[159] kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Sam zakupiłem u TomkaKRK, wczoraj wymieniałem ale nikomu nie ujmując wiedzy i doświadczenia, usunięcie klap nie jest sprawą bardzo złożoną i trudną. Zakup gotowego kolektora jest dobrym rozwiązaniem dla kogoś, komu się spieszy i nie chce unieruchamiać auta na dłużej niż parę godzin potrzebnych na wymianę. Jeżeli ktoś ma możliwości warsztatowe i doświadczenie w spawaniu aluminium (lub kogoś zaprzyjaźnionego posiadającego taką wiedzę), śmiało może podejść do tematu samodzielnie. Zaznaczam, że odnoszę swoje zdanie do kolektora silnika 2,4, bo taki znam.

Gorszą sprawą jest czyszczenie tego całego syfu, który zalega w kolektorze, przed spawaniem klap...

Ja również mogę polecić Tomka.
Niebawem minie rok, kiedy pozbawił mój kolektor klap.
Co wyróżnia jego warsztat na tle innych to odpowiedzialne i konsekwentne podejście do klienta.
Pozdrawiam.
- Rafał

Gorszą sprawą jest czyszczenie tego całego syfu, który zalega w kolektorze, przed spawaniem klap...

Tego nie neguję. Ale to też jest wykonalne. Robiłem to w poprzednich dwóch 166 (oczywiście samo czyszczenie - klap nie było). Wymaga czasu, cierpliwości i dokładności. Ja właśnie z powodu braku czasu zdecydowałem się na zakup gotowca, sama wymiana zajęła nam niecałe 5 godzin. I nie było to tempo serwisu rajdowego. Ale żeby nie było OT, polecam Tomka KRK. Następnym razem też u niego kupię.

Hej
ja mam kolektor ssący od 2,4 do sprzedania, jak by ktoś chciał to za 100zł mój mechanior wywali klapy i zaspawa profesjonalnie.
pozdrawiam

Cieżko powiedzieć ja bym stawiał na przepływke

Dodam ze na jalowych raz jest EGR zamkniety i przeplywka pokazuje ok 480mg przygazuje EGR zacznie dzialac jest na ON i pokazuje przeplywka 280mg. Co sie dzieje ?

co sie dzieje ? , nic się nie dzieje ,
to tak działa (taka logika działania recyrkulacji ) , po przegazowaniu egr chwilę będzie otwarty po czym się znów zamknie ( 1% , do następnego dotknięcia gazu) ,
i jak się egr otwiera to wskazania z przepływki spadają bo nastąpił udział spalin , po zamknięciu egr przepływka znów pokazuję większą ilość bo powietrze jest bez udziału spalin , prawidłowe zjawisko ;

natomiast do sprawdzenia przepływki należy pod obciążeniem ( jazda ) obserwować między innymi parametry : docelowa masa powietrza , mierzona masa powietrza , więc laptop na fotel pasażera , rozgrzewamy sobie silnik , odpalić w fes rysowanie wykresów , i ogień z dolnych obrotów na np 3. biegu

Ok dzis testy zrobie i zobaczymy jak wyszlo.

- - - Updated - - -

Mam 2 wykresy jeden wykres to cisnienie doladowania i zawor turbiny. Cos mi sie nie podoba ten zawor a czyscilem go i smarowalem. A drugi to Masa powietrza i EGR. Na wolnych obrotach jest na ON a za jakis czas na Off.

Załączniki

• 11.jpg
    11.jpg
    101.5 KB · Wyświetleń: 332
  • 22.jpg
    22.jpg
    100.8 KB · Wyświetleń: 172
Dla biegu jałowego i zimnego silnika wykres EGR/przepływomierz jest OK. Zawsze dla pewności możesz zrobić taki test jak podpowiada sedici.

klapy

A wiec tak wszystko czyste poskladane do kupy zajelo mi to 6 gozin. Klapy usuniete mam zdjecia powiem co i jak zrobic teraz spokojnie spie jednak... te kapy sa z blaszek kture idzie ukrecic szczypcami sa w 2 miejscach zgrzane zajelo mi to 5 min. Podpowiem jak zrobic na co uwazac jakie narzedzia beda potrzebne. Duzo zdjec mam wiec bedzie wszystko jasne jak chce ktos podac maila to wysle.

