[Giulia] Kluczyk i pakiet convinience

• Autor wątku Autor wątku mb44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
myślę że jest błąd w cenniku, i nie chodzi o obudowę oparcia za fotelem kierowcy, ale o schowek w desce rozdzielczej po stronie kierowcy - faktycznie jest coś takiego (czy to w ogóle jakiś przydatny schowek)?

Jest, to jest chyba schowek pod pokrętłem świateł - trzymam tam okulary przeciwsłoneczne.

- - - Updated - - -

pytanie czy ten Audio Plus jest dobry, czy to też tylko głośniki z pandy tylko na mocniejszym wzmaku?

O ile dobrze się orientuję to w audio plus jest dodatkowy głośnik basowy (w tylnej półce) i niestety jest on niezabudowany od strony bagażnika więc trzeba uważać pakując bagaże. Moim zdaniem odczuwa się jego obecność aczkowilek chyba nie ma regulacji poziomu tego głośnika w menu radia (ja nie znalazłem). Tzn nie da się zdjąć poziomu basu z głośników w rzwiach i podkręcić sam sub czy nawet regulować częstotliwość odcięcia.
HK ma chyba dodatkowe średniotonowe głośniki w przednich drzwiach, tzn zapewne wszystkie są inne, ale jest ich więcej o te dwa (o ile pamiętam z czasu gdy to analizowałem).

[MENTION=9316]Żuczek[/MENTION] ,tak pakiet lighting, komfort, listwy progowe i 7" wyswietlacz, z glowy nie napisze czy cos jeszcze. mam w swojej konfiguracju (te 2 ostatnie jeszcze w zeszlym roku byly w standardzie w veloce, a progi to i w super,ale teraz to opcja za doplata).pakiet lux do veloce to jakies nieporozumienie, schizofrenia konfiguracyjna.
[MENTION=75332]murder[/MENTION], musze pomeczyc goscia w salonie, ma ma stanie kilkanascie uzywanych giulii i pare nowych, pewnie w ktorejs jest audio plus to sobie przetestuje, sprawdze tez w eperze głośniki czy sa inne niz w podstawowym.

Jeśli nie czułeś różnicy to faktycznie możesz odpuścić lepsze audio. Fakt, że u mojej żony w Lancii Epsilon audio gra przyzwoicie na pierwszy rzut ucha ( pewnie podobnie jest w Pandzie). Niestety po dłuższym odsłuchaniu wychodzi szydło z worka - do Bose w Giulietcie nie ma czego porównywać.
Dla mnie pojęcie samochodu premium to również wyposażenie - audio też powinno grać lepiej niż w przeciętnym samochodzie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

tak odnośnie bose z giulietty- wszyscy chwalą, a ja nie słyszę różnicy ze zwykłym audio w peugeocie 407, bmw x1 czy nawet seatem toledo III. Znaczy się różnica jest- gdy podbije się bas na maxa i podgłośni tak, by przy zamkniętych oknach naszej muzyki słuchali wszyscy po drugiej stronie jezdni- faktycznie jest lepiej. ale ja tak nie słucham, a przy normalnym odsłuchu po prostu nie słyszę tej różnicy (a dodam, że słyszę na słuchawkach bose;) więc zupełnie głuchy nie jestem). uważam, ze epsonix ma rację- nie ma sensu brać czegoś, z czego nie będzie się korzystać. ja akurat jestem gadżeciażem i chętnie dodaję różne nowinki techniczne w konfiguracji, ale właśnie zamiast car audio, wielkich felg, łopatek czy wymyślnego lakieru wziąłbym hud (szkoda, ze w stelvio niedostępny), ksenony, dach panoramiczny czy automatyczny tempomat. dla każdego coś miłego. to on konfiguruje samochód i nie ma sensu, by brał opcje, których nie chce za grubą kasę, tylko dlatego, ze ktoś inny uważa, że to zbyt mało premium. i nie ma to nic wspólnego z tym, czy go stać (jak sugerujesz w poście wyżej)- to zwykły szacunek dla własnych oszczędności. a różnicę w cenie dodatków może przeznaczyć, na co chce- choćby na pakiet serwisowy na 5 lat. za to pytania zadaje po to, by uzyskać opinie innych w kwestiach, w których się waha.

