• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Koła i opony

Tak, wszystko dotarło bez problemu, jest faktura VAT 23%. Felgi i opony rzeczywiście nowe (rok prod. 2022, nieużywane). Jeszcze nie zakładałem oczywiście, bo teraz śmigam na 19tkach z letnimi oponami, ale przyjrzałem się im i wyglądają ok.
Co do komputera to nie spodziewam się problemów poza koniecznością sprawdzenia ciśnienia opon. Jest tam taka procedura opisana w instrukcji (i filmik w necie). Na prawym zegarze za kierownicą się ustawia widget ciśnienia opon i tam trzeba przytrzymać przycisk - to powinno wyzerować kontrolkę jeśli się zapali.

Kolego lukech płaciłeś przelewem czy za pobraniem?Co ciekawe ta firma na swojej stronie ma cenę 3500tyś

Pozwolę sobie wrzucić swoje ogłoszenie bo moze komuś przydadzą się nowe letnie opony 19" do Tonale w dobrej cenie (dla forumowiczow dam lepszą cenę)
https://olx.pl/930297869

Ostatnia edycja:
Kolego lukech płaciłeś przelewem czy za pobraniem?Co ciekawe ta firma na swojej stronie ma cenę 3500tyś

Przelewem. Sprawdziłem najpierw ich opinie na Google i było ok. Na OLX pewnie dali lepszą cenę niż na stronie żeby szybciej sprzedać. A że Tonale nie ma za dużo, to i zbyt szybko to nie idzie :)

Witam,dzisiaj doszły koła o których pisał lukech.Wizualnie wyglądają ok,po przyłożeniu do 20cali średnica jest prawie taka sama.Co do firmy to jest to solidny kontrahent,szybka wysyłka koła bardzo profesjonalnie zapakowane , naprawdę firma godna polecenia.

No to fajnie.

A wymieniał ktoś z Was już?
Akurat złapałem gwoździa w lewym przednim kole i musiałem podjechać do wulkanizatora. Narzekał mi bardzo, że z przodu nie ma gdzie podnośnika podstawić, bo plastik i nie chce połamać. Pytał czy są nakładki jak do Tesli albo coś podobnego. Mieliście taką sytuację?

Ja byłem z laczkiem u wulkanizatora i nie miał żadnych problemów,żeby zdjąć zaślepki i podnieść auto.Przy okazji laczka wyszło że system monitorowania ciś jest do bani, bo nie wykrył spadku i jak mi serwis wytłumaczył tak ma być:D.

Przy okazji laczka wyszło że system monitorowania ciś jest do bani, bo nie wykrył spadku i jak mi serwis wytłumaczył tak ma być:D.

Ciśnienie niższe we wszystkich jednocześnie? To norma. Ten system pilnuje, czy któreś koło nie odstaje od reszty, wtedy ostrzega.

Tylko w teorii.Na odcinku 10km z jednego koła zeszło prawie do laczka i system nie wykrył.Serwis wytłumaczył,że jest to system pośredni wyliczający na podstawie obrotu kół z abs i jak szybko ucieka nie zdąży wyliczyć.Jak będzie powoli uchodziło na dłuższym odcinku to podobno zareaguje.

Ostatnia edycja:
A jak wyglądają te zaślepki?

- - - Updated - - -

Co do systemu to tak, u mnie był gwóźdź i powoli uciekało. System dał mi znać i dlatego zauważyłem. W jednym było ewidentnie mniej powietrza niż w pozostałych.

Masz 3 zaślepki.Z przodu większe w kształcie owalu montowane na kołki z klinem a z tyłu tylko z prawej stronu mniejsza.Z lewej strony chociaż jest miejsce zaślepka nie występuje.

Dzięki wielkie. I jak je się zdejmuje? Pytam, bo chcę na następny raz być przygotowany jak pojadę zmieniać na zimowe żeby mi nie stękali :)

Śrubokrętem wyciągasz klin z kołka i gotowe.Oczywiście trzeba uważać ,żeby tych skrzydełek od klina nie ułamać ,ale kołki są ogólnie dostępne.

Masz 3 zaślepki.Z przodu większe w kształcie owalu montowane na kołki z klinem a z tyłu tylko z prawej stronu mniejsza.Z lewej strony chociaż jest miejsce zaślepka nie występuje.

