[159] Klimatyzacja

Mam pytanie czy w naszych samochodach znajduje filtr osuszający?
Mam problem z parowaniem szyb.Filtr kabinowy wymieniony, czynnik nabity a szyby przy temperaturze zewnętrznej poniżej 15stopni się parują.

To wina pewnie mokrych dywaników. Dlatego między innymi na zimę daję się gumowe. A i nie niszczą się tak dzięki temu

Mam pytanie czy w naszych samochodach znajduje filtr osuszający?
Mam problem z parowaniem szyb.Filtr kabinowy wymieniony, czynnik nabity a szyby przy temperaturze zewnętrznej poniżej 15stopni się parują.

Parują cały czas czy tylko chwilę po tym jak wsiądziesz? Jeśli cały czas, to masz gdzieś wilgoć w kabinie. Jeśli chwilę po tym jak wsiądziesz - to norma, nie zapominaj, że wydychamy nie tylko dwutlenek węgla :)

Mało informacji. Parują przy włączonej klimatyzacji? Czy bez klimatyzacji? Na postoju, czy w czasie jazdy? Kolejna sprawa – mamy osuszacz, jak w każdym układzie klimatyzacji, w każdym samochodzie. Ale on służy do zupełnie czego innego.

Jak wsiadam do samochodu to mam zaparowane szyby. Wiadomo jak włączę nawiew na szybę to 2minutki i szyba odparowana, tylko we wcześniejszym samochodzie Vectra C nigdy nie miałem zaparowanych szyb..

Najpierw sprawdź czy wykładzina jest sucha – w miejscu nóg kierowcy i pasażerów oraz w bagażniku. Może coś ci przecieka i stoi woda w środku?

Jak wsiadam do samochodu to mam zaparowane szyby. Wiadomo jak włączę nawiew na szybę to 2minutki i szyba odparowana, tylko we wcześniejszym samochodzie Vectra C nigdy nie miałem zaparowanych szyb..

W sensie że są zaparowane zanim jeszcze wsiądziesz? To masz gdzieś wodę w środku.

znalazłem jeszcze taką tabelkę:

typ/czynnik [g]/olej

ALFA ROMEO 159
1800-16V-(SW) 550 ISO 46
1800-PFI-(BZ) 500 ISO 46
1900-JTD-(SW) 550 ISO 100
1900-JTD-16V 500 ISO 46
1900-JTD-16V 550 ISO 100
1900-JTD-8V 500 ISO 46
1900-JTS-(SW) 550 ISO 46
1900-L850-(BZ) 500 ISO 46
2200-JTS-(SW) 550 ISO 46
2200-L850-(BZ) 500 ISO 46
2400-JTD 500 ISO 46
2400-JTD-20V 550 ISO 100
3200-HF-V6(BZ) 500 ISO 46
3200-JTS-(SW) 550 ISO 46

Załączniki

Podobno są dwa typy sprężarek i od tego zależy ilość gazu 460 czy 550. Zna ktoś te nazwy?? Wiem,że u mnie jest nabite 460 ale nie wiem czy to ok.

Odpiszę bo może komuś się przyda - w te ostatnie gorące dni gdy było ponad 30 stopni klimatyzacja przestawała działac, a w chłodniejsze dni dawała radę - okazało się, że mam nabite czynnika 680g. Nabito mi 460g bo tak pokazywała maszyna i jeszcze w jakichś tabelkach tak odczytali. Więc ważne jest aby nie mieć za dużo czynnika bo wtedy sprężarka wytwarza większe ciśnienie i zadziała czujnik bezpieczeństwa i nie pozwoli załączyć się sprężarce. A nie wiecie jakie ciśnienie powinno być za sprężarką - u mnie wychodziło ok 17bar i to też ponoć trochę za dużo.

Odpiszę bo może komuś się przyda - w te ostatnie gorące dni gdy było ponad 30 stopni klimatyzacja przestawała działac, a w chłodniejsze dni dawała radę - okazało się, że mam nabite czynnika 680g. Nabito mi 460g bo tak pokazywała maszyna i jeszcze w jakichś tabelkach tak odczytali. Więc ważne jest aby nie mieć za dużo czynnika bo wtedy sprężarka wytwarza większe ciśnienie i zadziała czujnik bezpieczeństwa i nie pozwoli załączyć się sprężarce. A nie wiecie jakie ciśnienie powinno być za sprężarką - u mnie wychodziło ok 17bar i to też ponoć trochę za dużo.