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] na Twoim miejscu wziąłbym ten pakiet- keyless entry jest wygodne, a w przypadku samochodów z bezkluczykowym uruchamianiem jego brak po jakimś czasie robi się irytujący- wyciągasz kluczyk, by otworzyć samochód, a potem musisz go gdzieś wrzucić na czas jazdy- moi rodzice taką wersję mają (paniczna fobia przed kradzieżą 'na walizkę'- nie miał prawa mieć keyless entry) i dostaję szału za każdym razem, gdy muszę jechać ich samochodem, bo nie wiem, co z tym kluczykiem zrobić po jego otwarciu ;) wydaje się to śmieszne i banalne, ale po jakimś czasie zaczynasz żałować:) do tego oświetlenie klamek + oświetlane lusterko (kobiety to lubią, podobnie użytkownicy soczewek kontaktowych:)

Ostatnia edycja:
Można ale jak już go wyciągnąłeś to z reguły po to żeby coś z nim zrobić dalej :D

!?...miejsce kluczyka jest w kieszeni. Czy to jest jakaś niewyobrażalnie skomplikowana czynność wciśnięcie guzika na kluczyku bez wyciagania go ze spodni...! Bez jaj :)
Nie wspomnę już o tym że żaden producent nie potrafi sobie poradzić z problem ułatwionej kradzieży auta z tym systemem.
Tylko nie piszcie że Alfy nie kradną...

Kolego [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] dobrze piszesz i w dobrym kierunku idziesz Veloce ma być nastawione na sport. Odpowiednie koło
, kolor budy, zacisków, fotele , łopatki itd.
Wywalenie $ na zbedne pierdoły żeby podnieść odbiór auta jako bardziej premium...to już trąci jakimś snobizmem ;)
Nie szedłbym tą drogą.

Ostatnia edycja:
dzięki wszystkim za odpowiedzi. jeszcze nie podjąłem decyzji, ale teraz jak zacząłem się zastanawiać nad sensem dokładania tych opcji, to obserwuję się jak to wygląda w obecnie użytkowanych 159/Giulietcie. Dotychczas szukanie/wyciąganie kluczyka czy wciśnięcie przycisku po wymacaniu go w kieszeni, nie staniowiło problemu ale nie było opcji więc się nie zastanawiałem się nawet nad tym że mogłoby być wygodniej. Teraz zauważam jednak że wiecznie szukam po wszystkich kieszeniach kluczyka, a jak wożę jeszcze synka autem i mam go na rękach, cała akcja jest bardzo utrudiona.

tak odnośnie bose z giulietty- wszyscy chwalą, a ja nie słyszę różnicy ze zwykłym audio w peugeocie 407, bmw x1 czy nawet seatem toledo III. Znaczy się różnica jest- gdy podbije się bas na maxa i podgłośni tak, by przy zamkniętych oknach naszej muzyki słuchali wszyscy po drugiej stronie jezdni- faktycznie jest lepiej. ale ja tak nie słucham, a przy normalnym odsłuchu po prostu nie słyszę tej różnicy (a dodam, że słyszę na słuchawkach bose;) więc zupełnie głuchy nie jestem). uważam, ze epsonix ma rację- nie ma sensu brać czegoś, z czego nie będzie się korzystać. ja akurat jestem gadżeciażem i chętnie dodaję różne nowinki techniczne w konfiguracji, ale właśnie zamiast car audio, wielkich felg, łopatek czy wymyślnego lakieru wziąłbym hud (szkoda, ze w stelvio niedostępny), ksenony, dach panoramiczny czy automatyczny tempomat. dla każdego coś miłego. to on konfiguruje samochód i nie ma sensu, by brał opcje, których nie chce za grubą kasę, tylko dlatego, ze ktoś inny uważa, że to zbyt mało premium. i nie ma to nic wspólnego z tym, czy go stać (jak sugerujesz w poście wyżej)- to zwykły szacunek dla własnych oszczędności. a różnicę w cenie dodatków może przeznaczyć, na co chce- choćby na pakiet serwisowy na 5 lat. za to pytania zadaje po to, by uzyskać opinie innych w kwestiach, w których się waha.

Nie namawiam nikogo na kupowanie lepszego audio jak nie słucha muzyki w samochodzie - kolega Epsonix poprawiał nagłośnienie w 159, także zakładałem że zwraca na jakość dźwięku uwagę. Co do dodatków - to co wymieniłeś jest dla mnie mało istotne lub zbędne, także zgadzam się ze wóz dobiera się pod siebie. Jeśli już jednak mamy wybrany pakiet Convinience to aż się prosi o dołożenie chociaż średniego audio ;)

dzięki wszystkim za odpowiedzi. jeszcze nie podjąłem decyzji, ale teraz jak zacząłem się zastanawiać nad sensem dokładania tych opcji, to obserwuję się jak to wygląda w obecnie użytkowanych 159/Giulietcie. Dotychczas szukanie/wyciąganie kluczyka czy wciśnięcie przycisku po wymacaniu go w kieszeni, nie staniowiło problemu ale nie było opcji więc się nie zastanawiałem się nawet nad tym że mogłoby być wygodniej. Teraz zauważam jednak że wiecznie szukam po wszystkich kieszeniach kluczyka, a jak wożę jeszcze synka autem i mam go na rękach, cała akcja jest bardzo utrudiona.

