• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Klocki i tarcze

z Adamem była taka sytuacja, że jakiś czas temu pytając o hamulce sam wysłał mi PW, żeby podać VIN to zrobi mi ofertę, napisałem do Niego dwa razy i brak odzewu, teraz temat nabiera tempa, bo hamulce się już naprawdę kończą :P
A jaki producent byłby dobry? Zamawiać komplet czy mieszany zestaw lepszy? Np. tarcze Zimmermann a klocki ferodo?

z Adamem była taka sytuacja, że jakiś czas temu pytając o hamulce sam wysłał mi PW, żeby podać VIN to zrobi mi ofertę, napisałem do Niego dwa razy i brak odzewu, teraz temat nabiera tempa, bo hamulce się już naprawdę kończą :P
A jaki producent byłby dobry? Zamawiać komplet czy mieszany zestaw lepszy? Np. tarcze Zimmermann a klocki ferodo?

Ja posiadam tarcze Zimmermana a klocki Zimmerman i Ferodo i jest jak najbardziej ok.

Wielkie dzięki za zainteresowanie :) Widzę pozytywne opinie na temat Zimmermanna, więc chyba to wyląduje u mnie, na temat klocków muszę się jeszcze zastanowić. Chociaż po silnikach widzę, że żadna opinia nie dotyczy tzw. "dużych Brembo" :)

Pod duże Brembo mamy na stanie OMP Road&Sport, zapraszam PW ;)

Jeśli chodzi o tarcze to polecam polską firme Rotinger u bracika montowałem własnie na przód i tył tarcze tego producenta, a wcześniej ciorałem tarcze tej firmy w bravo jtd. Klocki do tego poleciały z Textara. Komplet spisuje się bdb, co do kosztów to przód tarcze placilem ok 150zl za sztuke, a tył kolo 100zł. Jak w mojej 9 nadejdzie czas na tarcze i klocki to tez wleci ten sam komplet :D

Panowie moje przednie klocki mocno kurzą felgi. Przejadę 200 km i felga robi grafitowa. Jakie klocki polecacie żeby tak bardzo nie pyliły?

TRW i Textar, pylą podobnie umiarkowanie. Nie ma tragedii, biorąc pod uwagę cenę jest OK :)

Ostatnia edycja:
Tarcze i klocki już do mnie jadą, teraz pytanie o wymianę...
Z przodem sobie poradzę, ale chodzi mi o tył i wkręcanie tłoczka, czy trzeba tam coś regulować odnośnie ręcznego, czy wkręcić do końca i samo się to ustawi odpowiednio?
Mam jeszcze takie pytanie o szczegóły, np. tarcze odtłuścić benzyną ekstrakcyjną, użyć smaru miedziowego (gdzie?) Jeszcze jakieś konkrety?

nie robić nic poza oczyszczeniem piasty :-)
np textar ma niby jakąś powłokę anty i sami piszą żeby nie przemywać niczym tarczy

samrowanie ? też raczej nie

no ale to moje zdanie

Jest taki smar co się daje kapkę w pewien punkt miedzy klocek a właściwie między blaszkę na klocku a tłoczkiem. Powoduje on nie przywieranie tej blaszki do tłoczka w wysokich temperaturach i lepiej rozprowadza się ciepło. Wygląda jak smar miedziowy ale nie jestem pewien jak się on nazywa, niech mnie ktoś poprawi.

Przymierzam się do zestawu :
[h=1]ZIMMERMANN SPORT TARCZE PRZÓD ALFA ROMEO 159 KRK (5692480577) + EBC GREEN KLOCKI PRZÓD ALFA ROMEO 159 08-11 KRK (5654003130) [/h]co sądzicie ??

A ma ktos w 159 tarcze mikody nawiercane? Mialem je w 156 i spisywaly sie swietnie, ale tu jednak masa troche wieksza.

ZIMMERMANN SPORT TARCZE PRZÓD ALFA ROMEO 159 KRK (5692480577) + EBC GREEN KLOCKI PRZÓD ALFA ROMEO 159 08-11 KRK (5654003130)

co sądzicie ??

Miałem praktycznie identyczny zestaw w swojej 2.4 tyle ze mialem standardowe tarcze zimmermana, nie nawiercane sporty. U mnie ten zestaw sie spisywał świetnie, pylenie małe, hamulce wciskały w fotel aczkolwiek dość szybko sie skończyły. Myślę , że na 1.9 ten zestaw jest aż zanadto dobry ale kto bogatemu zabroni ;)

Mam chęć ciągać przyczepę (co prawda jeszcze muszę w hak zainwestować ) tak wiec to nie kwestia bogactwa tylko zdrowego rozsądku .... ktoś na forum ma podpis "to nie prędkość zabija tylko jej gwałtowne wytracanie" i w pełni się z nim zgadzam :-).
Mimo fabrycznych 150 KM rozpędzam się wystarczająco dobrze tylko jak na mój gust niewystarczająco dobrze wytracam prędkość.
Także zamawiam w/w zestaw (przy okazji płyn do wymiany) - jak dotre klocki to dam znać jak działa.

ZIMMERMANN SPORT TARCZE PRZÓD ALFA ROMEO 159 KRK (5692480577) + EBC GREEN KLOCKI PRZÓD ALFA ROMEO 159 08-11 KRK (5654003130)

co sądzicie ??

Ja na EBC green nie narzekam, ostatnio dorzuciłem na tył i kolejna alpejska przełęcz pokonana bez problemów z hamulcami.

Byłem w pewnej hurtowi motoryzacyjnej zapytac się u nich o cenę kompletu textara na przód, a tam mi powiedzianio, żeby kupić mintex'a, to samo, ale inne opakowanie, prawda to to?

Amortyzatory
Powrót