A cóż to za "spec" nabił 680g ? A niektórzy piszą, że 550g to za dużo :P

Odnosnie klimy borykam sie z takim problemem:
Przy wysokich temperaturach 30c i powyzej sprzeglo wylacza sie (klima przestaje chlodzic) i po chwili znow zaczyna chodzic. Pozniej co chwile wl i wyl sie cyklicznie, a przy tym silnikiem strasznie szarpie (obroty skacza).
Podjechalem, aby zdjagnozowac klime no i okazalo sie ze wszystko jest ok (cisnienie itd.) jednakze czynnika jest zbyt malo (350g bylo) a powinno byc 550g.
Zostalo napelnione, zrobiony test, wszystko wyszlo ok., ale po wyjezdzie z warsztatu i przejechaniu ok. 12 km problem powrocil.
Silnik rozgrzany do 90c (wskaznik kabinowy) i temperatura powietrza ok. 32c.

Dzis jezdzilem jakis czas , rozgrzalem samochod do 90c i klima chodzi ok.
Temperatura otoczenia ok. 28c , podjezdzam pod warsztat i okazuje sie ze wszystko ok. Mechanicy stwierdzili zeby najlepiej pojechac gdy problem bedzie wystepowal bo tak trudno cos powioedziec.

Borykal sie ktos z takim problemem? Wyglada na to, ajkby glownym aspektem byla temperatura otoczenia.

Wentylatory sie wlacza, ale byc moze tylko I bieg? Jak to sprawdzic?

Pozdrawiam

Odnosnie klimy borykam sie z takim problemem:
Przy wysokich temperaturach 30c i powyzej sprzeglo wylacza sie (klima przestaje chlodzic) i po chwili znow zaczyna chodzic. Pozniej co chwile wl i wyl sie cyklicznie, a przy tym silnikiem strasznie szarpie (obroty skacza).
Podjechalem, aby zdjagnozowac klime no i okazalo sie ze wszystko jest ok (cisnienie itd.) jednakze czynnika jest zbyt malo (350g bylo) a powinno byc 550g.
Zostalo napelnione, zrobiony test, wszystko wyszlo ok., ale po wyjezdzie z warsztatu i przejechaniu ok. 12 km problem powrocil.
Silnik rozgrzany do 90c (wskaznik kabinowy) i temperatura powietrza ok. 32c.

Dzis jezdzilem jakis czas , rozgrzalem samochod do 90c i klima chodzi ok.
Temperatura otoczenia ok. 28c , podjezdzam pod warsztat i okazuje sie ze wszystko ok. Mechanicy stwierdzili zeby najlepiej pojechac gdy problem bedzie wystepowal bo tak trudno cos powioedziec.

Borykal sie ktos z takim problemem? Wyglada na to, ajkby glownym aspektem byla temperatura otoczenia.

Wentylatory sie wlacza, ale byc moze tylko I bieg? Jak to sprawdzic?

Pozdrawiam

Być może jednak zbyt dużo czynnika i presostat (czujnik ciśnienia klimatyzacji) wyłącza sprężarkę. Proponuję upuścić trochę czynnika i wtedy zobaczysz. Temat przećwiczony na 156-ce ale objawy identyczne.

W 156 mialem tak, ze sprzeglo sie wl i wyl praktycznie od razu i rzeczywiscie bylo zbyt duzo czynnika , lecz tutaj tak jak pisalem dzialo sie to gdy mialem 350g i teraz gdy mam 550g.
Poza tym sprzeglo wl sie i wyl w troche dluzszych odstepach czasowych.

W 156 mialem tak, ze sprzeglo sie wl i wyl praktycznie od razu i rzeczywiscie bylo zbyt duzo czynnika , lecz tutaj tak jak pisalem dzialo sie to gdy mialem 350g i teraz gdy mam 550g.
Poza tym sprzeglo wl sie i wyl w troche dluzszych odstepach czasowych.