Przy dziecku jest to bardzo wygodna sprawa. Trzeba tylko pamiętać, że AR pożałowała czujników w tylnych klamkach i aby wsadzić dziecko do fotelika na tylne siedzenie trzeba najpierw dotknąć klamki w przednich drzwiach i dopiero wtedy otwierać tylne.

!?...miejsce kluczyka jest w kieszeni. Czy to jest jakaś niewyobrażalnie skomplikowana czynność wciśnięcie guzika na kluczyku bez wyciagania go ze spodni...! Bez jaj :)
Nie wspomnę już o tym że żaden producent nie potrafi sobie poradzić z problem ułatwionej kradzieży auta z tym systemem.
Tylko nie piszcie że Alfy nie kradną...

Kolego [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] dobrze piszesz i w dobrym kierunku idziesz Veloce ma być nastawione na sport. Odpowiednie koło
, kolor budy, zacisków, fotele , łopatki itd.
Wywalenie $ na zbedne pierdoły żeby podnieść odbiór auta jako bardziej premium...to już trąci jakimś snobizmem ;)
Nie szedłbym tą drogą.
no jak bez jaj, to może faktycznie:D
ja np noszę kluczyk w torbie, bo w kieszeni spodni uwiera, zwłaszcza w pozycji siedzącej i odznacza się, co słabo wygląda...no chyba, ze nosisz bojówki. z kieszeni płaszcza łatwo może z kolei wypaść i potem trzeba szukać go pod fotelem (to mi się przydarzyło:) ) jasne, nic nie jest problemem, do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale potem człowieka nachodzi, ze jednak chętnie by do tego dopłacił...
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION]- jeśli wsiadanie z dzieckiem, to sprawdź u dealera, jak ten system działa i czy ci to pasuje (ja nie wiem, jeszcze nie jestem na tym etapie, co Ty)- bo wprawdzie niektóre faktycznie otwierają się, gdy tylko się zbliżysz, ale w większości trzeba otworzyć drzwi kierowcy, więc Twój początek podróży będzie wyglądał tak: podejście z dzieckiem na rękach do drzwi kierowcy, przejście na drugą stronę z tyłu (bo tam najwygodniej przewozić dziecko) i powrót za kierownicę- po jakimś czasie możesz stwierdzić, że jednak łatwiej otwierać z pilota :D (czego oczywiście keyless entry nie wyklucza)

edit:
dotknąć klamki w przednich drzwiach
o, to i tak prościej:)

także zgadzam się ze wóz dobiera się pod siebie. Jeśli już jednak mamy wybrany pakiet Convinience to aż się prosi o dołożenie chociaż średniego audio
no widzisz, a ja za chiny ludowe nie widzę tu związku;)

Ostatnia edycja:
Dotychczas szukanie/wyciąganie kluczyka czy wciśnięcie przycisku po wymacaniu go w kieszeni, nie staniowiło problemu ale nie było opcji więc się nie zastanawiałem się nawet nad tym że mogłoby być wygodniej. Teraz zauważam jednak że wiecznie szukam po wszystkich kieszeniach kluczyka, a jak wożę jeszcze synka autem i mam go na rękach, cała akcja jest bardzo utrudiona.
To po nowym zakupie będziesz (z synkiem na rękach) szukał w kieszeni metalowego pudełka, żeby wyjąć z niego kluczyk :P

Zrobisz jak uważasz, ale moja optymalna konfiguracja na Veloce też zamyka się w 220 tys. i nie ma w niej pakietu Convenience, ani Harman Kardon, a do zeszłego roku dokładałem fabryczny auto alarm, a teraz będę musiał dokładać go w salonie :(

