• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Może rzeczywiście w mięście jak jeździmy na niższych obrotach i kalpy wirowe przymykają się powodują lepsze zawirowania powietrza trafiającego do komór spalania. Sprawa myślę warta wyjaśnienia bo właśnie o podwyższonym spalaniu w mieście po usunięciu klap mówił mi mechanik.

Można by się nad tym zastanawiać, gdyby takie objawy powtarzały się też u innych po wywaleniu klap. Ale skoro pojawiają się tylko w jednym samochodzie to oznacza, że uszkodzone w nim jest coś innego, albo to oznacza, że kierowca zaczął właśnie używać klimatyzacji (a w zimie i przed zmianą klap nie używał) i spalanie +1 litr to jest efekt używania klimatyzacji.

BTW. Pamiętajcie, że spalanie w mieście każdy będzie miał inne. Inaczej się jeździ po mieście po Wrocławiu, a inaczej po Warszawie czy Zielonej Górze. Dodatkowo inne będzie spalanie gdy ktoś po mieście przejeżdża 7 km i gasi silnik, a inne gdy ktoś przejeżdżą 25 km.

CINEX81 a czy wcześniej tez jeździłeś z włączoną klimatyzacją? Bo teraz przy tych temperaturach to na pewno tak. Włączona klima robi u mnie różnicę w spalaniu około 0,5 do 1 litra na 100 km.
Jazda miejska to zależy też na jakich dystansach. Ktoś po mieście robi 3 km w jedna stronę np. do pracy a ktoś inny 8 km tak jak ja. Gdybym jeździł tylko do pracy i z powrotem to pewnie miałbym spalanie około 9 litrów.
Średnio raz w tygodniu jadę do Szczecina około 50 km w jedną stronę (na trasie spalanie 6,2) i sporadyczne wyjazdy nad morze do Międzyzdrojów około 70 km. (na trasie spalanie 6,5 przy prędkości 120-150) Średnie komputer pokazuje mi około 8 litrów

- - - Updated - - -

W tym samym momencie napisaliśmy o podobnych sprawach:P

w zimie raczej klimy nie załączałem ale w zimie to raczej efekt większego spalania przez klime zastępują niskie temperatury, to prawda że miasto miastu nie równe ja mieszkam w sredniej wielkości miescie korki tu raczej nie występują więc pewnie stad te różnice

Ja jezdze bez klimy. Wszystko wyglada na sprawne tylko zastanawia mnie przeplywomierz po odpieciu podczas pracy nie ma zmiany. A w FES oczekiwana masa jest nie np. 270mg a 420mg. Napisze mi ktos jakie wartosci ma przeplywomierz na jalowym i do odcinki :D ?

też by mnie to interesowało jak by ktoś wiedział jakie są "książkowe" parametry, ja podepnę i sprawdzę u mnie.

Czarny_28 powiedz mia jak spalanie w miescie ? ja mam 9.2 i nie spada a juz tak powoli jezdze. Obroty faluja po odpaleniu widac jak wskazowka skacze potem sie stabilizuje podczas jazdy.
ja mam teraz ok.7-7.5 ale mało jezdze.Nie przejmuj się spalaniem 9.2 bo te silniki potrafią tyle spalac w miescie.Ja w zimie na bardzo krótkich odcinkach miałem nawet 11-12 l według komputera.

- - - Updated - - -

obroty mi nie skacza tzn.jak odpalisz powinno być ok.1000 obr ale za chwile obrotomierz powinien zejść w granice 800-750 obr.Tak jest u mnie i to normalne.Podwyzszone obroty zaobserwowałem u siebie kiedy padl mi alternator.Auto robilo wszystko żeby doladowac aku i podwyzszalo obroty

ja mam teraz ok.7-7.5 ale mało jezdze.Nie przejmuj się spalaniem 9.2 bo te silniki potrafią tyle spalac w miescie.Ja w zimie na bardzo krótkich odcinkach miałem nawet 11-12 l według komputera.

- - - Updated - - -

obroty mi nie skacza tzn.jak odpalisz powinno być ok.1000 obr ale za chwile obrotomierz powinien zejść w granice 800-750 obr.Tak jest u mnie i to normalne.Podwyzszone obroty zaobserwowałem u siebie kiedy padl mi alternator.Auto robilo wszystko żeby doladowac aku i podwyzszalo obroty
Co uległo uszkodzeniu w alternatorze? Regenerowałeś czy kupowałeś nowy?

To ja czekam az ktos napisze wartosci przeplywomierza i bedziemy dalej myslec.

Ja mam wyrzucone klapy i zaslepiony egr. Spalanie w trasie około 5,5l a w trybie mieszanym około 6,5l wszystko bez klimy wersja SW. Nie zauważyłem u siebie falowania obrotów. Niestety nie potrafię powiedzieć jak to było przed wyrzuceniem ponieważ już taki kupiłem.

Wysłane z mojego GT-I8190 za pomocą Tapatalk 2

Mialem dzis Alfe od Bigbena z Bytomia na kompie i jego przeplywka na wolnych z dzialajacym EGR pokazywala ok 480mg zmierzone, a ja mam ok 280mg przy bucie nie dochodzi nawet tyle co Bigben ma na wolnych. Czyli co przeplywka ? czuc ze moja 9-tka jest mulowata i skoki mocy sa podczas przyspieszania. EGR czysty zaslepka z otworami jest dziala i nie wiesza sie, klap nie mam i spalanie spokojna jazda w miescie to 9.2

Dla rozgrzanego silnika na biegu jałowym bez dotykania pedału gazu manual podaje zmierzone wartości w normie jako 40-60 kg/h, dla zimnego 20-40.
Na wyłączonym silniku, ale włączonym zapłonie sprawdź napięcie na wtyczce do przepływki - między PIN 1 a masą oraz między PIN 1 a PIN 2 powinno być >11 V. Między PIN 4 a masą powinno być 4.8-5.2 V. Wtedy też masa zmierzonego powietrza przez przepływomierz powinna zawierać się w zakresie 0-1 kg/h.
Tyle z instrukcji jeśli chodzi o test przepływomierza. Sprawdzałem to u siebie i mam książkowo.

Próbowałeś zaślepić całkowicie EGR?

Nie nie zaslepialem jeszcze calkowicie EGR ale jest 100% szczelny i dziala jak nalezy jest z 2011r ktos go wymienial miedzy elektromagnesem ani sladu czarnego okopcenia wodzik chodzi plynnie nie wiesza sie. Stawiam ze to przeplywka ma ktos na zbyciu na test ? albo na chwie na podmiane ?

Dla rozgrzanego silnika na biegu jałowym bez dotykania pedału gazu manual podaje zmierzone wartości w normie jako 40-60 kg/h, dla zimnego 20-40.
Na wyłączonym silniku, ale włączonym zapłonie sprawdź napięcie na wtyczce do przepływki - między PIN 1 a masą oraz między PIN 1 a PIN 2 powinno być >11 V. Między PIN 4 a masą powinno być 4.8-5.2 V. Wtedy też masa zmierzonego powietrza przez przepływomierz powinna zawierać się w zakresie 0-1 kg/h.
Tyle z instrukcji jeśli chodzi o test przepływomierza. Sprawdzałem to u siebie i mam książkowo.

Próbowałeś zaślepić całkowicie EGR?
takie odpowiedzi lubię

Kolektor bez klap wirowych - polecani sprzedawcy

Panowie,

W mojej GT przymierzam się do wymiany kolektora, ale z racji iż koledzy w 159 mają duże doświadczenie w tym temacie dlatego piszę tutaj :)

szukam opinii od kogo kupić kolektor bez klap - mechanika który to wymieni mam na miejscu :)

I tak znalazłem u Wujka Google 2 zakłady:

Pierwszy to zapewne kol. z forum Tomek_KRK

http://www.autka.pl/?p=437

Drugi to auto - krak:

http://sklep.auto-krak.pl/kolektor-ssacy-klapy-off-opel-19-cdti-p-252.html

Prosiłbym o jakieś opinie na ich temat lub ewentualnie inne namiary.

Pozdrawiam

Sam zakupiłem u TomkaKRK, wczoraj wymieniałem ale nikomu nie ujmując wiedzy i doświadczenia, usunięcie klap nie jest sprawą bardzo złożoną i trudną. Zakup gotowego kolektora jest dobrym rozwiązaniem dla kogoś, komu się spieszy i nie chce unieruchamiać auta na dłużej niż parę godzin potrzebnych na wymianę. Jeżeli ktoś ma możliwości warsztatowe i doświadczenie w spawaniu aluminium (lub kogoś zaprzyjaźnionego posiadającego taką wiedzę), śmiało może podejść do tematu samodzielnie. Zaznaczam, że odnoszę swoje zdanie do kolektora silnika 2,4, bo taki znam.

Witam kup kolektor bez klap od starszej wersji wszystko powinno pasować a cena taka sama jak za spawany kolektor widzę że jesteś z wielkopolski tutaj też są warsztaty które to wymienią bez najmniejszego problemu i najlepiej to robić od razu z rozrządem Pozdrawiam

Dodam ze na jalowych raz jest EGR zamkniety i przeplywka pokazuje ok 480mg przygazuje EGR zacznie dzialac jest na ON i pokazuje przeplywka 280mg. Co sie dzieje ? Raz jest mulowaty a raz nie. spalaie dalej 9.2 a jezdze jak dziadek. Podczas normalnego ruszania i rozpedzania sie do 2.5tys obr. chwilowe spalanie jest nawet do 25l a jak pocisne to i do 50l.

Amortyzatory
Powrót