Jest jeszcze jedna opcja, że masz zbyt dużo oleju w układzie, który też może odcinać.

cześć,
Podepne się pod temat, mianowicie dzisiaj byłem zrobić serwis klimy, wszystko ładnie, pięknie, szczelność jest, jednak po uzupełnieniu, sprawdzałem razem z serwisantem jak chłodzi klima.

Niestety wygląda to tak, że na początku klima się uruchamia, załącza się wiatrak chłodnicy i leci zimne powietrze, jednak po chwili wiatrak wyłącza się, a z nawiewów leci lekko chłodne powietrze ( klima ustawiona na LOW ).
Sprawdzaliśmy obie rurki, w której jedna powinna być zimna druga ciepła, gdy załącze klime i wiatrak zacznie się krecić, dokładnie czuć różnicę temperatur rurek, jednak po chwili - 4 sekundy - wiatrak się wyłącza i w chwile między rurkami jest z 3 stopnie różnicy. Po ponownym przestawieniu na off i włączeniu klimy sytuacja się powtarza.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją lub podejrzewa w czym może być problem ?

Pozdrawiam

Tomek

cześć,
Podepne się pod temat, mianowicie dzisiaj byłem zrobić serwis klimy, wszystko ładnie, pięknie, szczelność jest, jednak po uzupełnieniu, sprawdzałem razem z serwisantem jak chłodzi klima.

Niestety wygląda to tak, że na początku klima się uruchamia, załącza się wiatrak chłodnicy i leci zimne powietrze, jednak po chwili wiatrak wyłącza się, a z nawiewów leci lekko chłodne powietrze ( klima ustawiona na LOW ).
Sprawdzaliśmy obie rurki, w której jedna powinna być zimna druga ciepła, gdy załącze klime i wiatrak zacznie się krecić, dokładnie czuć różnicę temperatur rurek, jednak po chwili - 4 sekundy - wiatrak się wyłącza i w chwile między rurkami jest z 3 stopnie różnicy. Po ponownym przestawieniu na off i włączeniu klimy sytuacja się powtarza.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją lub podejrzewa w czym może być problem ?

Pozdrawiam

Tomek

Dziś byłeś to nic nie sprawdzisz bo za zimno na dworze. LOW to jest takie Qwazi schładzanie. Jak będzisz miał ok 25 stopni lub więcej na zewnątrz to daj na 16 i czekaj co sie będzie działo jak zacznie mrozić (oczywiście stopniowo ) to wszystko OK, jak nie i problem z ciepłotą rurek bedzie sie powtarzał to być może masz zbyt dużo oleju w układzie.

Ja też miałem problem z klimą, otóż nieszczelność powodowała opróżnianie układu o 100g czynnika i to wystarczyło, że klima nie działała.
Mechanicy stwierdzili, że winowajca to sprężarka bo tak jak by puszczała czynnik z farbnikiem. Kupiłem sprężarkę za 370 i przy podmianie okazało się jednak, że przewód klimy podbięty pod sprężarkę wydmuchiwał czynnik przy cybancie łączącym na sprężarkę. Przewód został wymontowany ( ten długi ) stwierdzono, że do zakucia nadaję si3 ten cybant i w jednym miejscu przetarty mocno, chodź dziury nie było naprawa zalecona, więc naprawa przewodu klimy 350zł, sporo jakoś chyba w h...a walą, ale cóż. No i jeszcze 350 zł robota i 40 oszczelki, więc sporo mnie to kosztowało!

Panowie mam pytanie, które pewnie rozbawi niejednego z Was ale w końcu do tego jest forum. Trafiłem na artykuł, w którym piszą o klimatyzacji ale co mnie konkretnie zainteresowało? Przeczytałem w nim, że klimę można zamontować w aucie w ktorym jej fabrycznie nie było co mnie nieco zaskoczyło lecz nie do końca o to mi chodzi. Moje zapytanie dotyczy samochodu w którym jest ręczna klimatyzacja, czy jest możliwość w takim aucie zainstalować klimatronic? Czy jest to opłacalna zabawa no i jakie są tego koszty (części + robocizna)? Orientuje się ktoś? Z góry serdeczne dzięki za pomoc.

//edit
Dla ciekawskich, artykuł: http://www.iparts.pl/artykuly/uklad-klimatyzacji-w-samochodzie-ile-to-kosztuje,137.html

Amortyzatory
Powrót