Nie namawiam nikogo na kupowanie lepszego audio jak nie słucha muzyki w samochodzie - kolega Epsonix poprawiał nagłośnienie w 159, także zakładałem że zwraca na jakość dźwięku uwagę. Co do dodatków - to co wymieniłeś jest dla mnie mało istotne lub zbędne, także zgadzam się ze wóz dobiera się pod siebie. Jeśli już jednak mamy wybrany pakiet Convinience to aż się prosi o dołożenie chociaż średniego audio ;)
poprawiałem w 159 ale po taniosci, motywacją było że jeden z ori wooferów zaczął pierdzieć. tylko wytłumienie przednich drzwi i tylko zmiana wooferów. muzykę zawsze słucham podczas jazdy, ale nigdy nie głośno - takie tło, ma jako tako grać.

zgadza się, jak już wezmę pakiet Convinience to będzie kusić na lepsze audio - w cenniku jest napisane że są inne głośniki - trochę większej mocy, jakiś wzmak 400W i 2 dodatkowe głośniki - jeden to pewnie ten w tylnej półce a drugi subwoofer. w każdym razie to od razu 5800 katalogowo do ceny, piechotą nie chodzi.

audio też można dłubnąć kiedyś samemu za znacznie mniej niż 2tyś, a jak kolega [MENTION=72650]loonyjoe[/MENTION] przeznaczyć np na przedłużenie gwarancji

- - - Updated - - -

To po nowym zakupie będziesz (z synkiem na rękach) szukał w kieszeni metalowego pudełka, żeby wyjąć z niego kluczyk :P

Zrobisz jak uważasz, ale moja optymalna konfiguracja na Veloce też zamyka się w 220 tys. i nie ma w niej pakietu Convenience, ani Harman Kardon, a do zeszłego roku dokładałem fabryczny auto alarm, a teraz będę musiał dokładać go w salonie :(

metalowe pudełko to absurd z którego na pewno nigdy nie korzystałbym. auto będzie ubezpieczone, będzie GAP, śpie spokojnie

Przy dziecku jest to bardzo wygodna sprawa. Trzeba tylko pamiętać, że AR pożałowała czujników w tylnych klamkach i aby wsadzić dziecko do fotelika na tylne siedzenie trzeba najpierw dotknąć klamki w przednich drzwiach i dopiero wtedy otwierać tylne.
to ciekawa informacja o braku przycisków w tylnych drzwiach. nie powinno być to większym problemem, bo sięga się dość blisko, a z dzieckiem jeżdżę tylko parę procent jazd. rozumiem że wystarczy dotknąć przycisku w przednich drzwiach pasażera, inaczej to byłoby bez sensu, bo dziecko(fotelik) wożę od strony pasażera.

Ostatnia edycja:
Metalowe pudełko nie działa ;)

Czy keyless entry można wyłączyć?

Można. To było jedno z pierwszych pytań jakie zadałem w związku z tym, że pakiet Convenience musiałem zamówić ze względu na HK..
Pisał ktoś już i w tym temacie, w menu jest taka opcja.

to ciekawa informacja o braku przycisków w tylnych drzwiach. nie powinno być to większym problemem, bo sięga się dość blisko, a z dzieckiem jeżdżę tylko parę procent jazd. rozumiem że wystarczy dotknąć przycisku w przednich drzwiach pasażera, inaczej to byłoby bez sensu, bo dziecko(fotelik) wożę od strony pasażera.

Przycisk na klamce przednich drzwi (jest po stronie kierowcy i pasażera) służy tylko do zamykania auta. Auto nie zamyka się samo po odejściu od niego.
Ten przycisk nie służy do otwierania auta.

Aby otworzyć auto klamki mają czujnik obecności ręki tzn. wystarczy położyć rękę i w tym momencie odblokowuje się zamek centralny. Wtedy dopiero można ciągnąć za klamkę.

Klamki w tylnych drzwiach nie mają przycisków, nie mają też tego czujnika do otwierania drzwi.

Auto można też zamykać i otwierać przyciskami w klapie bagażnika - są dwa przyciski nad tablicą rejestracyjną. Jeden do otwierania a drugi do zamykania. W początkowej fazie użytkowania mogą się mylić ale po czasie łatwo się do nich przyzwyczaić bo jeden jest idealnie pod logo AR a drugi odrobinę z boku. To jest dość wygodne tzn. gdy wysiadamy i wyjmujemy coś z bagażnika nie trzeba biec do klamki, zamykamy auto przyciskiem bagażnikowym tzn blokuje się centralny zamek w drzwiach. Ale już jak podchodzimy do bagażnika i otwieramy klapę tym przyciskiem to otwieramy tylko bagażnik. Drzwi odblokowują się dopiero po położeniu ręki na klamkę.

Przy wyłączonej funkcji Passive Entry przycisk do zamykania auta na klamce nie działa - trzeba zamykać i otwierać z pilota.

