Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Mam pytanie czy w naszych samochodach znajduje filtr osuszający?
Mam problem z parowaniem szyb.Filtr kabinowy wymieniony, czynnik nabity a szyby przy temperaturze zewnętrznej poniżej 15stopni się parują.
Jak wsiadam do samochodu to mam zaparowane szyby. Wiadomo jak włączę nawiew na szybę to 2minutki i szyba odparowana, tylko we wcześniejszym samochodzie Vectra C nigdy nie miałem zaparowanych szyb..
Odpiszę bo może komuś się przyda - w te ostatnie gorące dni gdy było ponad 30 stopni klimatyzacja przestawała działac, a w chłodniejsze dni dawała radę - okazało się, że mam nabite czynnika 680g. Nabito mi 460g bo tak pokazywała maszyna i jeszcze w jakichś tabelkach tak odczytali. Więc ważne jest aby nie mieć za dużo czynnika bo wtedy sprężarka wytwarza większe ciśnienie i zadziała czujnik bezpieczeństwa i nie pozwoli załączyć się sprężarce. A nie wiecie jakie ciśnienie powinno być za sprężarką - u mnie wychodziło ok 17bar i to też ponoć trochę za dużo.
Odnosnie klimy borykam sie z takim problemem:
Przy wysokich temperaturach 30c i powyzej sprzeglo wylacza sie (klima przestaje chlodzic) i po chwili znow zaczyna chodzic. Pozniej co chwile wl i wyl sie cyklicznie, a przy tym silnikiem strasznie szarpie (obroty skacza).
Podjechalem, aby zdjagnozowac klime no i okazalo sie ze wszystko jest ok (cisnienie itd.) jednakze czynnika jest zbyt malo (350g bylo) a powinno byc 550g.
Zostalo napelnione, zrobiony test, wszystko wyszlo ok., ale po wyjezdzie z warsztatu i przejechaniu ok. 12 km problem powrocil.
Silnik rozgrzany do 90c (wskaznik kabinowy) i temperatura powietrza ok. 32c.
Dzis jezdzilem jakis czas , rozgrzalem samochod do 90c i klima chodzi ok.
Temperatura otoczenia ok. 28c , podjezdzam pod warsztat i okazuje sie ze wszystko ok. Mechanicy stwierdzili zeby najlepiej pojechac gdy problem bedzie wystepowal bo tak trudno cos powioedziec.
Borykal sie ktos z takim problemem? Wyglada na to, ajkby glownym aspektem byla temperatura otoczenia.
Wentylatory sie wlacza, ale byc moze tylko I bieg? Jak to sprawdzic?
Pozdrawiam
W 156 mialem tak, ze sprzeglo sie wl i wyl praktycznie od razu i rzeczywiscie bylo zbyt duzo czynnika , lecz tutaj tak jak pisalem dzialo sie to gdy mialem 350g i teraz gdy mam 550g.
Poza tym sprzeglo wl sie i wyl w troche dluzszych odstepach czasowych.
cześć,
Podepne się pod temat, mianowicie dzisiaj byłem zrobić serwis klimy, wszystko ładnie, pięknie, szczelność jest, jednak po uzupełnieniu, sprawdzałem razem z serwisantem jak chłodzi klima.
Niestety wygląda to tak, że na początku klima się uruchamia, załącza się wiatrak chłodnicy i leci zimne powietrze, jednak po chwili wiatrak wyłącza się, a z nawiewów leci lekko chłodne powietrze ( klima ustawiona na LOW ).
Sprawdzaliśmy obie rurki, w której jedna powinna być zimna druga ciepła, gdy załącze klime i wiatrak zacznie się krecić, dokładnie czuć różnicę temperatur rurek, jednak po chwili - 4 sekundy - wiatrak się wyłącza i w chwile między rurkami jest z 3 stopnie różnicy. Po ponownym przestawieniu na off i włączeniu klimy sytuacja się powtarza.
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją lub podejrzewa w czym może być problem ?
Pozdrawiam
Tomek