Chyba w phev jest -tak przynajmniej w aso mi powiedzieli

Dzisiaj przełożyłem koła kupione w Pabianicach.Zakładam pierwsze na przód i coś trze,okazało się że to osłona tarczy hamulcowej.Na szczęście wystarczy kombinerkami na dole tej blachy wygiąć narożnik i jest ok.Później okazało się ,że jedna opona została założone w złym kierunku i trza było do wulkanizatora jechać coby obrócił opone na feldze.Co do działania systemu monitorowania ciś to mając na przodzie opony 17 cali po przejechaniu 20km system nie zareagował,natomiast po założeniu 4 kół to po 2 km wykrył.Ustrojstwo do bani.

czekaj, masz system pośredni, widocznie po zmianie akurat przednich kół nie zauważył jakimś cudem różnicy w prędkościach poza tolerancję - np poza jakiś współczynnik trochę przypadkowy na którym był system zresetowany (ciśnienie/zużycie opon itp). zmieniłeś drugi komplet, i mimo ze pewnie jest bliższy przednim, to współczynnik na tyle się zmienił (wg tego z resetu poprzedniego), że akurat wykrył. Może gdzies blisko granicy byłeś i tak akurat wyszło. może dlatego że przednie miałeś rozgrzane jazdą, a tylne nie i stąd ciut inne wypadkowe obwody/ciśnienia? Albo u wulkanizatora nabijaliście na końcu tylne lub wszystkie?
Nie widzisz zamętu jaki sam wprowadzasz, a czepiasz się systemu który pewnie zgłuptaczyłeś. A co powinieneś był zrobić? Po zmianie choćby samych przednich kół, jak i potem zaraz po założeniu tylnych nowych wykonać reset systemu monitoringu - jest to logiczne chyba? Wiesz jak się to robi? Jakby co jest w instrukcji.
Tak samo resetować powinno się po każdym dopompowaniu kół - wtedy jest moment na zzerowanie jako dobry punkt odniesienia dla systemu pośredniego. Cóż, to nie system z czujnikami ciśnienia od którego możnaby oczekiwać pełnej automatyki - tu bazą jest reset/punkt odniesienia a tylko różnice długotrwałe w prędkości obrotowej poszczególnych kół podpowiadają systemowi ze coś jest nie tak na jednym kole.

Ostatnia edycja:
Nie ,nie wprowadzam zamętu.Koła zmieniałem sam a ten system pośredni jest do dupy.Nie potrafi wykryć przebitego koła no chyba ,że pomalutku schodzi powietrze na długim odcinku drogi.Wracając do meritum-mam z przodu dwa koła o mniejszej średnicy to powinien wykryć ubytek ciśnienia w dwóch przednich kołach,skoro tego nie wykrył jest do dupy i tyle w temacie.Oczywiście wiem,że trzeba go zresetować ,ale celowo tego nie zrobiłem żeby sprawdzić jego działanie.

Podtrzymuję że wprowadzasz zamęt do systemu i chyba spodziwasz się za dużo od pośredniego systemu.
Co do rzekomo innej średnicy przednich - jest inna faktycznie na tyle aby można się spodziewać że system powinien to wykryć? Ktoś pisał że średnica praktycznie idento, rozumiem że chodzi o te właśnie zestawy.
Może być też tak, że system bardziej porównuje (większa waga w jakiś formułach czy mniejsza tolerancja) daną oś którą można się spodziewać że bardziej podobnie się zużywa - po to, aby np po jakiś paru tys km jeśli ktoś nie resetuje nie było systuacji, że wszystko OK a system pokazuje coś nie tak z którymś kołem?
System pośredni ma swoje słabości i tyle, natomiast weź dla testu zresetuj system pojeździj aby się nauczył/zapisał a potem spuść np 0.5bar z jednego koła i zobacz czy wykryje/kiedy - bo z tym w 99% mamy problem - łapie się jednego kapcia i to system ma wykryć zanim Ty wyczujesz w jeździe.

Ja zdążyłem już złapać gwoździa w jednej letniej oponie i system to wykrył. Sam nie zauważyłem, dopiero po kontrolce sprawdziłem, że rzeczywiście jedna opona ma nieco mniej powietrza.

Ja zdążyłem już złapać gwoździa w jednej letniej oponie i system to wykrył. Sam nie zauważyłem, dopiero po kontrolce sprawdziłem, że rzeczywiście jedna opona ma nieco mniej powietrza.

Tobie wykrył bo jak wcześniej pisałeś gwóźdź został i powoli schodziło,mi na odcinku 10km zeszło do laczka i nic nie wykrył.

Amortyzatory
Powrót