kolego jak możesz, to prześlij: mrozek_s@interia.pl
Pozdrawiam

Witajcie, zauwazylem ze srednie spalanie podczas rozpedzania na 3 biegu jest np. 15l/100km i po puszczeniu gazu powinno odrazu spasc do 2.0l/100km tak ma 1 z kolegow bo jezdzilem tylko 1 inna 159 z tym samym silnikem i mial spalanie 7.2 na 100km w miescie. A u mnie jest tak ze na 3 biegu spalanie dojdzie np do 15l/100km i po puszczeniu gazu te chwilowe spalanie spada po ok 2 litry w dol i nim zejdzie do 2.0l/100km to znow dodaje gazu i jade z tad te wysokie spalanie 9.2l/100km. Z jakich czujnikow bierze sie srednie spalanie co na to wplywa ? mam je strasznie opóznione.

Taka przypadłość komputerów w Fiatach i Alfach, pokazują zakresy spalania chwilowego miedzy 2 i 25, mimo, że realne spalanie oscyluje od 0 do 100. Natomiasat średnie spalanie jest zazwyczaj poprawne, czego nie można powiedzieć o autach ze stajni VW, które lubią pokazywać bardzo optymistyczne spalanie średnie.

Witam kolegów,

Mam spory problem z EGR i kolektorem ssącym. Ostatnio robiłem rozrząd, pompę, oleje część zawieszania i czytając różne tematy wpadłem na pomysł zamocowania również zwężki na EGR-a - tej z 4 dziurkami. Ot tak poprostu chciałem zrobić kompleksowo wszystkie tematy. Kolektor mam w obudowie plastikowej czyli ten pozmianowy (auto z 2007 roku).

Zaczęło się przy odkręcaniu EGR-a od kolektora. Niemcy dali klej na gwint i mimo że rozgrzałem samochód niestety jedna śruba urwała przy wykręcaniu cały gwint (patrząc od góry dolna lewa) - kto wie czy nie było już za mocno skręcone. Wyczyściłem całego EGR-a i wszystko co się dało. Zaprosiłem znajomego mechanika do garażu z tulejkami naprawczymi do gwintów - taka tulejka samo-gwintująca. "Mechanik" przy wstawianiu tej tulejki narobił jeszcze większego bałaganu. Lekko nadłamała się podstawa do której dokręca się EGR-a (po skosie z obu stron gwintu) i od miejsc załamania nagieła się lekko ta podstawa. Brawo. No nic zdarza się nawet najlepszym. Naprostowaliśmy podstawę. Skleiliśmy wszystko na porządny silikon wysoko-temeraturowy i skręciliśmy EGR-a na 3 śruby.

Wszystko chodzi sprawni, nie czuć żadnych przedmuchów ale jakoś nie mogę tej sytuacji przeżyć.

Pytania do Was.
1. Co może powodować nieszczelność w tamtym miejscu
2. Czy podstawa jest scalona z całym kolektorem - z tego co się nawyginałem wydaje się być dokręcana do kolektora
3. Jeżeli podstawa jest oddzielona od kolektora to czy można ją wymienić bez jego zwalania
4. No i jeżeli 2 i 3 TAK to gdzie to mogę zdobyć poza ASO

Dzięki wszystkim za pomoc.

PS> Wiem że się zastanawiacie jak to można zrobić... ale ku.... niestety można....

1. Nie bardzo kumam...
2, 3 tak
4. Szrocik moze jakis...
Do naprawy gwintu najlepiej wyjac podstawe i uzyc helicoil
Pozdrawiam

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

1. Nie bardzo kumam...

Chodziło mi generalnie o skutki ewentualnych nieszczelności w tym miejscu... typu zanik mocy itp.

Co do reszty wielkie dzięki - szukam teraz tylko części.

EGR przykręcony jest do przepustnicy, która stanowi odrębny element od kolektora. Jak się domyślam to pękł Tobie właśnie jej korpus?

Tak to wygląda http://allegro.pl/alfa-159-brera-cro...244096811.html

Dokładnie. Super wiem już czego szukać. Zaraz przeszukam sklepy i znajdę coś w dobrej cenie. Czy ta z aukcji która podajesz jest na pewno do wersji 16V. W tych 8V z tego co się orientuje EGR dokręcany jest na 2 śrubki. W moim 16V na cztery.

Dzięki. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót