• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Klocki i tarcze

wwwlewy - sorki, Ty nie masz wersji Ti. Do "małego Brembo" Zimmermann nie produkuje klocków :(

U mnie ostatnio wpadły tarcze Zimmerman Standard + klocki Black Diamond Fast Road na przód a na tył komplet Zimmermana i muszę przyznać że ten zestaw robi robotę. Wcześniej na obydwu osiach miałem TRW i w porównaniu z obecnym zestawem było marnie. Szczególnie przy dużych prędkościach i mocnym hamowaniu. Nawet po kilku ostrzejszych hamowaniach nie tracą skuteczności, ale to raczej zasługa klocków.

Jak nie chcesz szaleć z kasą to OMP Road&Sport dają radę. Ja mam już drugi komplet ale będę docelowo próbował czegoś lepszego. Odezwij się do Tommi-ego, na pewno Ci fachowo doradzi.

W temacie "Alfa Gulia" jest mowa o prestiżu i markach premium. Mój kolega rok temu kupił nówkę Audi A5 2.0 TFSI - cena katalogowa 290 tys. To,że silnik bierze olej to norma w tej marce premium ale to co dziś zobaczyłem sprawiło, że wyskoczyłem z butów.To jest zacisk hamulcowy w aucie po przebiegu 20 tys km.
183240-klocki__tarcze-dsc_1035.jpg

Poziom rdzy jest porównywalny z tym na bębnach w moim znaczne mniej prestiżowym fiacie 126p. Dodam,że wszystkie zaciski wyglądają tak samo.
Po ostatnich wiadomościach o przekrętach z zaniżaniem emisji spalin dokładających się do całego wora przegięć jakie można znaleźć w autach tego koncernu dalej nie mogę wyjść z podziwu,że ta marka tak dobrze się sprzedaje.

Załączniki

• DSC_1035.jpg
    DSC_1035.jpg
    72.8 KB · Wyświetleń: 385
Nie wiem, czy ktoś pisał o tym wcześniej ale mam bardzo przydatną radę dla posiadaczy AR 159 z dużymi hamulcami Brembo z przodu. Jeśli sworznie przytrzymujące klocki na zaciskach nie chcą wyjść, bo ktoś wcześniej nie posmarował ich smarem, to najlepiej użyć do tego młotowiertarki. Bierzemy wiertło o śr. 6mm, włączamy wyłącznie udar, po delikatnym obstukaniu ich młotkiem przykładamy wiertło (najlepiej zeszlifować czubek) do czoła sworznia, włączamy i mocno pchamy.
U mnie podziałało i wymiana obyła się bez wymiany sworzni, których wymiana może być problematyczna w sobotę przy pozamykanych sklepach.

W temacie "Alfa Gulia" jest mowa o prestiżu i markach premium. Mój kolega rok temu kupił nówkę Audi A5 2.0 TFSI - cena katalogowa 290 tys. To,że silnik bierze olej to norma w tej marce premium ale to co dziś zobaczyłem sprawiło, że wyskoczyłem z butów.To jest zacisk hamulcowy w aucie po przebiegu 20 tys km.
Poziom rdzy jest porównywalny z tym na bębnach w moim znaczne mniej prestiżowym fiacie 126p. Dodam,że wszystkie zaciski wyglądają tak samo.
Po ostatnich wiadomościach o przekrętach z zaniżaniem emisji spalin dokładających się do całego wora przegięć jakie można znaleźć w autach tego koncernu dalej nie mogę wyjść z podziwu,że ta marka tak dobrze się sprzedaje.

183242-klocki__tarcze-cpmz8ocwuaeme7j.jpg

Tak, to ten sam koncern. :-)

Załączniki

• CPmZ8oCWUAEmE7J.jpg
    CPmZ8oCWUAEmE7J.jpg
    35 KB · Wyświetleń: 375
Chyba to przerabiał mój mechanik ale nie użył wiertarki tylko kilofa :) Teraz nasmarował, alfa hamuje o niebo lepiej i mniej pali.

Witam,
Mam takie pytanie, czy mozna wizualnie stwierdzić czy tzn. małe czy duze brembo siedza w tej alfie z przodu ?

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-9-jts-160-ps-sport-wagon-bogata-opcja-ID6ydy7X.html

auto produkcja z 2007 roku, wersja wyposazeniowa wysoka czyli high wg epera, felgi 17 cali. Czy bedzie szansa załozyc tam stalowe 16 na zime ?
btw te czerwone zaciski mogly byc fabryczne czy tez ktos sobie pozniej domalowal ?

errata
doczytalem, duze sa 330 a tu bedzie 305 wiec male

https://www.motointegrator.pl/produkty/247177-tarcza-hamulcowa-brembo-09936320

pytanie co do zaciskow podtrzymuje :P

Ostatnia edycja:
Witam,
Mam takie pytanie, czy mozna wizualnie stwierdzić czy tzn. małe czy duze brembo siedza w tej alfie z przodu ?

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-9-jts-160-ps-sport-wagon-bogata-opcja-ID6ydy7X.html

auto produkcja z 2007 roku, wersja wyposazeniowa wysoka czyli high wg epera, felgi 17 cali. Czy bedzie szansa załozyc tam stalowe 16 na zime ?
btw te czerwone zaciski mogly byc fabryczne czy tez ktos sobie pozniej domalowal ?

errata
doczytalem, duze sa 330 a tu bedzie 305 wiec male

https://www.motointegrator.pl/produkty/247177-tarcza-hamulcowa-brembo-09936320

pytanie co do zaciskow podtrzymuje [emoji14]
Ja tam widzę zwykły zacisk ATE. Ani małe ani duże Brembo.
Ale oglądam na telefonie, więc....
Ale raczej na 99,9% zwykły zacisk.
Małe brembo wychodziło w polifcie. Duże Brembo to tak jak napisałeś 330 tarcza, a zaciski pomalowane. Nie słyszałem, widziałem 159 z fabryczny lakierem na zwykłych zaciskach.

Pozdrawiam

Ja tam widzę zwykły zacisk ATE. Ani małe ani duże Brembo.
Ale oglądam na telefonie, więc....
Ale raczej na 99,9% zwykły zacisk.
Małe brembo wychodziło w polifcie. Duże Brembo to tak jak napisałeś 330 tarcza, a zaciski pomalowane. Nie słyszałem, widziałem 159 z fabryczny lakierem na zwykłych zaciskach.

Pozdrawiam

Nie zawsze duże brembo i pomalowane zaciski idą w parze.

Amortyzatory
Powrót