• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] kolektor ssący JTDM - kompleksowo

będę miał to robione we wtorek i środę - ciekaw jestem efektu :)

GoNiuS jak sobie trochę pojeździsz to opisz wrażenia - czy czujesz różnicę.

Tak plyn mam wlany. Wyciekl z bloku po odkreceniu kolektora uwazajcie tez bo do 1 cylindra ten plyn wlatuje, takie szczescie mialem ze zawory zamkniete byly to udalo sie wyssac wszystko.

Gratulacje, wiem ile to roboty bo sam też to robiłem. Uwaga też na ten plastikowy króciec który wchodzi przez kolektor do głowicy!! Łamliwy materiał :D

Dużo go może tamtędy uciec?

Plynu ucieklo 700ml z calego zbiorniczka bo jest wyzej. JUNIOR wiem ze lamlily ten kruciec jest bo kiedys pisalem z toba dzieki wielkie za rade. Najwiecej roboty jest przy czyszczeniu pierw skrobanie potem bezyna nitro i co szlo na koncu Dimer i ladnie puscilo. Jednak najwiekszy problem byl przy odkreceniu 1 ze srob kolektora wlasnie tam gdzie ten plastikowy kruciec. Odkrecalem od spodu kolektora lamanym kluczem 12 na zdjeciu jest pokazany jaki innym nie dalo rady dojsc.

rozumie że ten płyn to tylko ze zbiorniczka wyrównawczego? jak tak to wystarczy jakoś powstrzymać odpływ.

Mozna by ale podczas odkrecenia nakretek kolektora plyn juz ucieka bo usczelka kolektora jest polaczona z kanalem wodnym z tego krucca w kturym jest plyn do czasu wyjecia kolektora plastikowego i czesci zaluminiowej z klapami troche potrwa wiec i tak wyleci tyle co jest wyzej niz otwor w glowicy.

Witam czy moze ktos podac nr katalogowy nowego kolektora(Pierburg) do 1,9 150koni:)? znalazlem cos takiego
Numer: 7.00373.12.0 ale niema uwzglednionej wersji 150km.

W 159 kolektor z klapami wirowymi był w 1.9 tylko w wersjach 136 i 150km. Jako że te wersje różnia sie tylko softem- pewnie stąd brak wyszczególnienia.

Witam czy moze ktos podac nr katalogowy nowego kolektora(Pierburg) do 1,9 150koni:)? znalazlem cos takiego
Numer: 7.00373.12.0 ale niema uwzglednionej wersji 150km.

ktory masz rok? to jest tez do 159 150 koni tam gdzie jest caly aluminiowy kolektor

Ktos pytal jak sie jezdzi bez klap. A wiec tak lekkie falowanie po uruchomieniu cieplego silnika dalej jest... EGR mam czysciutki i szczelny, zaslepke z otworami mam. Czasami czuc mulenie na niskich obrotach Spalanie z 8.1 poszlo na 9.2 Turbina po regeneracji geometria nie wiesza sie i chodzi dobrze, overboost dziala dobrze czyscilem i smarowalem. Widac skoki doladowania na wskazniku (czujnik doladowania czysty). Dopiero zaczynam cos czuc ok 2200obr/min. Nie wiem co sie dzieje skad te spalanie 9.2 moze to wina braku klap ale kazdy pisal ze roznicy nie ma... Co sprawdzic ? Bledow brak.

Czy w takim razie warto usuwać klapy? Czy nie lepiej pozostać przy przeczyszczeniu kolektora i ewentualnym zaślepieniu EGR-a?

Ktos pytal jak sie jezdzi bez klap. A wiec tak lekkie falowanie po uruchomieniu cieplego silnika dalej jest... EGR mam czysciutki i szczelny, zaslepke z otworami mam. Czasami czuc mulenie na niskich obrotach Spalanie z 8.1 poszlo na 9.2 Turbina po regeneracji geometria nie wiesza sie i chodzi dobrze, overboost dziala dobrze czyscilem i smarowalem. Widac skoki doladowania na wskazniku (czujnik doladowania czysty). Dopiero zaczynam cos czuc ok 2200obr/min. Nie wiem co sie dzieje skad te spalanie 9.2 moze to wina braku klap ale kazdy pisal ze roznicy nie ma... Co sprawdzic ? Bledow brak.

cos musisz mieć nie tak bo ja zadnych z powyższych objawow nie mam może poza tym ze czasami delikatnie faluja obroty ale to czasami

A czy ktoś bawił się w czyszczenie metalowego ( czy aluminiowy on jest?) kolektora? będę wymieniał rozrząd więc chce przy okazji sobie wyczyścić kolektor. Dużo jest z tym roboty? trzeba na cos uważać? moze coś ustawiać? Może jest gdzieś już temat o tym a ja go nie zauważyłem.

Czarny_28 powiedz mia jak spalanie w miescie ? ja mam 9.2 i nie spada a juz tak powoli jezdze. Obroty faluja po odpaleniu widac jak wskazowka skacze potem sie stabilizuje podczas jazdy.

dlatego ja właśnie zostawiłem te klapy, przeczyściłem tylko kolektor klapy chodziły luźno, spalanie faktycznie masz bardzo duże ja mam po mieście max 7 - 7.5 l , 9-10 l to ja mam w 2.0 TS

Zaobserwowałem u siebie również minimalne falowanie obrotów po uruchomieniu silnika ciepłego tzn.... silnik rozgrzany do 90 st. postoi około godziny i zostaje uruchomiony przy temperaturze około 40-50 st. Widać jak wskazówka od obrotów silnika nieznacznie porusza się na biegu jałowym. Wystraszy przejechać się kawałek i objaw ustępuje. Klap wirowych jeszcze nie usunąłem.
Spalanie 9,2 w mięście nie jest takie złe....ale skoro piszesz, że przed usunięciem klap wirowych było o litr mniejsze to zastanawiające. Może rzeczywiście w mięście jak jeździmy na niższych obrotach i kalpy wirowe przymykają się powodują lepsze zawirowania powietrza trafiającego do komór spalania. Sprawa myślę warta wyjaśnienia bo właśnie o podwyższonym spalaniu w mieście po usunięciu klap mówił mi mechanik.

9.2 w mieście to i tak dużo według mnie, nie wiem jak bym musiał deptać żeby tyle spalić

Amortyzatory
Powrót