• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] kolektor ssący JTDM - kompleksowo

czy zakładając nowy kolektor wymienialiście uszczelkę pod przepustnicą? bo pod samym kolektorem to z pewnością do wymiany(?)

W końcu zamieniłem te kolektory. Tzn.na miejsce kolektora z klapami dałem kolektor z wersji 140KM.
Koszt 200 zł: kolektor, 300 zł: robocizna, uszczelka, mycie kolektora a potem silnika i intercoolera przy okazji.
Jak na razie auto spisuje się bardzo dobrze.
Chmura dymu przy rozruchu zimnego silnika, zamieniła się w małą chmurkę.

czy zakładając nowy kolektor wymienialiście uszczelkę pod przepustnicą? bo pod samym kolektorem to z pewnością do wymiany(?)
Ja założyłem starą bo ale dodatkowo pociągnołem ją jakimś klejem do uszczelek i jest git zrobione już ok 20 tyś. od wyrzucenia i zero problemu. Jak masz rozrząd do roboty to możesz zmienić przy okazji,żeby nie płacić za robote później.

W końcu zamówiłem uszczelkę pod przepustnice i kolektor w aso, bo nigdzie nie mieli pod przepustnice z zamiennikow. Koszt 180zl za uszczelki, 250zl za kolektor i jeszcze musze to na dniach założyć

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

A powiedzcie mi jaki jest mniej więcej koszt usunięcia klap? u mnie kolektor plastykowy

hmmmm rozrządu nie rozpinałem. uszczelki założyłem takie jakie były bo były dobre. Robiłem sam ... jak wszystko z reszta ... doszło do tego trochę ropy do czyszczenia kolektora i nitro. Na środki czyszczące poszło około 50 zł.

Fly w serwisach wołają 400-500 zł. Niektórzy zalecają też wymianę paska rozrządu, ponieważ go rozpinają, aby łatwiej wyjąć kolektor (ok 120 zł za dobry pasek).

kolektora nie ma co naprawiać. Klapy wywalić EGR zaślepić i spokój. Ja tak zrobiłem w swojej 159.

Jeśli chodzi o usuwanie programowe to nie ma takiej potrzeby. Po prostu rozłączasz silnik z listwą klap i normalnie podłączasz. Klap nie ma a silnik sobie pracuje nie wyrzucając błędów.

Przejechałem już parę tyś km na zamienionym kolektorze( bez klap). Wszystko jest w porządku, ale z okolic : podszybia i komory silnika dobiega hałas. Przypomina to terkotanie ?, drżenie metalu? Słyszalne jest tylko na biegu jałowym.
Podejrzewam silniczek od klap wirowych. Po ich usunięciu, został odłączony mechanicznie.
Czy jest możliwe, żeby tak głośno pracował? i tylko na wolnych obrotach?

Przejechałem już parę tyś km na zamienionym kolektorze( bez klap). Wszystko jest w porządku, ale z okolic : podszybia i komory silnika dobiega hałas. Przypomina to terkotanie ?, drżenie metalu? Słyszalne jest tylko na biegu jałowym.
Podejrzewam silniczek od klap wirowych. Po ich usunięciu, został odłączony mechanicznie.
Czy jest możliwe, żeby tak głośno pracował? i tylko na wolnych obrotach?

Taki dżwięk w naszych 159 może wydawać pompa vacum.

Problem rozwiązany. W międzyczasie nabijana była klimatyzacja i w jakiś sposób przemieściły się przewody od niej.
Na dole, przy przegrodzie silnika te przewody dotykały grodzi, a że są z aluminium to stukały metalicznie.

Przy okazji, nie wiadomo skąd wypadła blaszka- zaślepka EGR. Po zamianie kolektora, mechanik założył nową blaszkę z otworami.
Ta, która wypadła była inna, grubsza, ale też z otworami.

A propos kolektora, czy testował ktoś z was albo wie, czy sprawdzi się takie rozwiązanie:
http://allegro.pl/kolektor-ssacy-alfa-159-brera-spider-2-4-jtd-i4071595295.html
Czy te zaślepki (z mosiądzu) będą trzymały kompresję i nie będzie przedmuchów? Które z rozwiązań jest optymalne?
To powyżej, czy spawanie otworów czy kupno kolektora bez klap?
I jeszcze jedno - załózmy że kupię kolektor używany, fabrycznie bez klap. Da się go wyczyścić wewnątrz bez rozkręcania na dwie połowy? Jeżeli nie, czy w domowych warunkach można go złożyć z powrotem tak, aby był szczelny?

ja kupiłem od 156 2,4 JTD 20V 175KM, kolektor jest seryjnie bez klap wirowych, jest taki sam jaki ten w 159, z tym, że ma nie rozwiercone mocowania klap. kolektor sam rozłożyłem w domowych warunkach i wyczyściłem, a później go skleiłem przy pomocy czerwonego sylikonu tytan do wysokich temp, trzyma mocniej niż oryginał, bo musiałem go rozłożyć i na nowo sklejać, bo za dużo sylikonu mi wyciekło w światło kanałów.

2.0 tak, w 1.6 pewnie tez ale nie jestem pewny :)

2.0 tak, w 1.6 pewnie tez ale nie jestem pewny :)

Wychodzi na to, że jak padnie decyzja na zakup Delty to czeka mnie inwestycja w klapy, dpf egr.
Czy jeszcze coś trzeba wywalić żeby bezawaryjnie jeździć włoskim dieslem?

Ile może kosztować wywalenie klap, czy w Cinsoft zrobią komplet?

2.0 nie słyszałem żeby ktos wyrzucał klapy. Tam jest sporo zmian konstrukcyjnych związanych egr / dpf / kolektor że nie stwarza tylu problemów co w 1.9 / 2.4 jtd

2.0 nie słyszałem żeby ktos wyrzucał klapy. Tam jest sporo zmian konstrukcyjnych związanych egr / dpf / kolektor że nie stwarza tylu problemów co w 1.9 / 2.4 jtd

Dzięki za odpowiedź, ale przy krótkich trasach i silniku 2.0 to i tak chyba będę musiał kastrować dpf i egr?

Amortyzatory
Powrót