[159] kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Po wywaleniu klap szybciej zabijesz DPF-a ja wywaliłem w lipcu zeszłego roku i DPF-a szlag trafił w boże narodzenie a wypalał się normalnie w trasie co 800-1000km a przed samym zatkaniem co 500km. Więc jeśli ktoś decyduje się na wywalenie klap bo wiadomo to zło :) To pomyślcie nad wycinką DPF-a również bo wczesniej czy później i tak was to czeka.

Hmm nie zauważyłem takiej zależności, o której piszesz - bo to jest szczerze mówiąc średnio realne. Uszkodzony kolektor, pracujący z klapami ułożonymi "jak popadnie" czy też z nieszczelnościami ma generować "zdrowszy" skład spalin, niż auto z kolektorem czystym, o takim samym przepływie powietrza przez wszystkie jego otwory? To pachnie jakąś alternatywną mechaniką. Wyjechało od nas chyba grubo ponad 100 samochodów bez klapek w kolektorach i dziwnym trafem nie ma oddźwięku, jakoby to powodowało przyspieszone degradowanie się DPF-u.

Może dla niektórych śmieszne pytanie ale jestem nowy w dziedzinie 159 : Jak się objawia wypalanie Dpf'u ? Oprócz tego ,że ma zakopcić to czy wyświetla jakiś komunikat? Ja jak kupiłem moją to na kompie diagnostycznym pokazało 20% zapełnienia Dpf,a , zrobiłem już ponad 1tkm i nie zauważyłem żeby się coś wypalało.

Wysłane z mojego onetouch EVO7 przy użyciu Tapatalka

A na pewno masz DPF?
Po podpięciu MES/FES masz do dyspozycji jeszcze informacje o częstości wypalań oraz odległości od ostatniej regeneracji.

Organoleptycznie:
1. W czasie jazdy puszczasz pedał gazu to wskazówka turbo szybko spada na 0.
2. Na biegu jałowym wskazówka lekko wychylona.
3. Podwyższone spalanie chwilowe.
4. Dym niekoniecznie, może ostrzejszy zapach spalin.
5. Mam niefabryczny wydech - w momencie wypalania doznania akustyczne są na podwyższonym poziomie :D

W czasie normalnej jazdy w trasie ogólnie można nie zauważyć wypalania ;)
Trwa ono z reguły 6-12 minut.

Sredni czas tez jest podawany w fes/mes :-)
W sekundach o ile pamietam

Po wywaleniu klap szybciej zabijesz DPF-a ja wywaliłem w lipcu zeszłego roku i DPF-a szlag trafił w boże narodzenie a wypalał się normalnie w trasie co 800-1000km a przed samym zatkaniem co 500km. Więc jeśli ktoś decyduje się na wywalenie klap bo wiadomo to zło :) To pomyślcie nad wycinką DPF-a również bo wczesniej czy później i tak was to czeka.

Nie, no... Jony88... herezje tu jakieś rozsiewasz :)
To czysty przypadek.

A na pewno masz DPF?
Po podpięciu MES/FES masz do dyspozycji jeszcze informacje o częstości wypalań oraz odległości od ostatniej regeneracji.
Mam DPFa . Wszystko fabryczne z pierwszego montażu:) W Fesie nie sprawdzałem jeszcze. Pytam tylko czy są jakieś komunikaty ze strony auta:) -na wyświetlaczu czy coś. Raz zauważyłem po powrocie z trasy ,że auto na postoju ma wyższe obroty ale nie miałem czasu się nad tym zastanawiać.

Wysłane z mojego onetouch EVO7 przy użyciu Tapatalka

Niektóre wersje po lifcie mają odpowiednią kontrolkę aktywną, ale to była dodatkowo płatna opcja na życzenie.

Niektóre wersje po lifcie mają odpowiednią kontrolkę aktywną, ale to była dodatkowo płatna opcja na życzenie.
Spoko bo już zaczynałem się bać ,że coś jest nie tak . Auto sprawdzałem skanerem diagnostycznym i nie pokazywało żadnych błędów ale wole się zawsze upewnić . THNX

ja też jestem niedawno po wywaleniu klap wirowych, objaw przed naprawą był standardowy , listwa z klap spadła i nieszczelność na ośkach czyli troszke smoły na kolektorze
cenowo wyszło tak:
-spawanie kolektora 150zł
-planowanie kolektora 120zł
-uszczelka kolektora ori z serwisu 76zł
-rozpuszczalnik nitro,pędzelki,gumowe rekawiczki 40zł
-mycie kolektora,klapy gaszącej,egr - moja robota 0zł
-demontaż i montaż kolektora bez zdejmowania paska rozrządu(koło pasowe pompy raila zostało na aucie) 200zł

generalnie wielka poprawa w dynamice auta i mniejsze spalanie
sceptykom polecam jednak wywalenie tego ustrojstwa
pozostało mi jeszcze programowe wyłączenie egr-u bo męczy mnie check silnika po zamontowaniu zaślepki za 11zł
:)

co do dpf-u przez 4tyś. kilometrów , auto jeżdżone tylko w weekendy w trasach nie zauważyłem momentu wypalania choć cały czas jeżdże z włączonym spalaniem chwilowym i zerkam na wskaźnik turbo.

Ostatnia edycja:
Gdzie można w woj.łódzkim fachowo usunąć klapy wirowe w jtdm? (chodzi o osoby z doświadczeniem w temacie)?

a może już nie masz klap :) W zeszły czwartek wyciągałem kolektor do czyszczenia no i przy okazji klapy chciałem usunąć. Po wyciągnięciu kolektora okazało sie że klap nie mam, dodam że jestem pierwszym właścicielem w kraju a samochód kupiłem nie cały miesiąc po sprowadzeniu. Wychodzi na to że włosi go wykastrowali:) Wyczyściłem i jest git:)
W łódzkim to nie wiem gdzie można ten zabieg przeprowadzić, ale ktoś ci na pewno doradzi

Podejdzie, tylko trzeba będzie wyrzeźbić mocowanie sterownika klap (który musi być podłączony) albo usunąć ten sterownik programowo.

Jestem w podobnej sytuacji-pierwszy właściciel w Polsce,czy są klapy czy nie tego nie wiem ,a do tego trzeba zdjąć kolektor.Przy zewnętrznych oględzinach wszystko jest ok. suchutko,żadnych wycieków,silnik równo pracuje,ładnie się zbiera. Tylko przebig 175tys. dlatego zaczynam się zastanawiać nad usunięciem tych nieszczęsnych klap.

Amortyzatory
Powrót