Mam nadzieję, że jasno to opisałem.

Dodatkowo zastanawiam się czytając ten wątek czy ten pakiet Convinience to nie tylko oświetlenie stóp (to jest regulowane w kilku stopniach w menu) ale czy nie jest to także oświetlenie schowków i klamek w drzwiach wewnątrz auta. Ale może się mylę może żaróweczki w drzwiach podświetlające schowki i klamki są w standardzie.

- - - Updated - - -

Metalowe pudełko nie działa ;)

Działa.

Ostatnia edycja:

Ale po co metalowe pudełko? Coś takiego też skutecznie blokuje otworzenie samochodu czy uruchomienie silnika: lineczka
Mam, używam, w kieszeni się mieści i nie przeszkadza.

Capture.jpg

Dodatkowo zastanawiam się czytając ten wątek czy ten pakiet Convinience to nie tylko oświetlenie stóp (to jest regulowane w kilku stopniach w menu) ale czy nie jest to także oświetlenie schowków i klamek w drzwiach wewnątrz auta. Ale może się mylę może żaróweczki w drzwiach podświetlające schowki i klamki są w standardzie.

były jakieś błędy w cennikach i trochę chyba każdemu się mieszało. mi wychodzi na to że dodatkowe oświetlenia wnętrza to dodatek do obu opcjonalnych pakietów audio.

- - - Updated - - -

Ale po co metalowe pudełko? Coś takiego też skutecznie blokuje otworzenie samochodu czy uruchomienie silnika: lineczka
Mam, używam, w kieszeni się mieści i nie przeszkadza.

Pokaż załącznik 241843

nie dla mnie takie coś - do swojej już po gwarancji dołożę coś niestandardowego a wygodnego (prosta elektronika, jakiś trick po wejściu do samochodu) - może sobie sam dłubnę jak będę miał czas, a jak nie to znam gościa który robi indywidualne zabezpieczenia tego typu za ok 400zł z montażem i ma sprawdzone rozwiązania (ale indywidualnie zmodyfikowane każde).

!?...miejsce kluczyka jest w kieszeni. Czy to jest jakaś niewyobrażalnie skomplikowana czynność wciśnięcie guzika na kluczyku bez wyciagania go ze spodni...! Bez jaj

Dla mnie, tak, stoję jak debil i macam się w okolicy krocza wydając dziwne dźwięki...
:D

a tak serio- testowałem to w różnych autach, czasem ten system działał lepiej, czasem gorzej, ale sam fakt że miałem kluczyki wsadzone gdzieś w plecaku czy łerewer w spodniach i nie przejmowałem się ich istnieniem, bardzo mnie cieszył i znakomicie ułatwiał życie. O jedną czynność mniej. :P

teraz jak już poznałem dostęp bez kluczyka to jak jeżdżę swoja 159 czy żony Giuliettą zwracam uwagę że za każdym razem szukam po wszystkich kieszeniach kluczyków. nie wiem czemu one zawsze lądjuą gdzie indziej i często za pierwszym razem w danej kieszeni ich nie znajduję. czasem się nieźle obmacam przy tym :)

przyznam Wam się do czegoś. kupę kasy dziś zaoszczędziłem – nie wziąłem Harmann Kardon, aktywnego tempomatu, szpery i dachu LOL do swojej konfiguracji.
A serio, to decydując się na 3 letni leasing oszczędzam 6% kwoty leasingu (to jakieś 10tyś) do tego na ubezpieczeniu GAP zaoszczędzam ok 5-6tyś. Pomyślałem więc jak dołożę sobie bezkluczyk, audio plus, DAB i organizer za ok 7tyś (bo rabat jest) to jest dalej spox. wolę mieć taniej lepsze auto niż dopłacać w odsetkach leasingodawcy/ubezpieczalni GAP.

mogłem oczywiście zaoszczędzić i nic nie dokładać tych paru rzeczy bo nie są to rzeczy niezbędne (to naprawdę jest zbytek i tak dalej uważam), ale pomyślałem że raz się żyje i poszaleje trochę:) dzięki za opinie wszystkim.

PS. a tak w ogóle to jestem tak już podjarany i nakręcony tym konfigurowaniem że teraz sprzedawca by mnie namówił chyba na wszystko (dach, tempomat auto, navi itp). o mało dzisiaj już nie zamówiłem (w poniedziałki podobno Włosi zbierają zamówienia), ale wykręciłem się jeszcze do przemyślenia bo czułem że jestem zbyt podjarany (ale to póki co nie mija)

Amortyzatory
Powrót