[159] kolektor ssący JTDM - kompleksowo

U mnie był słaby dół, auto ciągnęło od 2000 obrotów dopiero, okazało się, że sterowanie klapami było spadnięte, a klapy były ustawione w pozycji zamkniętej. Po ustawieniu ich ręcznie, każdej w pozycji otwartej na stałe auto zaczęło się zbierać sprawnie już od 1400-1500 obrotów.

Panowie a jaka rady, gdy kolektor ssący w mojej belli jest ok, a wywala dwa błędy P2015 - klapy wirowe - błędna częstotliwość oraz U1701 - szyna CAN - sterownik silnika? Cięgno nie spadło, klapy pracują prawidłowo a cyklicznie co jakiś czas pojawiają się te dwa błedy? Bella to GT 2008r 1.9JTD 150KM

Panowie a jaka rady, gdy kolektor ssący w mojej belli jest ok, a wywala dwa błędy P2015 - klapy wirowe - błędna częstotliwość oraz U1701 - szyna a CAN - sterownik silnika? Cięgno nie spadło, klapy pracują prawidłowo a cyklicznie co jakiś czas pojawiają się te dwa błedy? Bella to GT 2008r 1.9JTD 150KM
A pod listwą sterującą nie masz czarnej mazi?

panowie takie pytanie na odpalonym silniku bez dodawania gazu klapki są otwarte czy zamknięte ? bądź odwrotnie na zgaszonym jak są ustawione ?

panowie takie pytanie na odpalonym silniku bez dodawania gazu klapki są otwarte czy zamknięte ? bądź odwrotnie na zgaszonym jak są ustawione ?
Pomyśl :) Jeśli silnik jest uruchomiony - muszą być (przynajmniej częściowo) otwarte, inaczej powietrze nie mogłoby dotrzeć do komory spalania. W przypadku wyłączonego silnika mogą być zamknięte, ale nie muszą. Dopływ powietrza zostaje odcięty przez klapę gaszącą.

kolego to ja wiem tylko chodzi mi fizycznie jak to wygląda na aucie, gdyż chcę zdjąć listwe z klapy sterującej i zostawić klapki otwarte ponieważ źle mi zregenerowano kolektor i jak się silnik zagrzeje to materiał się rozszerza i nastawnik wywala bład bo nie może ruszyć listwą. Chyba już wyczaiłem że klapki (od góry patrząc) ustawione na godzinę 10 są otwarte a na 2 zamknięte.

Przeczytajcie ten temat ;) Nie trzeba spawać i rzeźbić w kolektorach...

http://www.forum.alfaholicy.org/159...sacy_alfa_156_175km_jtd_vs_159_210km_jtd.html

Maru93 chyba tez trzeba rzezbic bo nie ma jak zamontowac silniczka klap wirowych wiec to tez jest rzezba.

- - - Updated - - -

kolego to ja wiem tylko chodzi mi fizycznie jak to wygląda na aucie, gdyż chcę zdjąć listwe z klapy sterującej i zostawić klapki otwarte ponieważ źle mi zregenerowano kolektor i jak się silnik zagrzeje to materiał się rozszerza i nastawnik wywala bład bo nie może ruszyć listwą. Chyba już wyczaiłem że klapki (od góry patrząc) ustawione na godzinę 10 są otwarte a na 2 zamknięte.

wez sobie popatrz jak sie zachowuje listwa przy wciskaniu gazu.To chyba powinno Ci wszystko wyjasnic.Niech ktos wciska i puszcza gaz,a Ty patrz na zachowanie listwy

Jak ktoś ma aluminiowy kolektor z klapami i zmienia na kolektor aluminiowy bez klap to nie trzeba nic rzeźbić wszystko pasuje przeczytaj najpierw temat i zobacz zdjęcia. Nie pasuje taka zmiana w przypadku plastikowych kolektorów, wszystko jest opisane w temacie

W elearn masz. Powinno być: Technical Data > TIGHTENING TORQUES > 10 ENGINE UNIT > 1060 DIESEL INJECTION SYSTEM .
CR to chyba Preesure pump
Załączam wydruk.
Musisz zamienić jednostkę daNm na tą co masz na kluczu.
2.3 daNm to 23Nm, w sumie trochę mało.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Dzieki wielkie dołacze to do tutka którego po dzisiejszych bojach spróbuje stworzyć, zakreciłem nie patrzac na moment ale napewno jest wiecej jak te 23Nm ;)

Amortyzatory
Powrót