi fachowiec.
Czy kolektor z wersji 1.9 140KM, podejdzie bez żadnej rzeźby na miejsce 1.9 150KM.
W tym kolektorze nie klap wirowych?, więc nie trzeba nic przerabiać i spawać.

Temat gdzieś był na forum-ktoś przekładał ze 156, były nawet fotki-musisz poszukać.

Jak jest ze zmianą sterownika komputera po usunięciu klap wirowych? Kończy się to tylko na usunięciu błędu? Jeden mechanik mi radził, żeby jednak nie usuwać klap wirowych, bo potem zupełnie zmienia się ciśnienie na dolocie i gdy nie zmieni się sterownia, tylko skasuje się błąd, to po czasie i tak pojawią się jakieś problemy. Co o tym sądzicie??

klapy nie maja przełożenia na ciśnienie w dolocie. ( no może jak je zamkniesz i zablokujesz zamykając jeden kanał z dwóch prowadzących powietrze do cylindra.)

klapy usuwasz sciągasz listwe sterująca klapami a siłownik zostawiasz podłączony dzięczki czemu komp myśli że klapy są steruje praca siłownika a klap nie ma. Nic nie trzeba zmieniać.

a są jakieś 'plusy ujemne' (wady :D) usunięcia klap? oprócz wydania worka pieniędzy :P

Według mnie zmieni się ciśnienie (wzrośnie) w dolocie i na kanałach na których nie ma klap w momencie jak klapy przymkną się przy niskim zakresie obrotów. Zobacz film, który zamieściłem. Zobacz przepływ powietrza z kolektora do cylindra.

Chciałem się upewnić, bo pomysł zamiany podsunął mi fachowiec.
Czy kolektor z wersji 1.9 140KM, podejdzie bez żadnej rzeźby na miejsce 1.9 150KM.
W tym kolektorze nie klap wirowych?, więc nie trzeba nic przerabiać i spawać.
Podejdzie bez problemów sam miałem takowy zakładać,ale nie mogłem żadnego dostać w okolicy a z PL specjalnie nie chciałem ściągać :)

Czy kolektor od 2.4 10V jest bez klap wirowych? i czy będzie pasował do 20V? Czy mają różne średnice kanałów dolotowych? Sprawdzał ktoś to może, bądź u siebie zamienił kolektory?

Czy kolektor od 2.4 10V jest bez klap wirowych? i czy będzie pasował do 20V? Czy mają różne średnice kanałów dolotowych? Sprawdzał ktoś to może, bądź u siebie zamienił kolektory?
Od 2.4 10V nie będzie pasował bo ma 1 kanał na cylinder. Szukaj z 2.4. 20V (175KM) z AR 156 - ja kupiłem za stówkę z wysyłką - pasuje p&p :)

Dzieki za jasna odp ^^

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Od 2.4 10V nie będzie pasował bo ma 1 kanał na cylinder. Szukaj z 2.4. 20V (175KM) z AR 156 - ja kupiłem za stówkę z wysyłką - pasuje p&p :)

A co zrobiłeś z silniczkiem sterującym praca klap? ;>

Przykręciłem do fabrycznych otworów. Kolektor od AR 156 2.4 20V jest dokładnie taki sam jak od AR 159 2.4 2.0v tylko ma fabrycznie zaślepione otwory na klapy (nie rozwiercone). Reszta jest identyczna i tak jak wcześniej napisałem ma już przygotowane mocowanie na silniczek klap wirowych :)

A jakby się zdecydować robić na swoim kolektorze, to wystrczy usunac klapki, ciegno od nich i zaspawac otwory po łożyskach (?) Czy jak to wygląda? pytam bo nie mialem jeszczse tego kolektora w swoich recach, a chciałbym to z kolega w zaprzyjaznionym warsztacie zrobić.

A jakby się zdecydować robić na swoim kolektorze, to wystrczy usunac klapki, ciegno od nich i zaspawac otwory po łożyskach (?) Czy jak to wygląda? pytam bo nie mialem jeszczse tego kolektora w swoich recach, a chciałbym to z kolega w zaprzyjaznionym warsztacie zrobić.

Dokładnie tak jak piszesz :cool:

Pamiętaj tylko, że klektor jest aluminiowy i aby zaspawać go na szczelno trzeba to zrobić TIG'iem :)

Mam już nowy zamówiony, tzn od 156 bez klap ;)

Amortyzatory
Powrót